optimum tu 2304 Vario

akg

Katılımcı Üye
Katılım
21 Kas 2014
Mesajlar
466
Puanları
56
Yaş
43
Neye niyet neye kısmet derler ya,tu 2004 alma serüvenimiz uzun bir aradan sonra hüsranla bitince yeni arayışlara girdik tabi ağırlık fazla olmasın derdindeydim ama nasıl olsa taşıma yerleştirme işini hallederiz diye tu 2304 vario (d210x400) modelini almaya karar verdim. Aslında @Suat_Korkmaz ın makinasına içimiz gitti ama şartlarımız elvermedi (böyle bir makina alacak olan varsa ve şartlarına uygun olursa kesinlikle kaçırmamamsı gereken bir makina). Makinamız geldi Elhamdülillah bu konuyu açıyorum ki takıldığımız noktalarda siz değerli üstadlardan alacağımız bilgiler derli toplu olsun belki ilerde birilerinin işlerine yarar.
İlk önce makinayı güzelce temizledim hafif mazotlu bir bez ile daha sonra kızakları 10 numara yağ ile yağladım. dişlileride 3 numara gresle yağladım @window_s umarım doğrudur. kayışın gerginliği konusunda çak fikrim yok nette de kayış takılı halde 2304v resmi bulamadım pek ama mümkün olduğunca gergin yapmaya çalıştım. Bu arda içinden çıkan kullanım klavuzunda türkçe yok ve renkli fotokopi şeklinde yani çok fazla işime yaramadı, İnternettede aramama rağmen kullanım klavuzu bulamadım gerçi milli bir refleks üzere kullanım klavuzu okuma alışkanlığım yok. en güzel öğrenme şekli kurcalayarak deyip Bismillah dedik :) ama olmamasıda eksiklik. makinanın teknik çizimleride çok yetersiz mesala kalemliğin alt seviyesinin yani kalemin oturduğu kısım ile puntanın ucundaki mesafeyi net gösteren bir çizim olsa kullanacağımız kalemin altını ne kadar yükseltmek gerek net bilinirdi, artık deneyerek öğreneceğiz.
Dün ilk denememi yaptım m10 tij çubuk üzerindeki çalışmam esnasında çeneyi çok sıkmama rağmen belli bir zaman sonra çok hafif olacak şekilde malzemeyi bıraktı.sanırım tij in dişleri eziliyor ve bırakıyor bunun için ince metal lavhaya sarıpmı sıkmak lazım dişli malzemeleri.
20180205_162741.jpg 20180205_162821.jpg 20180205_162827.jpg 20180205_162922.jpg
 
sanırım tij in dişleri eziliyor ve bırakıyor

Birkaç tane fiberli somun takıp bağlansa işe yarar mı? Normal somun + japon yapıştırıcı ile de olabilir, ısıtarak sökmek gerekir. İki somun birbirinin üzerine sıkıldığında emniyet somunu gibi çalışıyor. Loctite'ın her işe özel yapıştırıcıları var ama fiyatları yüksek.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: akg
Makinanın hayırlı olsun, kazasız belasız çalışmak dilerim. Benim torna geldiğinde ilk işim ayna etrafındaki ve araba üzerindeki koruyucu tertibatı sökmek olmuştu :D Kapının önüne koymuştum ne yapacağıma karar verene kadar, daha aynı akşam çingeneler alıp götürmüş ...

Ama siz bana uymayın :rolleyes:

Dün ilk denememi yaptım m10 tij çubuk üzerindeki çalışmam esnasında çeneyi çok sıkmama rağmen belli bir zaman sonra çok hafif olacak şekilde malzemeyi bıraktı.sanırım tij in dişleri eziliyor ve bırakıyor bunun için ince metal lavhaya sarıpmı sıkmak lazım dişli malzemeleri.

Metal levhaya sararak ve iyice sıkarar yapabilirsiniz. Ama böyle yapınca da dişli çubuğun merkezlemesi iyi olmayacak. Az da olsa torna merkezinden kayacak. Mesela çubuğun bir tarafını tornalayıp bir motora bağlarsanız, diğer dişli tarafa da pervane takarsanız, burada balans sorunu olacaktır.

Eğer böyle bir uygulama varsa, o zaman en iyisi, yuvarlık çubukla başlamak ve dişi sonradan açmak daha mantıklı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı uğurlu olsun. Kazasız belasız kullanmanız dileği ile. Taydin Bey e uymayın :D . Koruyucu aksamlar işe yarıyor, sökmeyin sakın. Kaç kez destek için kullandığım bazı malzemeleri fırlattı. Ama bu koruyucu kapaklar makina dışına çıkmasını engelliyor.
 
Hayırlı uğurlu kademli olsun.
Hareketli yüzeylere yağ değsinde, kızaklar 10-30 numero olur.
Dişliler 3 numero ( ısı olan yerlerde kauçuklu tercih edilir.) Şanzıman kutusunda 90, fakat bu türlü mini makinelerde ne kullanılır bilemedim. 90 numara yağ kalındır ve sisteme extra yük bindirir. Kalem altlığı için bolca saç bulundurun, gazoz kutusu, atıla çıkan saç, lama ne varsa hurdacıya vermeyin. manuel tornanın olmazsa olmazı. Tij sıkmak için basit pensler yapabilirsiniz 2-3mm et paylı tek tarafından kesilmiş boş boru şeklinde.

-Son olarak Pdf'lere takılma torna-freze'cilik pdf'den öğrenilmez.
 
Hayırlı olsun. Kazasız belasız kullan.

Kayışı fazla gerdirme. Gevşek de olmasın. İkisinin arasında çok hafif gergin olsun. Çalışırken baktın kayış sıyırıyor, biraz daha gerdirirsin.

Dişliler de aynı şekilde. Birbirlerini ezmesinler. Rahat çalışacak şekilde. Kağıt yöntemiyle de yapabilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: akg
Güle güle, sağlıkla kullanın.

Sanıyorum biliyorsunuzdur, tekrar yazmanın zararı olmaz. Başta kazak, uzun kollu tişort vb. olmak üzere yüzük, eldiven, atkı, kravat, arkadan bağlanmamış uzun saç gibi anlık dalgınlıkla makineye dolanabilecek giysilerle ve koruyucu gözlük olmadan makineye yaklaşmayın uyarısı yapıyorlar.

Makineler çok güçlü, farkedip karar verene kadar iş işten geçmiş oluyor.
 
Son düzenleme:
güle güle kullanın @Yusuf&CNC nin tavsiyelerini dinlemekte fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: akg
@Yusuf&CNC nin tavsiyelerine herzaman kulağımız açık. çok teşekkür ederim herkese
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,038
Kullanıcılar
449,808
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst