Opamp tam olarak ne iş yapar ?

redblow

Üye
Katılım
31 Ağu 2020
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
23
arkadaşlar opampta anlıyamadığım nokta şu :
tanımlar : . Genel olarak OP-AMP, çok yüksek kazançlı bir DC yükselteçtir. OP-AMP ile hemen hemen yapılamayacak devre yok gibidir. Besleme gerilimi uygulanan bir OPAMP, giriş uçlarına
uygulanan gerilime ve işlevine bağlı olarak çıkış gerilimi üretir. Bir OPAMP’ın
çıkışından alınabilecek maksimum çıkış gerilimi, besleme geriliminden birkaç volt
daha küçüktür. Bu durum OPAMP’ın içyapısından ve enerji tüketiminden
kaynaklanır.12v ile beslenen opamp için Yani OPAMP çıkışından pozitif değerler için
maksimum +11V, negatif değerler için ise maksimum -10V civarında bir gerilim
alınabilir. Üretici firmalar, bu değerleri kataloglarında belirtirler.

her yerde bu yazıyor peki bu opamp benim verdiğim besleme kadar yükseltme işlemi yapacaksa benim bunu kullanmam daki amaç ne ? elimde zaten bu yükseklikte bi kaynak var bir yerleri yanlış anlıyorum ama nereleri ?

Yukardaki yazıyı başka bir forumdan aldım aslında. Benimde aklıma takılan bir soru :( .Bir iki cevap var ve beni tam olarak tatmin etmedi.Farklı bir bakış açısından baktığım ya da bilgi eksikliğinden ötürüdür ki bir türlü kafama yerleşmiyor.Sizden ricam muhtemel bu saçma soruyu açıklayıp akabinde açıklamanızı destekler nitelikte bir iki örnek verip kullanılmaması durumunda ne gibi bir eksikliğe neden olacağını açıklarsanız çook minnettar olurum. Google'da çokça okudum fakat sürekli bir şeyler eksik kalıyor belki sizin açıklamanız o boşluğu doldurabilir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sizin 5v maksimum genlikte 1khz sinüs sinyaliniz olsun sizin bu voltajı 2 volt genliğe çıkarmanız gerekti diyelim. Nasıl yapacaksınız.
Elbette opampla. eğer genliği 20 volta çıkarmanız gerekirse yine opampla ..
Fakat bu sefer opampı 24 voltla beslemeniz gerekecek.
Opamp olmayan voltajı yükseltmez.
Giriş sinyali ve çevresel elemanların değerine göre yükseltir.
 
OP-AMP aslında sinüsiodal bir yükselteçtir. Yani sinüs eğrilerini yükseltmek için daha çok kullanılır. @kesmez arkadaşın dediği gibi tepe değeri 5mV luk bir mikrofondan alınan ses, antenden alınan bir radyo sinyali gibi bir sinyal, çok küçük değerde olduğundan işlenebilecek (yani duyulabilecek veya ses veya görüntü oluşturabilecek) seviyede olmaz. Bu sinyalin yükseltilmesi gerekir. Bunu da transistörler veya daha tümleşik devre haline getirilen op-amplar ile yapabiliriz. 5mV luk sinyalin pozitif alternansını max + beslemeye kadar yükseltebilir. Aynı şekilde negatif alternansını da - beslemeye kadar yükseltebilir. Bu yükseltme seviyesini op-amp devrelerinde görmüşsündür geri besleme dirençleri ile ayarlanır.

Yani yukarıda anlattığım örnekte amaç 12 V DC çıkış almak değil, birkaç mV seviyesindeki sinyali tepe noktası 12V olabilecek seviyeye kadar yükseltmektir.
 
Şimdi bu yazılanların hepsini unut. Çok kafa karıştırıcı, belki de hatalı bilgiler. Ben bu konuyu bildiğim halde benim için bile kafa karıştırıcı.

Türkçesi ile işlemsel yükselteç "operational amplifier" adı üzerinde matematiksel işlem yapar. Örneğin 4a + 3b.

İşlemsel yükseltecin bu özelliğini kullanarak sayısal bir işareti analoga çevirebiliriz.

Bir işaretin logaritmasını, integralini alabilir.

Diyelim ki elimizde bir kaç yüz mili volt kadar bir müzik sinyali olsun. Bunu işlemsel yükselteç kullanarak yükseltebiliriz.

Kısacası işlemsel yükselteç, MOSFET'ten sonra analog elektronik endüstrisinin koşu atı diyebileceğimiz bir bileşen.

İşlemsel yükselteci tam olarak anlamak için baştan sona bu konuyla ilgili ders almak lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst