Sensör veya Transduser Devresi

Katılım
11 May 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Sensör veya Transduser kullanılarak yapılan bir devrenin şekli , çalışması ve kullanılan elemanların görevlerinin ayrıntılı açıklaması gerekiyor arkadaşlar ödevim var lütfen yardımcı olurmusunuz.
 
Sensör veya Transduser kullanılarak yapılan bir devrenin şekli , çalışması ve kullanılan elemanların görevlerinin ayrıntılı açıklaması gerekiyor arkadaşlar ödevim var lütfen yardımcı olurmusunuz.


ışık sensörlu (LDR) sokak lambası devresi olurmu
 
Önce devreni seç elemanları tanı-bilgi edin sonra çorap söküğü gibi gelir, elimizden geleni esirgemeyiz.
 
Öncelikle Teşekkür ederim cevaplarınız için ldr devresini okulda yapmıştık malesef o olmassa daha iyi olur
ve by lent zaten bi devre arıyorum ve sizden yardım istiyorum.
 
Merhaba.Bence iyi bir örnek olarak ses kuvvetlendirme (AMFİ) devresi örnek olarak da seçilebilir.

Ses girişi- Mikrofon - Preamfi ve ses kontrolü devresi - Çıkış katı (amfi) devresi (OPAMP'lı) - Hoparlör
- Ses çıkışı

Burada kullanılan mikrofon ve hoparlörler bir transduser'dir.Mikrofon ses dalgalarını sesle modüle edilmiş olan değişken bir elektrik akımına çevirir,preamfiye (ön amfiye) yollar.Burada ara devre olarak kullanılan devre elemanı da sadece preamfi - amfi devresidir.Preamfiden ses ve ton kontroluyla gelen bu az kuvvetlendirilmiş ses,çıkış katı amfisinden (Örneğin tda 1554q'lu en basit amfi devresi örnek seçilirse,simetrik çıkışlı dc. besleme de hiç istemeden,stereo 2*22 watt.watt. çıkışı verebilir.) kuvvetlendirilip çıkarılarak,bir ses akımı çıkışı şeklinde,son kısımda yer alan bir başka transdusere yani hoparlörlere iletilir.Hoparlörler de amfiden gelen ses çıkışını yani bu ses akımını,çeşitli tipleriyle ses şeklinde dönüştürüp bize ses şeklinde tekrar geri verir. Devre olarak da tercihinize göre seçilmiş bulunan,küçük veya büyük güçteki herhangi bir amfi devresi de kendinizce yine seçilebilir.Kolay gelsin.Başarılar dilerim.
 
ben ayrıntılı bir şekilde istiyorumda onun için yani kullanılan tüm elemanların o devrede ne iş gördüğü vs. aslında bir tane devre buldum bi incelermisiniz benim performans ödevi için iyi bi ödevmidir.
Biraz elden geçirdim ancak bu kadar oldu
 
Merhaba.Kendim de yapmak isteyip aklımda olan sensörlü güzel bir devreyi de sizinle paylaşayım o zaman.Belki beğenir ödevinizde de kullanırsınız diye umuyorum.

Devre ultrasonik araç park sensörü devresidir.Prensip olarak ultra seslerin engele (ağaç,duvar.vb. nesnelerden) çarpıp geri yansıması ile arasında geçen zaman farkına,farklı ses tepkisini buzzerle vermesi ve sizin de bunu geri viteste iken (arabada iken) duyarak ona göre manevra yapıp bu engellere çarpmamanızı sağlıyor tam olarak bu devre.VR1 ve VR2 trimpotları ile duvara ne kadar yakaştığınızda ötmesi için kendinize göre ayar yapmanız için konulmuş bir çeşit ayarlı dirençlerdir.

Devrenin pcb'sinin hazırlanışı,yapılışı,elemanların devreye dizilişi,çalışma prensip şeması,devre elemanlarının değerleri,vb. gerekli tüm bilgiler aşağıdaki linkte yer almaktadır.Bence çok güzel ve fonksiyonel sensör uygulama devresidir bu devre.Yine de bu konudaki en iyi devre seçimi sizin seçiminizdir mutlaka.Kolay gelsin.

Araç park sensörü yapımı - Kendin Yap - Proje Yapımı Sitesi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,180
Kullanıcılar
450,273
Son üye
rawengineer

Yeni konular

Geri
Üst