Otomatik Akü Şarj Devresi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
Devre 12 voltluk akülerin sarjı için hazırlanmıştır. Alt sınır 11 volta, üst sınır ise 14 volt olarak ayarlanmalıdır. Alt ve üst sınırlar müsade edilebilen kullanma aralığıdır. Siz kendi ihtiyacınıza veya düşüncenize göre ayarlama yapabilirsiniz. Devrede ayarların yapılması için iki adet comparator kullanılmıştır. Bu komparatorlar ile istenilen değerlere ulaşılınca RS fip-flop girişleri yükseltilmekte ve çıkıştaki röle çekmektedir. Devrede komparator olarak LM 393 entegresi, RS flip-flop olarakta CD 4013 entegresi kullanılmıştır. VR1 ve VR2 trimpotlarını çok turlu kullanmak ayar hassaiyetini yükseltiyor. Devre, 4013'ün R ve S uçlarına belli voltajlarda butona basılıyormuş gibi bir mantıkla çalışmaktadır. Devrede kullanılacak röle, kontakları üzerinden geçecek olan akım değerini karşılayacak güçte olmalıdır.

Devre ilk çalıştığında akünün boş olabileceği veya herhangi bir işlem yapamayacağı ve dolması gerekebileceği düşüncesi ile şarj yapacak şekilde teasarlanmıştır. Şarj işlemine gerek yoksa veya şarj işlemi tamamlanmışsa role çekmektedir. Devrede kullanılan LED şarj işlemi sırasında yanmaktadır.

Dosya, Dosya Paylaşım Sitesinden Silindiği İçin Konu Çöpe Taşınmıştır.
 
Sn burçin erişen ustam resmi sağ tıklayıp resmi göster diyorum ama açmıyor acaba rica etsem 4 shared hot file gibi upload sitelerine upload edebilirmisiniz ?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst