Sıcaklık ölçümü değerlerinin bilgisayara kaydı

demket

Üye
Katılım
19 Nis 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Daha önce PIC ve "ds 18b20" sensör kullanarak sıcaklık değerlerini bilgisayara kaydeden bir devre üzerinde çalışmamız oldu, Fakat beceremedik.

Amacımız bir den fazla mahalden (depo vb.) sıcaklık ve nem değerlerini tarih-saat ekelyerek kayıt altında tutmak.


Yardımlarınızı bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler.
 
ELİMKO'nun birçok noktanın sıcaklık değerlerini okuyan bilgisayar haberleşmeli ve güzel bir programı olan bir cihazı var model nosunu hatırlayamadım fakat bi araştır belki faydalı olur.
 
Arkadaşım senin istediğin datalogger tarzı birşey nette datalogger diye bir ara google amca ne gösterecek veya vb programlamaya bir bak istersen. Kolay gelsin.
 
illa kendiniz yapmak istiyorsanız, USB destekli pic'lerden ya da RS232 ile bilgileri bilgisayara aktarabilirsiniz. Bunun için ayrıca bilgisayarda yazılımla uğraşmak gerekir.
ancak çok zor birşey değil:)
 
Bilgisayara aktarmayı yaptık, fakat usb işini merak ettim. Hangi seri pic ler usb destekliyor.
 
PIC18F2455/2550(28pin) 18F4455/4550(40pin) benim bildiğim bunlar var
bu piclerin d+/d- uçlarından usb haberleşiyor usb deki d+/d- uçları aynen bağlanıyor

pic'e yazılan programda ekstra bir şey yazılıyormu o kadarnı bilmiyorum
 
evet PIC18F2455/2550(28pin) 18F4455/4550(40pin) modelleri USB bağlantısını destekliyor ve bilgisayar ile USB aracılığı ile haberleşebiliyor.
Bunun için devrede, PIC'in Vusb bacağına 470nF'lık kondansatör bağlamak gerekiyor ve ayrıca PIC'ın D+ ve D- uçlarını, USB kablosunun D+ ve D- uçlarına bağlamak gerekiyor.
Bundan sonraki kısım, PIC'in yazılımı ile ilgili.

USB bağlantısının sağlanabilmesi için PIC'ın frekansının 48MHz olması gerekmektedir. Bu da PLL ile sağlanabilmektedir. Bu PIC'lerin ayarlarını ( config ) yaparken, dışarıdan bağlanan kristale uygun olarak PLL aktifleştirilmelidir.

Örneğin 20MHz için PLL 5'e ayarlanmalı gibi...

PLL ayarlandıktan sonra, USB aygıtı ile ilgili tanımlamalar gerekmektedir. Bu tanımlamaları da yazılıma eklemek gerekmektedir. Bu tanımlamaları da ekledikten sonra, USB kütüphanelerini derleyiciye ekleyip, bilgisayardan yazılacak bir program ile bu haberleşme gerçekleştirilebilir.

Bu arada, USB aygıtını HID olarak veya normal bir aygıt olarak kullanabilmek mümkün. HID aygıtlarda sürücü gerekmiyor ancak bilgi alışverişi, 10ms aralıklarla yapılıyor. ( Öyle biliyorum )
Normal aygıt olarak kullanıldığında böyle bir sınırlama yok.

18F2550 ve 18F4550 ile USB uygulaması yaptım ve normal bir aygıt çalıştırabildim. Sürücü dosyasını da MicroChip firması sağlamakta zaten.

USB kullanımı ile ilgili sorun olursa bana ulaşabilirsiniz.
 
enda ısı kontrol programları için geliştirdiği bir program var işine yarayabilir
iletişime geçmeni tavsiye ederim sanırım ücretsiz

ENDA
 
ELİMKO E-680 ,E-PR-100, E-PR-150 cihazları senin işini görecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,188
Kullanıcılar
450,062
Son üye
elektronikcibirisi

Yeni konular

Geri
Üst