ORTA GERİLİM EK MUFU

merling

Üye
Katılım
19 Mar 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
35
Orta gerilim yer altı kablolarında alüminyum ve bakır kabloların ek muflarının farkları nelerdir? Birbiri yerine kullanılabilirler mi?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bakır olan kablo için alüminyum muf kullanırsan yada tersi şekilde kullanırsan muflarda zamanla bozulmalar meydana gelebilir oksitlenme gibi, bu yüzden geçirgenlik anlamında zayıflama oluşacak ve iletkenlik ortadan kalkacak, ısınma meydana gelecektir (farklı metaller zamanla birbirini yer) ek yerinde izolasyon ile bağlantılı olarak zamanla patlama meydana gelecektir. metallerin arasındaki fark budur.
 
Her malzemenin ısınma genleşme uzama sıcaklıkları farklıdır bu nedenle bir arada kullanılmamalıdırlar. Zamanla ekte bozulma neticesi izolasyon problemi riski oluşturabilir. Cu XLPE ile AL XLPE yeraltında ek olmaz. Ya yekpare olarak direğe çıkar bağlarsınız yada Modüler Hücreye giriş-çıkış yaparsınız.
 
İyi günler,
Çalıştığım işletmede kablo eklemesi işlemi yapılacaktır. Halihazırda 3x50/16 10 kV XLPE kabloya eklenecek aynı standartta kablo bulamadığımız için ya 1x50/16 lık 10 kV kablo ya da 35 kV luk kablo almamız lazım fakat bunları ekleyecek uygun muf var mıdır? Daha önce bu tür işlemler yapanlar varsa tecrübelerini ve temin ettikleri firmaları paylaşırlarsa sevinirim.
 
işletmenizin hangi ilde olduğunu belirtirseniz firma konusunda yardımcı olabilirim.
 
ekleme yer altında mı yapılacak?
3x50 xlepe kablodan sonra ulaşacagınız mesafe ne kadar yani kaç metre kablo kullanılacak ek yapılacak?
 
Ek muflarini

Raychem, Safak, 3m gibi firmalafdan temin edebilirsiniz
 
Evet yer altında ek olacak ve 200 metre kablo kullanılacak. Raychem tedarikçisi olan bir firmayla konuştum sanırım şu ana kadar bir tarafı 3 diğer tarafı 1 damarlı bir muf temin etmemişler ya da konuştuğum kişinin konuyla alakalı net bir bilgisi yoktu ki sormamız lazım size döneriz dedi. İşletme Niğde'de.
 
Niğde,de bildigim kadari ile ( sasmaz elektrik, birde emiroglu elektrik ) sasmaz satiyor o.g malzemesi diye

Isin nasil yapilacagi ile ilgili bilginiz vardir diye dusunuyorum, egerki yoksa o konuda yardimci olabilirim kolay gelsin
 
Ayni şehirde olmasi sart degil. Isin yapimiyla ilgili bilgili mühendisler ve calisanlar var. Ben henuz yeni mezun oldum ilk kez tecrube edecegim lakin tedarikci firmalar aradigimiz ürünü bulmakta zorlaniyor. Şaşmaz elektrikle de bir goruseyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst