Rulman hangi mühendisligin konusu?

Katılım
9 Mar 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
Ben bir Elektrik-elektronik mühendisiyim.Geçtigimiz günlerde bir iş görüşmesine katıldım.Ve bana rulman nedir diye sordu.O zamana kadar hiç duymamıştım.Şimdi merak ediyorum.rulman elektrik mühendislerinin konusu mu yoksa makine mühendislerinin mi konusu?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ben bir Elektrik-elektronik mühendisiyim.Geçtigimiz günlerde bir iş görüşmesine katıldım.Ve bana rulman nedir diye sordu.O zamana kadar hiç duymamıştım.Şimdi merak ediyorum.rulman elektrik mühendislerinin konusu mu yoksa makine mühendislerinin mi konusu?
Bizim firmada buna benzer bu durum olmuştu müşterimiz bayan makine könveyörlerinin rulmanları bozulmuştu sıcak silikonun donmasından dolayı rulman kitlemiş kadın 3 gün bize rulman nedir kaç günde bozulur bunun üstünden mail atmıştı.Şu bi gerçek sen mühendissin alanın mekatronik olsa rulmanla ilgili bazı durumları bilirdin ama elektrik ve elektronikte pek sanmıyorum tamamen mekaniksel bir durum ama iş başvurularında biz elektrik teknisyen ve teknikerlere abartılı soru soranlara mühendislere bunu sormasını yadırgamam bazıları işe almamak için eşeğin şeyine suyu kaçırıyor :D iyi günler
 
Aslında Triboloji mühendisliğinin konusudur bence.Tabi ülkemizde değil bu konuda enstitü veya fakülte kurmak adını bile doğru dürüst kimsenin bilmediği bir bölüm olunca en yakın bölümün kucağına kalıyor.

Türkiye'de Makine ve mekatronik mühendislerinin mühendislik düzeyinde bilmesi gereken geri kalan mühendisliklerinde en azından kodlama sistemini okuyacak kadar bilmesi gereken bir parçadır kendileri.Tabi normal şartlarda bir elektronik mühendisinin muhatap olacağı bir konu değil ama piyasa koşullarında elektronik-elektrik-mekanik özellikle makine ve otomasyon gibi konularda birbirine geçmiş vaziyette malum.Bir elektrik motoruna arıza teşhisi koyarken rulmanların kilitlemesini,sızdırmasını...v.s göz ardı eden bir elektrik mühendisi çok muteber olmaz.En azından kendi mesleği ile ilgili çıkartacağı problemler için bilgi sahibi olmalı elektrik-elektronik veya diğer mühendisler.
 
Rulman kısaca;İki makine elemanın arasına bağlı sürtümeyi azaltarak destekleyen makine elemanıdır.dünyada 300binden fazla rulamn çeşidi vardır.Aklımıza gelebilecek herşeyde kullanılıyor hemen hemen arabalardan tut vantilatörler motorlar vs :D
 
İşyerimizdeki elektrik Bakım servisine asenkron motorların yatak , kapak , rulman dağıtma toplama değişme işlerini de yüklemişler zamanında . Başımdan bu işi atmak için çok uğraşmama rağmen muvaffak olamadım . Elektrikli makinaların bütün arızalarını elektrikçi tamir etmek , her şeyinden de anlamak zorunda diye bir mantık var . Makinacıların da zaten canına minnet . Ne endüstri meslekde ne üniversite de böyle bir eğitim ve pratik uygulama almamış bir teknik eleman olarak sadece endüstri meslek mezunu olan ve hiç bir mekanik eğitimi almamış çalışanlarım nasıl bu işi yaparlar anlamak mümkün değil . Sadece çektirmeyle söktüğü malzemenin aynısını yağla doldurup yerine boru ve balyozla çakmak diye bir rulman bakımı - tamiri var memlekette malesef , bunu da ne mantıksa elektrikçi yapmak zorunda kalıyor . Kumpas mı , mikrometre mi ? Onlar da ne ?
 
Ben mekanik bakımcıyım yaklaşık 25 yıl bu iş ile ilgili çalıştım bir bakımcı gerek elektrik gerek mekanik olarak rulmanı bilmesi gerektiği düşüncesindeyim ve rulman dağıtımı firmalar ücretsiz olarak kendi sattıkları rulman lar ilgili eğitim veriyorlar.Bende elektrik motorunun motorunun rulmanı nı elek.tarafında sökülüp takılmasını istiyorum çünkü motorun içinde sargılardan dolayı rotorun nerede döneceğini kimse bilemez bakımcı yayı önemi koyacak yoksa arka tarafa mı koyacak bilmiyor yayı niçin koyduğunu hiç bilmiyor.
Ayrıca bir rulmanın ömrü kaç yıldır diye bana sorduklarında verdiğim en doğru cevap İÇİNDEKİ YAĞ KADARDIR. diyorum rulman kolay bozulmaz içinde yağ varsa doğru montaj ve seçim yapıldıysa

Bence SKF bu konuda iyi hem rulman konusunda hem seçim konusunda hep yardımcı oluyorlar diğerleri ile çalışmadım onlar hakkında yorum yapamam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,478
Kullanıcılar
449,892
Son üye
bekmezci

Yeni konular

Geri
Üst