Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Bu sorunun cevabını ben de çok merak ediyorum Ahmet bey.
Ben de dc ampermetre var. Elimdeki alternatörle bir deneme yapıp görmek istiyorum. Aynı anda hem ac. hem de dc. akım ölçüp aralarında kıyaslama ile bir formül bulurum sanıyorum. Unutmazsam yarın bir deneyelim bakalım.
Geçmişte açtığım "Ampermetre" içerikli konuyu hatırlattınız Sn. Şefim. Bilgilenmek yararlanmak isteyen arkadaşlar için tekrar paylaşım yapayım dedim, katkılarından dolayı Sn. Binbaşı, Sn. KAZIMUGUR ve diğer arkadaşlara bir kez daha teşekkürü borç bilirim.
http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1ElektrikMakLab/unite14.pdf
http://mersin.edu.tr/apbsuploads/1000470/FizikveTeknoloji/09-MultimetreVeDirenc.pdf
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Deneyi bugün yaptım Ahmet bey.
48 v. 2000 w.lık alternatöre 4 adet 12 v. 50 w.lık ampülü seri bağladım ve alternatörü matkap motoru yardımı ile döndürdüm.
Pens ampermetreyi ac konumunda alternatörün ac. çıkışına taktım. İbreli dc. ampermetreyi de lambalara seri bağladım.
Alternatör çıkışında ac. de 2,5 a. ölçerken dc. çıkışda 5 a. gördüm. Ac. kısmında 3 fazı ayrı ayrı ölçtüm, sonuç aynı. Demek oluyor ki 3 faz alternatörün ac. çıkışında ölçtüğümüz akım, köprü diyotla doğrulttuktan sonraki kısımda 2 katına ulaşıyor.
 
sn @şef alternatif akim da hesaplamalar dogru orantili degildir.faz farki ve frekans degisken etkenlerdir.sizin ornekten yola cikarak diyelimki AC tarafta 10 A olctuysek DC tarafta 20 A olcecegimiz anlamina gelmez.Saygilar.
 
Sayın oonurr,
O zaman bunun bir formülü varsa sizden bekliyoruz.
 
arkadaşlar internette aratınca hemen bulunuyor ama bende genede paylaşayım dedim. gerçi egemen bey rüzgar haritasının tam doğru

olmadığını söylemişti. ancak genede bir fikir veriyor. farklı zamanlarda kaydettiğim Türkiyenin 2 tür rüzgar haritası




turkiye-ruzgar-haritasi.jpgturkiye_ruzgar_haritasi.jpg
 
2500 d/d bir pervane 1m uzunluğundaki 3 kanatı çevirmeye yetecek kadar rüzgar yapar mı? (Arkadaşın birisi bunu göstermek için hocalarına okulda böyle bişi yapacağını söyledi ama ben olumsuz dedim peki olabilir mi?)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
SAYIN ŞEFİM Dünkü sorumun 4. maddesinde kastettiğimin resmini ekliyorum. demem o ki fisher paykelde mıknatıs daha çok bobin indukleyebilmesi için nüvenin karşısında mıknatıs koyduğumuz gibi alt ve üst tarafına da aynı kutup mıknatıstan koysak olur mu. daha çok bobini indukleyebilmek için. resim ekliyorum. resimdeki nüvenin yandan görünüşü gibi düşünün inş. anlatabilmişimdir. NÜVELİ SİSTEM YAN GÖRÜNÜŞ.jpg
 
Emre bey, 2500 d/d kanatlar mı dönecek ? Soru net olmamış. Biraz daha açabilirmisin.
 
Sayın meraklı mıknatıs kutupları nasıl olacak. Karşılıklı duran 2 mıknatıs N S şeklinde durursa olur da ortadaki mıknatıs işi bozar.
 
Emre bey, 2500 d/d kanatlar mı dönecek ? Soru net olmamış. Biraz daha açabilirmisin.

Şefim soru aynen şu şekilde 2500d/d ile dönen bir elektrikli pervaneden gelen rüzgarla 3 tane yatay kanadı çevirmeyi planlıyor bende olumsuz dedim.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,457
Mesajlar
917,738
Kullanıcılar
450,396
Son üye
murataydnnn1

Yeni konular

Geri
Üst