saat reaktif yazıyo

serkan1834

Üye
Katılım
5 Eyl 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar slm bi kompanze panosunda entes rg8t reaktif guc rolesi var 55 kw guc var işlwetmede kademe sırası ise 2,5 5 5 10 10 10 10 10 bu sekilde rolenin ayarını nası yapabilirim akım trosu 100/5
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın serkan1834 kullandığınız akım trafosu talep gücünüzü 1 olarak kabul edersek sizin sizteminiz için küçük seçilmiş. olması gereken akım trafosu oranı 120/5'tir. ayrıca 55kW bir yük için 62.5kVar kondansatör çok fazla seçilmiş. sizin sisteminizin tam yükte 48Kvar kondansatör gerekli.sizin reaktife kaçmanızın bir sebebi eğer sisteme 2 kVar kondansatör gerekli ise en düşük 2.5kvar kondansatör olduğu için devreye kondansatör almayacak ve reaktife kaçacaktır.eğer akım trafosu oranınızın olması gerekenin altında bir değer seçerseniz akım trafonuzun patlamasına ve hem reaktife hemde kapasitife kaçmanıza sebep olacaktır.C/k ayarınızında şu anki sisteme göre 0.125 olması gerekir bunu bir kontrol edin.kolay gelsin
 
Sn.serkan1834 ,bence 2,5 KVAR dan daha küçük kapasitelere de ihtiyaç duyuluyor olabilir.Klasik kompanzasyonda yıllarca başımızın belası ne idi.Monofaze alıcılar ve dengesiz yükler.Sıkıntı bunlardan kaynaklanıyorsa dengeye getirmeye çalışırsınız.Bütün bunların yanında sayacınız yeni model dijital sayaç ise en ideali rölenizi 3 akım trafolu KAEL;TENSE;ELEKTROPAN rölelerden biri ile değiştirip,monofaze kademeler de oluşturmaktır.
 
Bencede monofaze kapasite ihtiyacı olabilir.Kompanzasyonu sadece gündüz yükleri olarak düşünmemek gerek.Gece ve gündüzün değerlerini izleyip kapasite seçimini iyi yapmak lazım.Ben GEPA marka 3 faz röleyi kullandım çok menmun kaldım.Rölenin üzerinde ayrıca enerji analizörü özelliği olduğu için tesisi analiz edebiliyorsunuz.Tafsiye ederim.
 
arkadaslar veridiginiz bilgiler icin tsk ederim role degiştirme gibi imkanımız yok rgt 8 t kullandık kapasitif guzel reaktif yazıyor sadece biz reaktifi dengelememiz lazım monafaze kondansatör baglarasam cozebilirmiyiz kacıncı kademesine baglıyım monafaze kanodansatoru
 
serkan1834 ' Alıntı:
...rgt 8 t kullandık kapasitif guzel reaktif yazıyor sadece biz reaktifi dengelememiz lazım monafaze kondansatör baglarasam cozebilirmiyiz kacıncı kademesine baglıyım monafaze kanodansatoru

Entes RG-8T rölesi ise yapılan kompanzasyon panosuna monofaze kondansatör bağlamanız işleri daha da çözülmez yapar.
Çünkü RG-8T, akım bilgisini bir akım trafosundan alır. Eğer işletmede tüketilen yükler %90-95 dengeli ise sorun olmaz. Ama yükler dengesiz ise, röle alım trafosunun bağlı olduğu fazı referans alır ve buna göre kompanzasyon yapmaya çalışır. Diğer fazlardan geçen akım miktarı referans fazdan farklı ise dengesiz kompanzasyon yapılır. Sayacınız da elektronik sayaç ise eksik kompanzasyonu kaydeder.
Yani Entes RG-8T ile monofaze kondansatör kademesi mantıksız (Şu olur: Üç adet Entes RG-8T ile her faza ayrı ayrı monofaze kompanzasyon (3x8=24adet monofaze kondansatör ile.)

Şimdi sizin sorununuza gelelim.
Öncelikle kondansatörlerinizi kontrol edin. Çektikleri akımları etiket değerleri ile karşılaştırın.
Yükünüz 55kW'mış ama panodaki kondansatörlerin toplamı 67.5kVAr. İşletme yükünde artış varsa ve kondansatörler az geliyora edemeleri güçlendirin (Bir kaç kademeye paralelsigorta-kontaktör-kondansatör atın)
Biraz hassas bir pensampermetre bulabilirseniz eğer, akım trafosnun sekonderinden geçen akımı ölçün ve dönüştürme oranı ile (100/5=20) çarparak akım trafosunun primerinden geçen akımı bulun. Primerdeki akımı da ölçün ve akım trafosunun sağlamlığını görmeye çalışın.

Monofaze yükleriniz var ve fazla ise aynı anda çalışan monofaze yükleri fazlara eşit dağıtmaya çalışın.

Röleden cos fi ayarını 1'e yaklaştırın.

Sayaçtan endeks takibi yaparak sonuçları bizimle paylaşın.
 
tsk genc ARKADAS bi sorum daha olcak ben kademeleri 2,5 5 10 10 10 10 10 yaparsam cos fi 1 yaparsam programdan da ps 3 secip ck yıda 0,13 ayarlarsam bide akım trafasunun primer degerinide nasıl hesaplıcam
 
serkan1834 ' Alıntı:
... programdan da ps 3 secip ck yıda 0,13 ayarlarsam bide akım trafasunun primer degerinide nasıl hesaplıcam

Programdan ps3 senin kademe dizilimine uyuyor. Ama kademelerdeki kondansatörler zamanla değer yitireceği için bir zaman sonra ps3 etkisi kalmıyor. Programı ps5 yap (Baştan al, baştan bırak.)

Primer akım değerin ölç. Misal 80A çıktı. 80/20=4 A olmalı sekonderde. Sekonderi ölç 4A'e çok yakın değer okursan akım trafon sağlam gibidir (Bunların dahasınıfları var, güçleri var. Onlar için başka cihaz lazım.)

c/k oranını da röle kendi yapsın. Sen onu röle manuel ayarından kontrol et sonra.
 
veridigin bilgiler icin tsk ederim işallah bu sefer basarıcam bu işi genc arkadas
 
ya benim simdi reaktif sayacı durdurma gibi imkanım yokmu arkadaslar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,066
Kullanıcılar
450,036
Son üye
murki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst