Pcb Üretimi

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
Selamlar;
Bir arkadaşımız pcb üzerindeki yeşil boyayı sormuş.Orada da belirttim ama kimse bir şey sormamış.Profösyönel anlamda PCB üretimi ve PCB makinaları hakkında sorularınızı yanıtlayabilirim (sanırım :) )
 
benim sormak istediğim ütüleme ile baskı devre çıkartırken kullandığımız kuşe kağıdın tipi ve ütüleme ısıs ve ütü uygulama zamanı ne kadar olmalı...çok kalırsa mı ii yoksa tavındamı olmalı ....ayrıca 2 katlı baskı devre çıkarttığım zamanlarda top layere lehim yaparken çok sıkıntı çekiyorum via kullanımı haricinde önerebileceğiniz başka birşey varmı.....şimdilik bu kadar eagle ile ilgili sorum var ama soru ilgili konuda açık zaten. eğer sadece pcb üretimi bakırlı kademede soru istiyorsanız eagle ile ilgili soru için özür..


Her ŞEY KENDİyLE Çoğalır
 
Hocam ben profösyönel anlamda pcb üretiminden bahsetmiştim.Kullandığımız cihazlardaki pcb,ütü ile değil koskoca bir tesis ile üretiliyor.Çok hassas ve zor bir iştir.İnanın ütü ile kalıp çıkarma hakkında hiç bir deneyimim yok.
 
benim sormak istediğim ütüleme ile baskı devre çıkartırken kullandığımız kuşe kağıdın tipi ve ütüleme ısıs ve ütü uygulama zamanı ne kadar olmalı...çok kalırsa mı ii yoksa tavındamı olmalı ...
2-3 kitap sayfası kalınlığında parlak yüzeyli kağıtlar var, onlar iyi netice veriyor. O kağıtlarin esprisi, üzerindeki parlak katman yüzünden toneri emip tutmaması ve ütüleme esnasında tonerin tamamının kart üzerine geçiyor olması.

Birkaç kere, gazetelerle birlikte gelen marketlerin reklam ekleri ile filan denedim, oldu ama benzer tipte ve bunlara göre biraz daha kalın olan kağıtlar (örneğin takvim yaprağı gibi) daha iyi netice veriyor. Kağıdın üstüne önceden birseyler basılmış olması sorun yaratmıyor, yani beyaz kağıt kullanmak zorunda değilsin.

Ütü ısısı ve ütüleme zamanı çok hassas ayarlar değil. Genelde ben rastgele ayarlıyorum, zaten bir-iki yaptıktan sonra tahmin ediyorsun ne yaparsan ne sonuç alacağını. Öncelikle düşük ısıdan başlayıp ütüle, sonra sıcaklığı yavaş yavaş arttır.

Toner karta iyice yapıştıktan sonra kartı sulu bir kaba atıp kağıdı yumşatıp parçalayarak çıkarırsın. Eğer istediğin sonucu alamazsan kartı tiner ile temizleyip baştan denersin.
 
işte beni en çok ilgilendiren kısmı senin anlattıklarının son kısmı yani kağıdı su ile kartan uzaklaştırmak. bu iş yapılırken bazen (yollar birbirlerine çok yakın oldugundan ve çok fazla yol oldugundan) kağıdı pcb üzerinden ayıramıyorum..bayaa bir zamanımı alıyor...tuner o esnada kalkacak diye de zedelememek için uğraşıyorum...

yollar çok güzel çıkıyor ve 2 katlı bir kartı rahatlıkla çıkarabiliyorum.tek sorun işbitimi kağıdı pcb den uzaklaştırmak anlıyacağın..bunu için pelur kağıt denilen kağıttan temin etim.sizlerde bilirsinizki eski resim defterlerinde iki sayfa arasındaki ince kağıtdan bahsediyourm. bunun testini bugun yapacaktım ama olmadı ... pelur kağıt tahminime göre kağıdın pcb den ayrılması işleminde suyla temas edince çok rahat kalkacak...

tecrübe eden arkadaşım varsa paylaşırsa sevinirim...

HERŞey Kendi İleÇOğalIr
 
işte beni en çok ilgilendiren kısmı senin anlattıklarının son kısmı yani kağıdı su ile kartan uzaklaştırmak

Kağıdı ben tabaka halinde kaldırmıyorum. Suda yumuşamasını bekleyip sonra hafif hafif karta doğru bastırarak ovalıyorum ve ufalanmasını sağlıyorum. Genelde yollar hiç bozulmuyor. Eğer bozulan ufak tefek yerler olursa da bu kısımları, CD kalemi ile düzeltiyorum. CD kalemi ile çizilen yerlerin bakırı kalkmıyor.
 
@m-usta-fa hocam örneğin bir pcb çizimini bastırmak istiyorum üretim için hangi programların dosyaları kabul ediliyor(eagle,protel-proteus gibi).Bastırmak için yüksek adet ve fiyat söylüyorlar bunun nedeni nedir acaba bu tesisleri kurmak çokmu pahalı.Teşekkürler iyi çalışmalar.
 
m-usta-fa ' Alıntı:
Selamlar;
Bir arkadaşımız pcb üzerindeki yeşil boyayı sormuş.Orada da belirttim ama kimse bir şey sormamış.Profösyönel anlamda PCB üretimi ve PCB makinaları hakkında sorularınızı yanıtlayabilirim (sanırım :) )
Tüm üretim aşamalıryla Bir PCB üretim tesisi yaklaşık sizce Ne kadar civarına mal olur. Sadece makinalar YEr sorun değil. Ve en verimli üretim aşaması nasıl olmalıdır
 
PCB işi için firmalar kendilerine has programlar kullanırlar.Önemli olan çizimin kurufilmini almak.Hangi program olduğu dert değil.Zaten genelde firmalar kendileri çiziyor.
PCB için çok para isterler.Aslında sürekli iş yaptıracaksanız fiyat biraz daha düşer.Çünkü bu işin en maliyetli kısımlarından birisi hazırlık kısmıdır.Çizimler,filmler,test kalipları gibi.Ondan sonra birim maliyet düşer.
Tesis kurmak evet çok pahalı.Hatta şimdi çok güzel bir tesis kurayım derseniz,makinaları sıfır almaya bir çok sanayicimizin parası yetmez diyebilirim.
benim eskiden çalıştığım tesiste bu iş yaklaşık 3000 metrekare alanda yapılıyordu.
iyisinden bir adet CNC delme tezgahı 200-300 000 eurodur diye tahmin ediyorum.Sadece delme.
eğer çok merak ediyorsanız yarın unutmazsam ikinci el bir tesisin kaç lira olacağını öğrenebilirim.Ama şu da var,bu saatten sonra kimse bu işe yeni yatırım yapmaz.Yani sıfırdan,sıfır makinalarla işe girişmez.Çünkü çok büyük pazar olmasına rağmen,pazarı çin mahvetti.
 
işte alın size bir ihtiyaç. şimdi öyle bir proje olmalı ki o bahsettiğiniz 200 -300 000 euroluk makinanın işini yapmalı ve 40 - 50 000 eur o gibi olmalı. türkiye de bu tür fırsatları değerlendirebilenler müthiş paralar kazanabilyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,213
Mesajlar
915,862
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst