Reaktif güç kontrol rölesi manuel kademe girme

emodiyator

Profesyonel Üye
Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
2,909
Puanları
1,640
Konum
BİTLİS
Reaktif güç kontrol röelerinde güç büyüdükçe algılamada problemler çıkmakta otomatik kademe tanıtmada bir sürü sıkıntı yaşamaktayız.Bu neden ENTES,KAEL,GURUP ARGE markalarına ait rölelerde nasıl manuel kademe girilir aşağıda anlatmaya çalışacağım.Özetle bu ihtiyaç şu nedenden ortaya çıkmaktadır; kurulan kompanzasyon panolarında genelde akım trafo oranları çok büyük seçildiğinden yada tesisin trafo gücüne oranla düşük güçte çalışması sonucu röle ve akım trafo eşik değerlerinin altındaki kademeleri görememesinden dolayı kademeler tanınmamakta bu nedenle eksik yada hatalı kompanzasyon yapılmaktadır.Kişisel olarak ben eşik değeri hesaplamasını şu şekilde yapıyorum.

akım trafosu minimum algılama akımı+röle minimum algılama akımı =toplam akım eşik değeri

Yani 2500/5 = 500 çevirme oranına sahip bir akım trafosu 0,003 eşik değerine sahip bir rölede toplam eşik akımı yaklaşık 14 amper civarıdır.Buda yaklaşık 10 kvar civarı bir güce tekabül eder.İşlemler ;

röle 0,003x500= 1,5 akım trafosu 2500 x 0,5/100=12,5 toplam 14 amper 14 x 1,73 x 400= 9,6 kvar

Dönüştürme oranı ve röle eşik değeri oranlarını kendi akım trafonuzla kıyaslayarak hesaplayabilirsiniz.

kael için manuel kademe girme ayarlar menüsü gelişmiş ayar- kademe parametreleri-kademe güçlerini gir kısmından eşik değerlerini de hesaba katarak değer girebilirsiniz.

gurup arge için ayarlar-kademe testi tek-kademe no- kademe seçildikten sonra yukarı tuşu basılı tutularak açılan alt menüde kademe değeri girilir.İşlem tamamlanınca enter yapıp çıkıyoruz.


Entes rg3 12 C için Set tuşuna 3 saniye basılı tutulur yukarı aşağı tuşuyla cap menüsüne gelinir buradan her faz için güç değeri girilir.Bu rölede dikkat edilmesi gereken nokta akım trafo dönüştürme oranı x 0,02 değeri ile minimum eşik değeri güç olarak bulunur.Örnek verirsek 1600/5 akım trafosu dönüştürme oranı olan 320 yi 0,02 ile çarpıp her faza girilmesi gereken güç değerini buluruz.Yani 320 x0,02= 6,4 kvar olur.Bu değerin altında değer girmenize röle izin vermez akım trafosu 1600/5 ise akım trafosu küçüldükçe bu değer aralığı aşağı doğru iner.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Buyuk secilmiş akım trafosu/ düşük yuklerde, rölede akım trafo oranını daha düşük deger girersek , algılamada hasssasıyet olurmu. ??
 
Buyuk secilmiş akım trafosu/ düşük yuklerde, rölede akım trafo oranını daha düşük deger girersek , algılamada hasssasıyet olurmu. ??


Abi röleyi yanıltmış oluyorsun bu defa reaktifleri daha küçük görmeye başlar.Örnek verirsek 1000/5 akım trafosu var bi bunu 100/5 diye tanıtırsak 10 katı hatalı algılar.Ama yaklaşımın ilginç denemek lazım ;) o zaman kademeleride ufak tanıtman lazım ki bilemiyorum ki nasıl olur.Trafo testi yaparsan röle iptal eder girdiğin değeri trafo testi yapmadan dönüştürme oranını düşürülebilir bunda nasıl işler sistem belli değil.

