plastik kutuya anahtar için yuva açma

Katılım
28 Kas 2010
Mesajlar
601
Puanları
6
Yaş
35
Konum
istanbul
WP_20140329_006.jpg
merhaba ~~
arkadaşlar bu kutudan elimde adetli var bunlara anahtar takmam lazım. bugun 3 saatte 3 taneyi sor taktım...? elimi kolumu kestim maket bıçağı ile milim milim zor oluyor. matkap dramel filan denedim pratik bi yol bulamadım...??? ve sonunda durdum__ sizden yorum bekliyorum iyi bir yöntem bulup devam edeceğim kutuyu çiziyorum hep ertetik olmuyor... cnc ye vermek istemiyorum 50 tane kutu için???
 
Köşeli delik açma aparatları internette bir hayli var ama ülkemizde satışı var mı bilmiyorum.

Saat başı bir delik bu kadar uğraştırdı ise en azından dikey ve yatay uzunluğuna eş 2 bıçak ve bunları hafif ısıtarak 4 harekette düzgün ve hızlı kare veya diktörtgen delikler açılabilir. Bışağı ısıtıp anahtar konumu belirledikten sonra anahtar eninde yada boyunda bıçağı sonuna kadar ilerletip daha sonra 2. bıçak boyu ile de diğer uç referans alınabilir.

Yada anahtarın boyutlarına uygun bir kutu profil bulunup aynı ısıtma yöntemiyle çok daha hızlı bir işlem yapılabilir diye düşünüyorum.
 
Farketmeden Sayın Karadush ile aynı öneriyi yapmışım :)
 
Ekli dosyayı görüntüle 16796
merhaba ~~
arkadaşlar bu kutudan elimde adetli var bunlara anahtar takmam lazım. bugun 3 saatte 3 taneyi sor taktım...? elimi kolumu kestim maket bıçağı ile milim milim zor oluyor. matkap dramel filan denedim pratik bi yol bulamadım...??? ve sonunda durdum__ sizden yorum bekliyorum iyi bir yöntem bulup devam edeceğim kutuyu çiziyorum hep ertetik olmuyor... cnc ye vermek istemiyorum 50 tane kutu için???

Merhaba.4 adet düzgün kırılmış veya kesilmiş demir testeresi parçasını,içi boş,profilli bir kesme kalıbı oluşturacak şekilde,üstten dört köşesinden punto kaynağı yapıp birleştirerek,dikdörtgen prizma (Altı ve üstü açık olacak şekilde) yapılarak bu parçalar bir kalıp haline de getirilebilir.Daha sonra bu delik açılmadan önce,özellikle bu testerinin dişlerinin yer aldığı kısmından,bir bek aleviyle veya şalumo ile alevde dikkatlice ısıtılır.Kızıl derecede değil yani hiçbir şekilde de aşırı ısıtılmayacak,sadece plastiği anında kolayca eritip aşağı itip de düşürecek derecede ısıtılmalıdır.Yarı kızmış halde iken,alt kısmı zımba makinesindeki gibi bu ayrılan parçanın boşluğuna doğru ve aşağı inecek şekilde hareket verilerek,üstten yavaşça kalıba doğru elle tutamak yerinden (Isıyı iletmeyen sap kısmından tutulup) aşağı doğru bastırılır.Sıcak testere dişleri ile temasa gelen bu plastik levha daha da kolay açılarak (Profil boşluğundan çekiç sapı ile girilerek ve aşağıya doğru iyice bastırılıp,kolayca plastikten sıyrılıp da ayrılması ayrıca sağlanarak) düzgün şekilde zımba deliğinden (Boşluğundan) aşağıya doğru düşürülmüş olur.

Not: Isıtma işlemi aşırı kızgın,yani tam kızıl renkte olursa,plastiği çok düzgün eriterek bu deliği çok rahat da açamayabilirsiniz.Çünkü muhtemelen fazla ısıyla dışarıya doğru deformelerle,yamulmalarla bu delik neticede çok düzgün olamadan oluşabilir.Bence hızlı ve pratik bir işlem yapmak isterken en fazla buna dikkat edilmelidir.İçi dolu bir profil kalıbını direk kullanırsanız,sıcaklık derecesi ısıyı daha fazla depolayıp içine de çekeceğinden daha yüksek kalabilir,yani daha düşük sıcaklık derecelerine getirerek özel olarak bunu ayarlamanız daha da güç olabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Iskarpela veya yine marangozların taktiği metal şablon (kapı kilidi karşılığı oyukları) kullanarak matkap yardımıyla içini boşalt
 
Selamun Aleyküm
Bahsedilen dremel vb küçük tip aletlere takılabilen testere vb aparat ile bu işin yapılmamasının sebebi olmasa gerek. Çözüm çoktur fikir vermiş olalım.
Metal sac kesme kalıplarında olduğu gibi alt kısımda istenilen ölçülerdeki içi boş kalıba, üst kısımdan kenarları plastiğe uyarlanmış keskinlikte yine istenilen aynı şekilde ve alt kalıba girebilir ölçüde bir aparatın basması ile sonuç elde edilmesi düşünülebilir. Malzeme plastik olduğundan bu tip bir kalıp basit olarak da düşünülebilir ama başka basit yöntemler daha uygun olabilir.
Isıtarak eritme için, eritme için ayarlanmış olan metale sürekli uygun elektrik akıtılarak istenilen sıcaklığa getirilip kesme işi sürekli olarak yapılabilir. Basitçe uygun güçte bir lehim aletinin ucu inceltilip keskinleştirilerek de bu ısıtarak kesme işinde kullanılabilir mi incelemek gerekir. Tabi gazlı lehim aletleri de vardı bir ara.
Zaman zaman lazerli kesme işlemleri basit olarak mevzu olmuştu. Uygun önlemlerin alınması ile yeteri güçte bir lazer ile bu işlem manuel ve ya cnc tarzı yapılabilir mi ayrı bir mesele.
Sistematik çözümler ileriye yönelik de bir altyapı ihtiva ederken, iş görmek için basit bir çözüm seçilebilir.
Başarılar dileriz.
 
yorumlar için teşekkürler arkadaşlar imkanlarıma uygun olanı seciğ kullanmaya çalısacagım...
 
matkapla delik delik yap sonra yankeskiyle arayı çıkar üçgen kalın eğe ilde düzelt ben bu şekilde yapıyorum kolay ve pratik.
 
Laserciye verin kessin, uğraşılmaz bu yöntemlerle..
o anahtarın kenar payları çok azdır!
birkaç tane olsa neyse de..
 
Dremel ucuna minik daire testere yada taş ile kesilebilir..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst