Rüzgar türbini hesaplamaları (proje)

asyamor

Üye
Katılım
21 Ara 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar,
Benim bir rüzgar türbini maliyet hesabı yapmam lazım bitirme projem için ama neren başlayacağımı bilemedim belki yazarsam bana yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm. 7m/s lik ortalam hızla esen bir rüzgarımız var elimizde ve ben bununla o bölgedeki yıllık maksimum toplam ne kadar enerji elde edilir ve 80m yarıçaplı bir rüzgar türbini kullanırsak 1tanesinden ne kadar enerji elde ederiz ve bize kaç tane türbin lazım. Türbin saysını bulduktan sonra da maliyet hesabını yapmam lazım. Bunları kağıt üzerinde ve formüllerle yapacağım ama bir çok sitede baktım ve çok tatmin edici şeyler bulamadım yardımcı olursanız çok iyi olur. Şimdiden çok teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn asyamor,
Öncelikle bitirme projenizde kolaylıklar dilerim. Yapmaya çalıştığınız çalışma bir fizibilite hesabıdır sanırım. Fizibilite hesaplarına başlamadan önce ilk olarak yaptığımız şey rüzgar santralinin kurulacağı alanın belirlenmesi olur. Yani REPA ( Y.E.G.M sitesinden edinebilirsiniz) haritası üzerinden tahmini olarak rüzgar ortalama hızı yüksek olan bir bölge seçeriz ve sonrasında kurmayı planladığımız rüzgar santrali gücü ve sayısına göre rüzgar ölçüm direkleri dikeriz. Min. 1 yıl süreyle rüzgar ölçümü yaptıktan sonra bu rüzgar ölçüm sonuçlarına göre rüzgar türbini tipi ve sayısını belirleriz. Böylece rüzgar santralinin gücü de belirlenmiş olur. Anladığım kadarıyla Siz bu işlemleri yapmış kabul ediyorsunuz ve 7 m/sn ortalama rüzgar hızına sahip bir bölge için 80 metre kanat çapında (80 metre yarıçaplı türbin satışı yok) türbin seçmek istiyorsunuz. Elinizde yıllık 10 sn' lik periyotlarla ölçülmüş rüzgar verisi olmadığı için mecburen türbin üreticilerinin güç eğrileri üzerinden bir hesaplama yapmanız gerekir. Bu hesaplama %10-%20 oranında sapmalara neden olabilir. Şöyle ki türbin güç eğrisinden 7 m/sn rüzgar hızında 1 türbinin üreteceği anlık güç bulunur ve bunu 8760 saat (1 yıl) ile çarparak yılda 1 türbinin üreteceği enerji miktarı bulunur. Sonrasında kaç adet türbin kurmak isteniyorsa o kadar ile çarpılır ve santralin yılda üreteceği enerji miktarı bulunmuş olur. Üreteceğiniz her kwh enerjiyi YEKDEM kapsamında 7,3 $ cent satış fiyatından satacağınızı düşünürsek (yerli katkı alırsanız bu fiyat artacaktır bknz. YEK Kanunu) yılda elektrik üretiminden elde edeceğiniz ciro belirlenmiş olur.
Gelelim giderlere; Rüzgar santralleri için birim maliyet yaklaşık 1 MW için 1,2 Milyon € ile 1,6 milyon € arasında değişmektedir. Bu kuracağınız türbin sayısına, iletim hattının uzunluğuna vs. değişim gösterir.
Bunun yanında yıllık Bakım maliyetleri (türbin başına 50.000 €/yıl alabilirsin) , işletme maliyetleri (OPEX cost= 400.000 TL 4 teknisyen 4 güvenlik çalıştırdığını varsayıyorum), genel giderler (santral gücüne göre 1 MW için yaklaşık 15.000 TL/yıl alınabilir) . Bu giderlern yanında santral için katkı payı ödemesi varsa , sistem kullanım bedeli varsa, bu maliyetlerde hesaplanmalı. TAbi birde santrali kredi ile mi yoksa nakit para ile mi yapacaksınız ona göre giderlere faiz giderleri eklenmeli.
Kısaca gelir ve gider dağılımı bu şekilde. Fizibilite yaparken yıllık giderler ve gelirler belli olduğuna göre gerisi toplama ve çıkarma. Takıldığın yer olursa yine yardımcı olurm. İşim bu benim :)
Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,087
Kullanıcılar
450,047
Son üye
alperenyildiz5252@hotmail

Yeni konular

Geri
Üst