Abi söylediklerini tekrar düşününce bunun çok mantıklı olmadığını düşünüyorum çünkü fiziki olarak değişen bir şey yok akım trafosu yine 2500/5 gerçek değeri bu nedenle hata orani değişmeyecek yine yüksek miktar akımı kaçıracaktir.Burada sadece roleyi kandırmış olacağız hata oranı küçülmüş olmayacak yani.Akim trafosu küçültursek bu defa hata orani aşağı düşecektir 1600/5 yada 1000/5 gibi burada sadece küçülterek(fiziki olarak değiştirerek) hata oranını aşağı çekebiliriz
 
Elle tanıtmış olmak,rölenin algılayacağı ve iş
göreceği ( tabi düşük değeri ) anlamına gel-
mez.Sn. zeybek hocamın sorusu doğrudur.
Sadece,kendimizi kandırmış oluruz.
 
Fizik olarak akım trafosou değiştirmek pratıkde kolay degıl. Sadece , özel siparişle
çift sekonderli akım trafosu baglamak gerekecek..
 
YG tarafından akim bilgisi alınan sistemlerde düşük yüklenme sorun olmuyor bunu bizzat asfalt plentimizde görmekteyiz. En iyi çözüm bu. Kaldı ki akim trafolarını trafonun YG buşingine bağlı xlpe kablolarına takarsanız değişimi oldukça kolay olur.
Alçak gerilim aboneleri için baraya geçme akim trafoları var. Alçak gerilim abonelerindeki düşük yüklenme sorununun kesin çözümü düşük yükleri tek şalterden besleyip buraya ayrı otomatik kompanzasyon sistemi yapmaktır buradaki rölenin ton/toff ayarları küçük tutulursa hiç bir şekilde sorun yaşanmaz.
Kandırmaca işleri içinde işe yarayabilecek tek yöntem kabloyu akım trafosundan bir kaç sefer geçirmektir ancak bu durumda röle akim trafosu oranıyla oynanabilir ancak uygulaması oldukça zor bir olaydır. Kandırmaca işlerle kalıcı ve kesin çözüm olmaz.
 
kompanzasyon röleleri sekonder tarafından aldığı bilgiye göre çalışır.Primer değerini değiştirmeniz bir işe yaramaz.yeni nesil röleler akım trafosu primer değeriniin 500 de birini görebilmektedir.Önemli olan akım trafonuzun kalitesi.Kullandığınız markanın sağlıklı ölçüm aralığını üreticisinden öğrenebilirsiniz...
 
kompanzasyon röleleri sekonder tarafından aldığı bilgiye göre çalışır.Primer değerini değiştirmeniz bir işe yaramaz.yeni nesil röleler akım trafosu primer değeriniin 500 de birini görebilmektedir.Önemli olan akım trafonuzun kalitesi.Kullandığınız markanın sağlıklı ölçüm aralığını üreticisinden öğrenebilirsiniz...

Semih bey bu vesileyle size bir şey sormak istiyorum. Kompanzasyon sistemlerinde aynı marka akım trafosu aynı dönüştürme oranı olmasına rağmen sayaçlar neden daha hassas ölçüm yaparken reaktif güç kontrol röleleri algılamada hata yapıyor özellikle düşük güçlerde.Anlamadığım nokta sayaçlar farklı bir teknolojimi kullanıyor.
 
selamlar , kusura bakmayın çok nadir giriyorum sitenize.çok büyük akım trafoları hariç akım trafolarının hassasiyetinden kaynaklı sorunlar haricinde kael adına konuşayım algılama ya da yanlış algılama gibi bir sorunla karşılaşmıyoruz.Ben kullanıcılarımıza ALCE akım trafolarını tavsiye ediyorum.onun dışındaki atrf ler büyük dönüştürme oranlarında sağlıklı sonuç alamamıza neden oluyorlar.Röleler atrf niz ne kadar iyi ve uygun seçilmişse o kadar sağlıklı çalışır.Akım algılama hassasiyeti TFT rölelerde 10 mA dir. Atrf bunu sağlıklı dönüştüremiyor ise rölede sağlıklı çalışamaz.Atrf Sağlıklı dönüşüm yapıyor ise bunu oran orantı ile tespit edebilirsiniz bu durumda ilgili rölede kalibrasyon problemi vardır.Bu da çok nadir karşılaşılabilecek bir sorun..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst