PLAKALI EŞANJÖR ve LİKİT SOĞUTMA

Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar,

Soğutma sistemlerinde tasarruf için uygulanan bir diğer yöntemde plakalı eşanjör uygulamasıdır.Peki nedir bu plakalı eşanjör neye yarar ?

Basitçe anlatmak gerekirse Soğutma çevriminde kompresörü bir pompa gibi düşünün.Bir tarafından basma hattı çıkmakta,diğer tarafta emiş hattından dönüş yapmaktadır.Yani kapalı bir devredir.Bu elektrikte faz - nötr ilişkisine benzer.Kompresörümüzün basma hattındaki sıcaklığı yerine ve sınıfına göre değişim göstermektedir.Fakat soğuk odalar ve market için bu sıcaklık değeri minimum 40 derece civarıdır.Bu kullanılan akışkanın yani Refrigant (gaz) ile doğru orantılıdır.Kullandığımız gaz bu sıcaklıkta genleştiği için basınç yükselir ve sıcaklık artar.Buhar fazındaki gazın kondenserde likitleştirilmesi gerekmektedir.Burada fanlar sayesinde ortam havası ile gaz soğutulmaya çalışılmaktadır.Fakat dikkatimizi bir noktaya çekmek gerekirse ısı burada doğaya salınmaktadır.Isı da bir enerji kaynağı olduğundan atılması uygun değildir.İşte tam bu noktada devreye plakalı eşanjör sistemi girmektedir.Basitçe anlatacağımız için teknik ayrıntıya girmeden konu ile ilgili bilgimiz olması açısından,sıcak gaz giriş-çıkışı bulunan ve soğuk su giriş - çıkışı bulunan eşanjörümüz sıcak gaz ile Şebeke suyumuzu ısıtmakta ısınan su geri kazanım tanklarına gönderilmekte ve fan coil ler vasıtası ile mağaza ıstıması ve personel temizliğinde kullanılmaktadır.

Bir avantajıda kondenserimizdeki fanlarımız neredeyse hiç devreye girmeden buhar fazındaki gazımız,likit(sıvı) fazına geçirilerek sisteme gönderilmektedir.

Konu başlığında bahsettiğim likit soğutma sistemleri ise biraz daha karmaşık bir yapıya sahip.Büyük marketlerde genelde üç adet soğutma grubu kullanılır.Bunlar

1) -2 / 3 derece arasındaki soğuk oda ve dolapları soğutmak için kullanılan Pozitif Merkezi sistem.

2) 12 - 15 derece arasındaki hazırlık soğuk odaları soğutmak için kullanılan Hazırlık Merkezi Sistem.

3) -25 / -29 derece arasındaki Deepfreeze ürünleri soğutmak için kullanılan Negatif Merkezi Sistemlerdir.

Hazırlık merkezi sisteminden alınan kol ile Pozitif merkezi sisteminin kondenserinden dönen gaz soğutularak verimlilik artışı sağlanır.Bu sistemede Likit soğutma adı verilir.Bunun ayrıntısını isteyen arkadaşlar olursa bu konuyuda anlatabiliriz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
dostum konu şle ciddi ilgileniyorum mail atarsanız sevinirim [email protected]
mert(alt tire)[email protected]


mesela soguk su kullanımı cok arttı ve gazın sıcaklıgı cok fazla dustu bunu nasıl dengeliyorsunuz sabit belirlediginiz bi aralık varmı
birde gaz once plaka esenjor sonra kondansermi yoksa kondanser sonra plaka esenjormü bilgi verirseniz sevinirim
 
Arkadaşlar

Bu sistemlerde plakalı eşanjör kondenser hattından önce kullanılır.Isınan gaz ile su aynı plakadan üzerinden geçirildiğinden gaz soğur su ısınır.Hem kondenzasyonun rahatlar hemde sıcak su ihtiyacını karşılamış olursun.

Kontrol kısmına gelince basit olarak su hattında solenoid valf vardır.Plakalı eşanjör de PLC tarafından sürekli kontrol edilir,kondenzasyon alt ve üst sıcaklık değerlerine göre çalışır.Su da belirli bir basınç ile (hız) kontrol edilmektedir.
 
benimde bu konuda bilgiye ihtiyacım var. negatif merkezi sistem de likit deposundan sonra ejanjör kullanmam tavsiye edildi. fakat detaylı bilgiye sahip değilim. mail atarsanız sevinirim [email protected]
 
Arkadaşlar ,
Bu sistem air source heat pump olarak anılır ve yaklaşık 15 yıldır uygulanan bir methoddur. Bu sistemde en önemli unsur suyun ısıtılması istenen üst limittir. Kondanzasyon sıcaklığının üzerine çıkabileceğiniz bir durum söz konusu olamayacağı için ulaşabileceğiniz en üst sıcaklık limiti kondanzasyon sıcaklığı - 5k kadardır. Yani 54 c kondanzasyon çalışan bir soğutma sisteminde havadan kazanılan ısı (ki bu soğuk ya da donuk depo veya klimatize edilen konfor alanları gibi iç mekanlardır) miktarının bir boylere primer-sekonder eşanjör devresi ile aktarılması esasına dayanmaktadır. Bu örnekte eşanjör ısısı en fazla 49 c olabilir. Bu sıcaklığın üzerinde su girişi olması durumunda gaz tarafında faz deiğişimi olmayacağından soğutma sistemi ısı transferi yapamaz duruma gelir. Günümüzde en çok kullanılan tiplerini Home Product grubunda VRF cihazlarını görebilirsiniz. Kataloglarına bakıldığında ise boyler tarafında bir elektrikli ısıtıcı şartı bulunur. Bu da kondansere aşırı soğuk su girişi ile kondanzasyon sıcaklığının çok düşmesi ihtimaline karşı ayrı bir önlemdir. Eğer su girişi çok soğuk olursa subcooling çok yüksek olur. Entalpi middle point ve entropi middle point töleransları aşıldığında ise sistem dengesi bozulmakta ve sistemin bir tarafındaki verim çok arttığı için ( şu an bahsettiğim kondanserdir) diğer tarafın kapasitesi çok küçük kalır. Yani sizin kompresörünüz bir anda 10 kw/h soğutma kapasitesinden 15 kw/h E çıkabilir. Bu da 10 kw/h olan evaporatörünüze büyük geleceğinden likit buharlaştırılamadan evaporatörünüzü terk eder. Sonuç likit dönüşü demektir.
Bu durumda çok iyi senaryolanmış ve çok noktadan kontrol edilen iyi bir yazılım gerekir. Hesaplamak ise çok basitir. Kondanser kapasiteniz kadar bir eşanjör ve hava soğutmalı ile su soğutmalı eşanjöre arasında geçiş sağlayan bir 3 yollu vana sistemi. Bunun yanında bir de su soğutmalı kondanser sekonder devresi su debisini kontrol eden düzenek. (İnverterli pompa yada karışım portu 3 yollu vana gibi)

İsterseniz büyüklükleri (değerleri) belirleyiniz, hesaplama örneğini burada yapalım.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,152
Kullanıcılar
450,263
Son üye
gerdani

Yeni konular

Geri
Üst