Senkron

thebeyin

Üye
Katılım
20 Nis 2018
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
32
merhaba elektrikde iki farklı kaynağın senkron çalıştırma olayını kavraya bileceğim bi kaynak varmı okumam için anlatacak biri nasıl oluyorda aynı sınus haline geliyorlar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Iki ayri barajda iki alternator olsun. Bunlar ayni sebekeye baglanacaksa alternatorler biribirlerine senkron olmalidir.

Peki bu is nasil olur? (Tam olarak anlattigim gibimidir bilmiyorum)

Ilk basta iki alternator den birisi sebekeye baglanir. Ikinci alternatordeki senkronlama duzenegi sebeke geriliminini izleyerek sinus sinyali takip etmeye baslar.

Ikinci alternator de donmektedir. Fakat bir birinden bagimsiz iki alternatorun tipa tip ayni devir sayisinda donmesi mumkun degildir. Illaki ufacikta olsa bir fark vardir. Frekanslardan birincisi 50.000 Hz olsa digeri 50.001 bile olsa ikisi de illaki ayni faza bir sure sonra gelecek fakat akabinde biraz sonra faz tekrar kayacaktir. Buradaki faz tabiri R,S,T degil tabiki. Iki ayri sinusel sinyal arasindaki faz acisindan bahsediyorum.

Iste senkronlama duzenegi fazlarin eslestigi (faz acisinin sifir oldugu) anda iki sistemi paraleller. Bu esnadan sonra artik sistemler voltaja bakarak frekansi 50Hz de tutacak sekilde su debisiyle ya da turbin kanatlari ile oynar (Bu kismi tam bilmiyorum). Fazlar bir kez cakistimi jenaratorlerden birisi fazini kaymaya kalkarsa bu alternator diger alternatore yuk gibi biner digerini zorlar. Sonucta iki alternator de ayni fazda donmeye zorlanirlar. Zaten fazin kaymak istemesi frekansda ufak degisim istegiyle baslar. Frekans da devir sayisi ile ayarlanmaya calisilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,231
Mesajlar
916,002
Kullanıcılar
450,028
Son üye
Metnnbyk

Yeni konular

Geri
Üst