PLC ile Motor Sürücüsüne Hız Değeri Girme

Katılım
7 Eki 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar.
Elimde bir asekron motor, motor sürücüsü, ekran ve PLC var. Motor, bobinlerde sarılı olan ipleri çekip banta seriyor. Ekrana da dakika başına kaç metre ip çekildiği bilgisi yansıtılıyor. Operatör istediği dakika/metre ip oranını ekrana giriyor ve ona göre motor hızını ayarlıyor. Herhangi bir sensor yok. Mesela hız yarıya inince çekilen ip uzunluğuda yarıyo iniyor. Benim istediğim motor sürücüsünde frakans ayarlamak değil direk olarak hız ayarlamak. Çünkü frekans yarıya düşünce hız yarıya düşmüyor veya frekans iki katına çıkınca hız iki katına çıkmıyor o yuzden operatörün istediği oran ayarlanamıyor. Bu frekans hız ilişkisini deneyerek gördüm.
Ben operatörün isteğine göre hızı nasıl ayarlayabilirim?
Teşekkürler...
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Kullandığımız frekans 50 Hz olduğu için frekans konvertörlerinde de dönüş hızı bu frekans baz alınarak hesaplanır. Hız dan kastınız nedir biraz daha açar mısınız ?
 
Motor etiketinde yazan nominal hız 50 hz de 2800 rpm olan bir motor var elimde. Motor sürücüsüyle sürdüğümde 50hz de hız 2210 rpm e düşmekte. 25 hz de ise 1230 rpm olmakta. Frekans değeri yarıya düştüğü zaman hız tam olarak yarıya düşmüyor. Buda çekilecek olan ipte bir miktar kaymaya sebep oluyor. Ben direk olarak hız ayarlamak istiyorum. Mesela 2210 rpm den 1105 rpm e düşmek istiyorum. 1105 rpm hızın frekans değerini nasıl belirleyip nasıl sürücüye yazabilirim?
İlginze teşekkür ediyorum.
 
Motor etiketinde yazan nominal hız 50 hz de 2800 rpm olan bir motor var elimde. Motor sürücüsüyle sürdüğümde 50hz de hız 2210 rpm e düşmekte. 25 hz de ise 1230 rpm olmakta. Frekans değeri yarıya düştüğü zaman hız tam olarak yarıya düşmüyor. Buda çekilecek olan ipte bir miktar kaymaya sebep oluyor. Ben direk olarak hız ayarlamak istiyorum. Mesela 2210 rpm den 1105 rpm e düşmek istiyorum. 1105 rpm hızın frekans değerini nasıl belirleyip nasıl sürücüye yazabilirim?
İlginze teşekkür ediyorum.
Eğer frekansa göre hız oransal değişmiyorsa encoderle hızı ölçüp ona göre frekansı ayarlanabilirsin.
 
Asenkron motorlarda öyle hassas devir ayarı yapamazsınız. Ya Step veya Servo motor kullanacaksınız. yada Max Payne arkadaşın söylediği gibi encoderle motor hızını okuyup ona bağlı olarak sürücü frekansını kontrol edeceksiniz.
Yada eğer bu iplik boyu çok fazla çeşitli değilse. İstediğiniz devirleri deneme yanılma yöntemiyle bulup Ekrana reçete olarak kaydedeceksiniz.
 
Merhaba.arkadasin yapmak istedigi cozme sarma uygulamasi.boyle islerde encoder kullanip surucuyude kapali cevrim ayarlamak gerek.encoderdan aldiginiz feedback ile bir senronizasyon kurmali.pid ile yapiliyor bu isler genelde.burada ipin capi metreler degistikce farklilik gosterecek.eger bunu pid ile yaparsaniz ve gerginliginizi veya bobin capinida olcerseniz bu is olur
 
Son düzenleme:
Burada benim aklıma gelen 3 yol var:

1) Servo Kullanılır

2) Asenkron motora encoder bağlanır. Ki bu en olası yöntem çünkü motor anladığım kadarıyla alınmış. O nedenle eldeki ekipmanla bir şeyler yapmak lazım. Encoder bilgisi için analog girişte gerekecek tabi.

3) Sık kullanılacak frekansları öğrenip o noktaları kullanarak bir kullanım eğrisi oluşturun. Bu noktalarda hangi RPM e kaç mA veya Volt geliyorsa onu de grafiğin diğer eksenine yazın. Tam çözüm değil elbette ama yaklaşık bir çözüm alınır.

Saygılar..
 
merhaba.öncelikle bu işlerde servo kullanmak daha iyi.encoderle ölçüm yapar istediğimizi yaparız.ancak sanki burada eksik şeyler var.arkadaş ipliği bir yerden çekecek.tamam başta basit görünebilir ama bu iş daha önce dediğim gibi çözücü sarıcı uygulaması bir iş.bunun için malzemenin gerginliği kontrol edilmelik çok gerdirip ipi kopartmamalı veya gevşek sarım yapıp malzemeyi bozmamalı.bunun için sisteminizi bilmiyorum ama çözücü ünitesinden sonra ipin gerginliğini loadcell le veya dancer kolu ile ölçmeniz gerekir.loadcell daha hassas bir yöntemdir.bant çözdüğünüz yerde bir asenkron motor var.bunun arkasına bir encoder takılabilir.bu encoder göbekten milli veya şaft milli encoder diyede bilinen encoder da olursa iyi olur.bu encoderi motor milinin salgısı aldıktan sonra oraya takınız.salgı işi çok önemli.programınızda bir pid bloğu kullanarak bu işi yapabilirsiniz.şöyleki ekrandan iki bileşen yazacaksınız.bunlardan bir tanesi makinanın hızı diğeride loadcellin gerginlik setpointi.gerginlik set değerini setpoint olarak bloğa yazın.geri bildirim olarakta loadcelden okuduğunuz değerdir.pid nin çıkışıda motora kontrol edecek.sarıcı motorunuz malzemeyi çektiğinde loadcellde bir değer oluşacak.eğer bu değer set değeriniz üstündeyse motor yavaşlar,altındysa hızlanır.pıd bu iki değeri kontrol ederek sürekli setpoint değerinde tutmaya çalışacak.bu işin özü bu.umarım faydalı olur.
 
Benim sorunuma eğilen kulak veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Bende bu fikir ve tecrübelerinizi değerlendireceğim.
Tekrar sağolun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst