Sürekli Çalışan Arçelik Buzdolabı

nicknick1

Üye
Katılım
14 Tem 2010
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
79
Sayın forum üyeleri , resimdeki buzdolabını satın alalı sanırım bir 4-5 sene olmuştur. Bu dolabın sorunu sürekli olarak çalışır durumda olmasıdır yani kompresör sürekli çalışıyor ve baya yüksek bi gürültü ile.

2n8d6ix.jpg


Nofrost bolmesini açıp termostatı 1 den önceki 0 yani kapalı konumuna getirdiğimde dolabın ustundeki mavi "çalışıyor" ikaz lambası sönüyor ve kompresör susuyor. Hemen akabinde termostatı 1 konumuna getirdiğimde ise direkt olarak kompresör deveye girmiyor, içeriden güçlü bir fan sesi geliyor. Ve bir süre sanırım 10 dk kompresör suskun kalıyor. Bu 10 dakikalık sadece fan sesinden sonra da tıklama sesi geliyor ve kompresöt tekrar çalışmaya başlıyor.

Derece ile ölçmedim ama yaz dönemindeyiz ve nofrost bölmesi dondurmayı ne çok sert ne de erimiş kıvamda tutuyor. Ama şikayetim konusu çok çalışması yani misal 1 saat çalışması 10 dk durması sebebiyle de noforsttaki dondurmanın normal şartlarda kaskatı taş gibi kesilmesi gerekir diye düşünüyorum. Başka buzdolabım var o da arçelik ama çalıştığı bile belli olmuyor cihazın.
Resim alttadır, modelini de çok arşatırmama rağmen bir türlü bulamadım.
Forumu okudum, termostat arızası diyenler olacaktır ama bu kadar sürekli çalışmaya dondurmayı taş kıvamına getirmesi gerekmez mi sağlıklı çalışan bir buzdolabının? Yoksa nofrost ve sogutucu bolmelerde sogutma tatminkar durumda. İşe termostat değişimi ile başlamak istesem bu modelin orjinal veya çin malı muadil termostatını nerden kaça bulabilirim?
Saygılar
 
birinci paragrafdaki durum çalışma olayları gayet normal. fakat termostatta problem olacağını zannetmiyorum. Kondanser fan motorunu (arkada motor yanındaki küçük fan ) kontrol ediniz. sıkışık veya yavaş devirde dönüyor olabilir. Ses ise buharlaştırma kabı titreşimi veya kompresör titreşiminden kaynaklanabilir. Soğutma verimi de ortam sıcaklığına bağlı olarak motor kısmının havasız yerde olmasından olabilir. olabı 5 - 10 cm öne çekmeyi deneyin.
 
cevap için teşekkür ederim. Buzdolabı mutfaktaki ahşap bölmesinde arkasında 10 cm boşluk ve yanlarda 1 er cm boşlu var ustte ise yine 15 cm bosluk var.
Dun dolabı kabininden dışarı mutfağın ortasındaki boş alana çıkartarak da denedim ama sürekli çaışma durumu devam etti. Acaba gaz kaçağı olsa dolap soğutmaz mı, yani benimkinin durumunda gaz kaçağı yok mudur? Termostatla ilgili sorun yok demişsiniz ama buzluktaki termostatı 0 yapıp tekrar 1 e getirince bir sure 10 dk kompresor çalışmıyor ve fan çalışıyor. Ondan sonra da 60 dk çalışma 5-10 dk susma ve bu şekilde çevrim devam ediyor.

Aklıma şu geldi en son, bir günlüğüne evde elektrikli eşya kullanmadan sadece buzdolabının tüketimine bakarak size soracağım acaba bir verimsizlik var mı gerçekten diye. Ki verimsizlik olmaması imkansız zira kopmresoru surekli çalışan bi dolap normal gelmiyor bana, iş inada da bindi illaki kendim çözücem bunu. Senelerdir sürekli ihmal ettiğim bir durum. Teşekkürler
 
Termostadı 0 konumuna alıp tekrar açtığınız zaman kompresörün çalışmayıp fanın çalışması normaldir. ani durma kalkmalarda kompresör gaz sıkışmasından dolayı hemen kalkış yapamaz ve termik devreyi açar. 10 dk sonra tekrar kalkış gerçekleşir.

Üründe elbet gaz kaçağı söz konusu olabilir. Bunu anlamak içinde üst ve alt bölümün soğutma değerlerini kontrol etmek gerekir. mesela Donduucu bölüm ayarı 1 de iken -18 dereceye ulaşması , soğutucu bölüm ayarı 3 de iken +4 ile +6 derece arasında olması lazım. bu şartlarda sağlıklı bi şekilde durup çalışması gerekir. Gaz Şayet gaz kaçağı var ise de Motor yanındaki paket kondanser (küçük siyah petek) çürüme yapabiliyor. bu kondanser peteği altında buharlaştırma kabı mevcut. Buzlukdan eriyen sular bu kaba tahliye edilir ve kondanser sıcağı ile buharlaşma sağlanır. kondanser borusu ise suyun içinde dolaştığı için zamanla çürüme yapabiliyor. Ama az bi kaçırma olayı yapmaz gazın tamamını kaçırması gerekir.

Varsa dijital termometreniz üst bölüm ve alt bölüm sıcaklıklarını kontrol edin
 
Çok ses yapıyor demişsiniz, bu ses, motordan gelen bir ses ise, malesef motorun değişmesi gerekir, motorun sübaplarının bozulması sonucunda meydana çıkar.
Sizin dolabı, içine koyduğunuz mobilya dolabı, buzdolabınızın arkasında olması gereken, hava sirkülasyonunu engellediği için olduğunu sanıyorum.
Sübapların bozulması kompresör basıncını düşürür, düşen basınç da soğutmanın yavaşlamasına neden olur, soğutma azalır elektirik sarfiyatı artar. Biran önce yaptırmanızı tavsiye ederim.
 
cevaplar için teşekkür ederim, temometre ile en kısa zamanda ölçüm yapıcam. Anladığım kadarıyla sorun termostat ise sıcaklığın baya bi düşük olması gerekecek çünkü sürekli çalışıyor. Sıcaklı normal veya altında ise bu sefer de verimsizlik sebebi motor olmalı ustanın dediği gibi. Yalnız motor subabı dediğiniz bu kompresotlerin subabı oluyor degil mi? Yani bunlarda elektrik motoru var. Kompresor pistonlu tip ve subaplardan gaz kaçırma varsa basınç düşüşü ve verimsizlik, kulağa mantıklı geliyor. Ölçümden sonra bi servise başvuracağım, tekrar teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst