PID Hız / Konum Kontrol

Katılım
21 Ara 2010
Mesajlar
291
Puanları
1
Arkadaşlar tasarım olarak pid ile hız yada konum kontrol,belkide ikisi birdende olur, bir bitirme-tasarım projesi aldım. Uygulama olarak ne ile birleştirebilirim sizce? Öğrenci işi bir masraf yapıp güzel bir proje yapmak istiyorum okula sunmak için ne diyorsunuz? Kolay gelsin
 
pid ile hız kontrolu yapabilrisin lakin çok ucuza mal edebilirmisin bilmiyorum. Bide kime göre ucuz tabii :) Kısaca pıd konrol cihazı ve oransal cıkıslı bır urunle gelen 0-10v bilgiyi işleyerek hız kontrolunu yapabılırsın ılk aklıma gelen bu oldu daha ayrıntılı calışmalar yapabılırsın sanırım...
 
Kucuk bir dc motora pervane takip karsisina esnek bir plaka koyarak, plakayi bir gosterge gibi kontrol edebilirsin mesela.
Benzer bir ornek gordugumu hatirliyorum. Hem neseli hem de ucuz olur. Cabucak tamamlamak istersen Arduino'nun en ucuzu isini gorur. Tabi daha pahali ve kaliteli DAC'lar da var.
 
Mesela kendini dengeleyen robot? Böyle orjinalimsi birşey arıyorum. Bunu araştırdım yapılabilir ama yapan çok var.
 
Arkadaşlar hala güzel bir örnek bulamadım. DC motor hız kontrolü nerede kullanabilirim siz nerelerde kullanıyorsunuz?
 
PID ile konum kontrolü varmı elinizde ?

bu PID kontrolorun diğital ortama aktarılıp PLC programla yazılıp pratikte uygulamaya sokulması hakkında bilgisi olan varmı??
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Robot kolu hız ve konum kontrolü için çok uygun bir projedir. Ama hem mekanik tasarımı hem kontrol algoritmasını yapmak tek kişi için zor gelebilir. Kontrol algortmasını ucuz bir mikrokontrolörde koşabilir, PC ile haberleşerek bir de arayüz yaparsan sağlam bi proje ortaya çıkmış olur.
 
Benimde tam olarak ugraştıgım proje bu... :( bu konuda örnek varmı acaba sizde? Hesaplamalarını falan nasıl yaparım :S Dspic30f4013 kullanacagım.
Teşekkürlerr...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst