reaktif güç kontrol rölesinin yapısı,çalışması, ayarlanması

tutsa

Üye
Katılım
27 Şub 2012
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
31
. Reaktif Güç Kontrol Rölesi
1.6.1. Yapısı
Reaktif güç kontrol rölesi otomatik olarak ayarlanan güç kat sayısına ulaşmak için kondansatörleri devreye alıp çıkartma görevini yapan elektronik cihazdır. Gösterge, kıyaslama ünitesi ve çıkış röle devre katlarından oluşur. Sistemde bulunan gerilim ile çekilen akımın faz farkını algılayarak, çıkış röle gurubu aracılığı ile kondansatörleri kumanda eder. Güç kat sayısı düşünce kondansatörleri sıralı olarak devreye alır. Bir yandan da değişen güç kat sayısını ölçerek döngüsel kontrol yapar. Ayarlanan güç faktörünü sağlayacak kadar kondansatörü devrede tutar. Tek fazın akım bilgisi ile işlem yapan röleler yanında üç fazın da akımına göre işlem yapan röleler mevcuttur.

1.6.2. Çalışması
Tranformatör, elektrik motorları gibi endüktif yükler, mıknatıslanma akımlarından dolayı şebekeye reaktif yük getirirler. Bu reaktif yükler bulundukları devreye kondansatörler bağlanarak azaltılır veya yok edilirler.
Reaktif güç kontrol röleleri, merkezi kompanzasyonda seçilmiş kondansatör gruplarının bataryalarını devreye alarak veya çıkararak güç kat sayısı değerini, kullanıcı tarafından ayarlanan güç kat sayısı değerine getirmeye çalışırlar.

1.6.2.1. Reaktif Güç Kontrol Rölesinin Ayarlanması
% ayarı: Bu potansiyometre % 20 ayar noktasına alınır. Belirli bir çalışma sonunda aktif ve reaktif sayaç değerleri kaydedilerek oranlaması yapılır. Reaktif enerjinin aktif enerjiye oranı 0,23’ ten az olmamalıdır. Bu kritere bağlı olarak % ayarı, %20, 10 noktalarında tutulabilir.

C/k ayarı: Bu tuşa basıldığında o anki C/k oranı displayde belirir. Aşağı- yukarı tuşları kullanılarak 0,00-2,00 değerleri arasında 0,05 hassasiyetle ayar yapılır. Bu tuş ile kullanılan kondansatör gruplarının akım trafosu dönüştürme oranı ile uyumlu çalışması sağlanır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Genel bilgi için Teşekkürler.
Biraz daha ayrıntıya girebilirmiyiz?
 
Reaktif güç kontrol rölesinin Pic ile denetimi yapılabilir mi ? Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabailir mi?
 
Pic ile olurmu emin değilim. Scada yardımıyla rahatlıkla kontrolü yapılabiliyor.ihtiyacın olan Rs485 ve mod-bus protokolüne uyumlu Reaktif güç kontrol rölesi her türlü ayarlamayı takibi scada'dan rahatlıkla yapabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst