optimum tu 2304 Vario

Ben bir tane qctp yapacağım yeni tornama. Aşama aşama yapımını paylaşırım inşallah. Olmadı bakıp yaparsınız. Çizimleri paylaşırım.
Çok iyi olur. Bizde istifade ederiz.
 
Hayırlı olsun....:):):)

Tijin malzemesi çok sağlam değil, aynanın ayakları ezecektir. Başlangıç için delrin kullanabilirsiniz, metal işlemek isterseniz pirinç yada alüminyum. Alıştırma yapmak için tij, civata, boru vb kullanırsanız salgılı döneceği için hem riskli hemde moral bozucu olacaktır.

Tezgahın üzerindeki tablonun yakından okunaklı bir fotoğrafını çekebilirseniz çok makbule geçer.:D
 
Tezgahın üzerindeki tablonun yakından okunaklı bir fotoğrafını çekebilirseniz çok makbule geçer
20180209_150404.jpg

tabi bu tabloyu nasıl yorumlayacağımı henüz bilmiyorum, bir ara bunada kafa yormam gerekecek.
mesela bu makinada default olan hangisidir. dişli kombinasyonlarında gösterilen H neyi ifade ediyor birde yukarıda dişli isimlendirmesinde A,B,C,D,F var ama tabloda E de var bu hangi dişliyi ifade diyor bunları henüz tam olarak inceleyemedim.
 
Ekli dosyayı görüntüle 43380
tabi bu tabloyu nasıl yorumlayacağımı henüz bilmiyorum, bir ara bunada kafa yormam gerekecek.
mesela bu makinada default olan hangisidir. dişli kombinasyonlarında gösterilen H neyi ifade ediyor birde yukarıda dişli isimlendirmesinde A,B,C,D,F var ama tabloda E de var bu hangi dişliyi ifade diyor bunları henüz tam olarak inceleyemedim.

E dediği hızlı ve yavaş dişliyi gösteriyor. İki devir gurubu var biri yavaş L ile belirtilir diğeri hozlı H ile belirtilir.
 
Yahu bu çekmece yapmak ne kadar zormuş masaya bir çekmece yapayım dedim bir günümü aldı nerdeyse. Pek gönyede olmadı ama idare eder.
20180210_171100.jpg
20180210_172711.jpg

E dediği hızlı ve yavaş dişliyi gösteriyor
Üstad kusura bakma acemi olunca anlamak zor oluyor mesela 0.1 mm/devir için
A 33 - B 80 - C 90 - D25 - E( ?)H(?) - F90 bu şekildemi olacak böyleyse bile E ile H ı nasıl ayarlamalıyız.
 
Pprc boruya ilk diş çekme deneyimimiz.
20180212_175139.jpg

Dişli konfigirasyonunu tablodan metrik diş için 1 mm ayarlamama rağmen diş aralıkları 1mm gelmiyor nerdeyse yarısı kadar sebebi ne olabilir. Birde dişlileri sıkarken aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlediğim somunlar nasıl sıkmalıyım çok sıkı yaptığımda dişliler dönmüyor az gevşettiğimde ise makina çalışırken resimdeki gibi pul yere düşüyor. @Suat_Korkmaz dişlileri sıralarken bahsettiğin kağıt yöntemi nasıl, dişlileri birbitine temas ettirirken araya bir kağıt koyarak sıkılaştırdım doğrumu
Capture+_2018-02-12-19-23-02-1.png

Birde araba otamatik ilerlerken belirlediğimiz bir noktada durduran bir fonsiyon varmı bu makinada sağa sola epeyi bakmama rağmen bulamadın böyle birşey.
 
Çok sıksan bile o pulun dişliye temas etmemesi lazım. Ediyorsa dişlinin içindeki kamalı yüksükle pul arasına ince bir pul koy. Pul dişliye temas edecek kadar geniş olmasın.

Evet, şerit şeklinde kağıt kesip iki dişli arasına koyuyorsun. Dişliyi elinle çevirip kağıdı ileri geri sardırıyorsun. 1 kat kağıt yetmiyorsa 2 kat yapabilirsin.

Dişlilerin sıkılığını test etmek için, aslında nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Tecrübeyle gelen bir şey bu. Elinle dişlilerden birini sabitle. Diğer elinle öbür dişliyi hafifçe ileri geri (saat yönünde/saatin ters yönünde) hareket ettir. Dişlileri birbirine tıklat yani. İki dişlinin arasında çok az boşluk olması lazım. Kağıt yöntemi de bunun için kullanılır. İki dişli arasında standart kağıt kalınlığı kadar boşluk olması idealdir.

Birde araba otamatik ilerlerken belirlediğimiz bir noktada durduran bir fonsiyon varmı bu makinada sağa sola epeyi bakmama rağmen bulamadın böyle birşey.

İşte o fonksiyona CNC diyoruz.
Göz kararıyla, kater istediğin noktaya gelince sol elinle şalteri kapatırsın. :) Diş çekerken spindle hızını düşük tutasın ki duracağın noktayı kaçırmayasın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tam diş bitiminde kalemi durduramayacağınız için, diş bitiminden sonraki kısa bir kısımda çap, diş dibi çapından az olacak şekilde düşürülüyor ki kalem çarpmasın. Yine de seyretmesi bile stresli.

Bir yöntem de kalemi ayna tarafından harekete (ters yönde) başlatmak. Bunun için aynayı ters yönde döndürmek ve diş kalemini 180 derece ters bağlamak gerekiyor. Diş bitiminde kalem boşa çıktığı için kontrol daha kolay.

Diş kadranı bulunan tornalarda, arabayı trapez vidadan ayırarak durdurmak (aynayı durdurmadan) ve sonra diş kadranı sayesinde ayna ile tekrar senkron hale getirmek de mümkün. Diş kadranı olmadığı için unutup ayırmamanız gerekiyor, senkronizasyon kaybolursa kalem açısal olarak yanlış noktadan başlar.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: akg
Konuyu dağıtmadan, PVC boruya diş çekmek iyiymiş. Eğer pvc dirsek vs'de bir şekilde merkezleyip diş çekebilirseniz bu çok kullanışlı bir yöntem olabilir. Mesela ben fotoğraf çekimi için portatif bir LightBox yaptım. PVC parçalar birbirine geçip bir tente oluşturuyor. Birbiri geçmeli/takmalı olsun diye plastik kaynak makinasında pvc uçlarını ısıtıp sonra soğuk suya daldırdım. Bu şekilde pvc borularla yapılabilecek çok şey oluyor. Senin burada yaptığın gibi dişli olursa çok çok daha sağlam olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst