Reaktif ceza

Sistem kurulurken büyük - orta - küçük güçte kondansatörler kullanılmalı. Her abonenin genellikle değişmeyen bir alt limitte endüktif tüketimi vardır, büyük kondansatör güçleri bu tüketime göre belirlenir. Değişken reaktif güç ihtiyacı aralığı bazı işletmede az bazısında çoktur, bu tüketime göre de orta ve küçük güçte kondansatörler belirlenir, dengesiz yüklenme miktarına görede monofaze kondansatörler olmalıdır. Proje ve ilk kurulumda bunu sağlamak mümkün olmaz o yüzden genellikle ilk devreye almadan sonra sisteme müdahale şart olur.
2000A üzeri büyük işletmelerde akım trafosu hata oranı ve röle alt limit değerinden küçük güçte kondansatörleri devreye alma şansı olmaz buda hassas bir kopanzasyon yapma imkanını ortadan kaldırır, hele birde dengesiz yüklenme varsa sorun daha da büyür ve bu tip durumlarda 12 kademe yetersiz kalır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
@Father mesajları okudunuz mu? Tristörlü şönt reaktörli bir sistem videodaki :)

@yavuz31 'in derdi başka. Adam 800A'i görmeyen bir sisteme :eek:3200A akım trafosu koymuş böyle bir sistemde 25kVAr altı kondansatör görmesi mümkün değil. Yani hassas bir kompanzasyon yapamaz !
Bizde durum madem böyle 800A yada 1000A bir akım trafosu al küçük kondansatör kademelerinde olsun dedik.
@yavuz31 daha bunu denemiş değil, zaten röle ayarlarını da yapamamış röle kademeleri yanlış algılıyor.
Yani sorunlar farklı.

@yavuz31 akım trafonu değiştir küçük kademeleri ekle kademeleri röleye güzel bir şekilde tanıt ve Cosq değerinide röle 0,99-1 gör. Ondan sonra @fahri yetiş 'in dediği gibi sayaç endekslerine bakarak gerekli sabit kondansatör gücünü belirle.
Sisteminde devreye hızlı girip çıkan yükler çoğunluktaysa tristörlü sistemi düşünürsün. Ayrıca böylesine büyük tüketim olan sistemde her zaman endüktif yük fazladır şönt reaktöre ihtiyaç olma olasılığı çok azdır.
Merhabalar Sayın biryorum
Videoyu tekrardan incelerseniz sistemin OG referanslı SVC kompanzasyon sistemi olduğunu anlarsınız.
Bu da şu demek oluyor; trafonun boşta ve yükte çektiği ind. yüke müdahale edebilr demek.
Ayrıca 3200/5 akım trafosunda 25 kVAr'ın altını görmez demişsiniz.Entes röle 50 mA'den sonra kompamzasyona başlar,25 kVAr da çekilen akıma göre sekonderden 55 mA geçiyor rölenin görmesi gerekir.
Ayrıca videodaki röle 5 mA'den itibaren kompanzasyona başlar bu da minumum 2.5 kVAr kondansatörü görür demek.

Sayın yavuz31'in sıkıntısı faturalandırma OG'den,müdahale AG'den.Akım trafo oranları büyük olduğu için küçük değerlerde röle devreye kondansatör alamıyor.Röle küçük değerleri görse dahi bu seferde trafonunun kayıplarında kaynaklı ceza gündeme gelecek.

Bu işin doğrusu OG'den kompanzasyon yapmak.

Saygılarımla
 
Ben cekilen akima gore o yukte kondanstoru manuel yapiyorum hersey guzel cosfi 1 sikinti yok ama ayni kondanstorleri otoya alinca role sapitiyo o kondanstorleri cekecegine hic alakasi olmayan kondanstorleri cekip cezaya sokuyo bunu 1 kac kez denedim enteside aradim akim trafo ve cosfi ayarlarini yaptirdi alce akim trafosunu aradim gorur dedi sikinti olmaz dedi o halde rg3 12 c yi sapittiran ne (fabrikada 30 tane inverter hiz surucu var ) trafoda 50 kwar sabit kondanstor var 3200/5 640 amp roleye yazdim cosfi 1 yazdim ama role hala sapitiyor alce yetkilileri multi metre vr role 3.75 voltamperin uzerinde ise seri baglanir sikinti olmaz diyor
 
Röle arızalı olmasın ?
 
Rg12c rolenin arkasinda genaral input var arkadaslar buraya 220 v verilmis yani jenarator varsa kompanze et diyor bu uc dolu oldugundan role cosfiyi 2 olarak gordugundan sapitiyor bunu bosalttim cikardim sistem duzeldi gibi bugun yaein guc verdigimizde bakalim nolacak sizin fikriniz nedir
 
Sayin fahri yetis enerji vardi rolenin sapitmasi bundan dolayi olabilirmi
 
Büyük ihtimalle.Buraya enerji,jeneratör çalışırken,jeneratör devresinden gelmelidir.Çift girişte enerjili olduğu için,rölenizin arızalanmış olma ihtimali de var.Entes'ten bu durumu teyidetmenizde yarar var.
 
Büyük ihtimalle.Buraya enerji,jeneratör çalışırken,jeneratör devresinden gelmelidir.Çift girişte enerjili olduğu için,rölenizin arızalanmış olma ihtimali de var.Entes'ten bu durumu teyidetmenizde yarar var.

Ben kendi yedek rolemi kullandim acaba diger rolenin arizalanma ihtali varmidir yarin yeni role ile teste devam edecegim sonra eski roleyi baglayacam belli olacak bu gun icin cezadan ciktik takibimi internetten devam edecegim ayrica aksi bir durumda zaman rolesi ile aksam 6 dan sabah altiya her faza 1 kwar cektirecegim denemelerden sonra yine olmadi akim trafosu 1000/5 takacam
 
Bakın pzt sabah endeks alırsın akşamı kompanzasyon şalteri atar diyelim. Fatura zaten aylık kompanzasyon 1 hafta çalışmaz. Sonra nasıl telafi ederim diye tutuşursun.


Abiler tekrar herkese merhaba. bahsetmiş olduğum sistemi devreye aldım auto set up yaptım fakat 2 gün sonra 9. kademedeki 10 kVar lık kondansatör patladı :) cap9 olarak röle üzerinden baktığımda 8.80 küsür bir kapasite yazıyordu. patlama sebebi kondansatörün eski olmasından mı kaynaklanıyor sizce ?

Sormak istediğim bir diğer husus ise 6 ve 7. kademedeki 5 ve 7.5 Kvar kondansatörleri ilk off olarak gösteriyordu manuel olarak bu değerleri kendim girmemin bir faydası olur mu ? tanımamasının sebebi kondansatörlerin eski olması mıdır ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,631
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst