sabit grup

Öncelİkle arkadaŞlara tŞk ederİm yanliz bu olÇÜm durumunun ag veya og de olmasini bana İzah edebİlİrmİsİnİz ne demek bu konularda cok zayifim ama buradakİ deĞerlİ meslektaŞlarimdan cok faydali bİlgİler edİndİm bİlİyorum bİlmemek ayip deyİl ÖĞrenmemek ayip ;)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Skoper arkadaşım.Trafo gücü 630 kva ya kadar olan müşterilerde,ölçüm,alçak gerilimden ( sayaç,x5,
220/380 olur ) ,630 kva ve daha yüksek güçlerde ölçüm,yüksek gerilimden ( sayaç, x5, .../100 v olur )
yapılıyor demektir.Alçak gerilimden ölçüm yapılan sistemlerde, % 3,5 Şebeke kaybı ilave edilerek ( aktif
tüketiminizin ) fatura tahakkuku yapılır.
 
cos fi yi -0,99 yapsam da aynı şey değil mi acaba.yada tan fi ile oynayarak sabit güce karşılık gelecek kadar sisteme kapasitif basabiliyorum yeni röleler ile.bu durumda sabit kondansatör koymama gerek yok.umarım yanlış düşünmüyorumdur. ;)
 
Sayın kaelsemih

* Eğer ölçümünüzü OG'den yapıyorsanız sbt kondansatöre gerek yoktur ki; zaten ölçüm OG'den olduğu için bu endüktif yük dahil olmuş oluyor. AG'den ölçüm yapıldığında bu kısım dahil olmadığı için, trafoya sbt kondansatör bağlanmaktadır.
 
Sayın roboelektronik
Sayacım og tarafında röle ag tarafından ölçüm alıyor.cos fi 1,00 bileşke tan fi % 2 endüktif buna rağmen sayaç % 20 endüktif yazıyor.sebebi sabit kondansatör konulmaması mı?
r fazı tan fi % 4
s fazı tan fi %0
t fazı tan fi % 4
 
OG den ölçüm,AG den kompanzasyon yapılan tesislerde,trafonun ihtiyacı olan reaktif ihtiyacını akım tra-
foları göremeyeceği için,akım trafosundan önce ve yük miktarına bağlı olarak,trafonun ucuna sabir bir
kondansatör bağlamak ZORUNLUDUR.kaelsemih arkadaşımızın bu kondansatörü mutlaka bağlaması gerekiyor.
 
Sayın Fahri Bey
Bahsettiğiniz akım trafoları sayaç akım trafoları değilmi.Bu konunun üstünde durmamın sebebi genel bir yanlış anlaşılmayı gidermek.Röle akım trafoların dan önce diye anlaşılıyor kondansatörün yeri.
 
Sayın Roboelektronik;
Eğer kastınız sayaç için alınan ölçümün OG tarafından alındığı ise, malesef bu görüşünüze katılmıyorum.Asıl ölçüm AG den yapılıyor olsaydı sabit gruba gerek kalmayacaktı.(aslında temiz bir enerji için,elektrik dağıtım şebekesinin temiz olması için tabii ki trafonun güç katsatsayısını da düzeltmeliyiz)
çünkü akım trafosu kendi üzerinden geçen yükün akım bilgisini verir.Eğer OG den ölçüm yapılıyorsa,haliyle trafonun reaktif gücünü de görecektir.
Eğer ki kastınız şu ise;
Kompanzasyon rölesini kontrol etmek için gerekli olan akım trafosu orta gerilim tarafında ise sabit gruba gerek yoktur,diyorsanız size katılmamak mümkün değil.
Tabii arkadaşımız sizin mesajınızdan sonra sayacın og tarafından,rölenin ag tarafından ölçüm yaptığını belirtmiş.Bu durumda sizin mesajı yazarken bunu bilme ihtimaliniz olmadığından, kastınızın röle için yapılan ölçüm olduğunu düşünüyorum.
 
kaelsemih arkadaşım.Bahsettiğim akım trafoları,kompanzasyonu besleyen akım trafolarıdır.m-usta-fa
arkadaşımın açıklamalarında,benim söylemek istediğim husus belirtilmiş.
 
Sayın Fahri Bey
o zaman tekrar ilk mj ıma geliyor konu.sabit koyacağım kondansatörün gücü kadar tan fi yi negatif bölgeye kaydırırım ve sabit grup koymama da gerek kalmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,441
Mesajlar
917,652
Kullanıcılar
450,368
Son üye
gizem00

Yeni konular

Geri
Üst