Köpek kovucu ultra cihaz?

Teknik açıklamalar:
Köpeklerin kulakları insan kulaklarına göre daha hassastır. Çok düşük seviyedeki ve insan kulağının duyamadığı yüksek frekansları duyabilir.
1) hangi frekansların kullanılacağı.
2) frekansların üretilmesi ve havaya ses olarak yayılması. (Basitçe osilatör, ampli ve hoparlör)
Sağlıklı bir sistem için önce sinyaller üretilir. Üretilen sinyallerin genliği amplinin gücü ile ilgilidir. Dolayısı ile 100 m de etkili olması istenen bir cihaz ile 10m de etkili olması istene cihaz aynı güçte değildir.
Üretilen frekansın havaya yayılması hoparlör prensibine göre olduğu için kullanılacak frekansta en duyarlı hoparlörü kullanmak gerekir.
Yani watt başına havaya kaç db lik ses şiddeti yayabildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Üstelik köpeklerin rahatsız olabilmeleri için ses yüksekliği de önemlidir.

Piezo'lar üst frekansta verimli olmalarına karşın, normal bir tweetera göre kazançları oldukça düşüktür. Bu sebeple iyi kalite köpek kovucularda özel tweeterlar kullanılmaktadır. Yine de belirtmek gerekirse bu tweeterlar bilindik tweeterlara göre daha basit yapıdadır. Yani ses sistemlerinde kullanılan tweeterlar daha pahalıdır.
Birkaç öneri.
https://www.hepsiburada.com/tune-up-250-watt-tweeter-ts-s250-258801-pm-otm258801
https://www.hepsiburada.com/ayt-mag...r-100-watt-4-ohm-oto-tweeter-pm-HBC00005N9C8O
Teknik verileri güvenilmez olduğu için sadece bobinli olduğunu düşündüğüm ürünler önerilmiştir. Bazı yüksek kazançlı piezo tweeterlar görülse de bunlar aşırı pahalıdırlar.
 
1. Bu tür cihazlarda kullanılan ürün PZT seramik, piezo elektrik polimer malzemeden yapılıyor.

2. Kullanılan frekans gelellikle 25Khz ve 40Khz.. 25Khz , köpek sldırganlığında daha avantajlı olurken yüksek frekansli olanlar havlamaları önlemede verimli olduğu söyleniyor.

3. Doğada yürüyüşe çıkanların yanlarına almaları tavsiye ediliyor. Bu modeller düşük frekanslı ve etki mesafesi en az 50ft. yani 16 metre.

4. Çok çeşitli modelleri var , tabi en önemli faktör, çekilen akım, pil dayanma süresi.

5. 25Khz Transducer Ali Express te satılıyor, ortalama 20 adedi 450TL civarında (maliyet) (10 dan az adedi tavsiye edilmiyor)

6. Basit olarak test edilme şekli, elinizle bir ucundan tuttuğunuz A4 kağıdı havandırıyor.

7. Piezo Tweeter rahatlıkla kullanılabilir, genelde frekans araliğı 3.5Khz-30Khz 35W-100W modelleri var, çıkış emedansı 1kohm. daha fazla bilgi için.
https://www.esr.co.uk/electronics/loudspeakers8.htm

Ayrıca piyasadaki tweeter ile bir arkadşım Fare Kovucu imal etmişti. (1989)
Gıda depolarında kullanılmak üzere.
Cihazın 2 modu vartı biri 20Khz üstünde sürekli sinyal veren, diğeri 5Khz-20Khz frekans modülasyonlu. Tabi çalışırken çok yüksek seviyede ses duyuyorsunuz.
Bu (geçici) modda çalışırken, depolardan farelerin nasıl kaçtığını (biraz da korkarak anlatmıştı).

Meraklıların yapması tavsiye edilir. Köpekleri taş veya sopa ile kovalamaktan daha insancıl bir uygulama.

Ayrıca Bağ evi veya Yayla evi olanların Fare kovucu yapmasında fayda var.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,612
Mesajlar
919,023
Kullanıcılar
450,615
Son üye
asdfghjerv mkş

Yeni konular

Geri
Üst