og kablolarında izalasyon meger testi

the_ozi

Üye
Katılım
13 Mar 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar tekrar merhaba,
OG kablolarında izalasyon testi yada meger testi nasıl yapılır
bilgisi olan varsa benide bilgilendirsin lutfen....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaslar tekrar merhaba,
OG kablolarında izalasyon testi yada meger testi nasıl yapılır
bilgisi olan varsa benide bilgilendirsin lutfen....

O.G. kablosunda izolasyon testi yapmak için:
Megger'in + ucunu kablonun ana damarına, - ucunu da kablonun topraklamasına bağlayarak faz-toprak arası ve
Megger'in + ucunu kablonun her hangi bir damarına, - ucunu da başka bir damara bağlayarak faz-faz arası değerler ölçülebilir.

İzolasyon megeri üzerinde uygulayacağı gerilimin seçilebileceği bir anahtar vardır. A.G. sinyal kabloları için 500V ve Alçak Gerilim güç kabloları için 1000V seçimi yaparak ölçüm yapabilirsiniz. Yüksek gerilim kabloları içinde bu değerler daha yüksektir 5000v<

genel olarak 5000V uyguladığımız bir Y.G. kablosunda kV başına 1MOhm bir değer okuyorsak; yani 6300V için 6,5MOhm gibi sistemin izolayonu iyi denilebilir. Bu bilgi çok pratik bir bilgi olup 25 derece sıcaklık için aslında geçerlidir
Ayrıca Polarizasyon İndeksi dediğimiz ve çok tutarlı bir başka ölçüm mantığı var. O da testinizi her bir faz-toprak; ve faz-faz arası için 10'ar dakika süre ile tekrarlıyorsunuz. Ölçüm sırasında birinci dakika değerini not alıyorsunuz sonra her bir dakikada bir ölçün değerini not ederek 10 dakika sonra o faz için ölçümü neticelendiriyorsunuz. Sonuç olarak 10 uncu dakika değerini 1 inci dakika değerine bölüyorsunuz. Çıkan sonuç için:
1,0 den küçük ise güvenilmez
1,0 ile 2,0 arası ise kararsız
2,0-4,0 arası ise iyi
4,0'dan büyük ise çok iyi demektir.
 
Termik santralde staj yaparken şansımıza bir ünitede problem çıkmıştı ve devre dışı bırakılmıştı.Yalnız megger ile izolasyon testi yapılırken (eski tip kollu meggerdi) 15. ve 60. saniye değerleri alınıp 3 katı civarında olması ''iyi durumda'' diye kabul ediliyordu.
 
merhaba arkadaşlar.Benim elimde şu an 31,5 kv enerji taşıyacak 20/35 kV xlpe kablolar var bunlara izolasyon testi yapmam lazım elimde 10 kV luk izolasyon test cihazı var.Yeterli mi yoksa ne kadar kapasiteli bir cihaza ihtiyacım var ve nerede bulabilirim.Bunun yanında kablolara uygulayacağımız gerilim kablonun üzerinde yazan gerilim kapasitesinin ne kadar fazlası olmalı(örneğin 2 katımı yoksa kök3 katımı).bu konularda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...
 
Son düzenleme:
merhaba arkadaşlar.Benim elimde şu an 31,5 kv enerji taşıyacak 20/35 kV xlpe kablolar var bunlara izolasyon testi yapmam lazım elimde 10 kV luk izolasyon test cihazı var.Yeterli mi yoksa ne kadar kapasiteli bir cihaza ihtiyacım var ve nerede bulabilirim.Bunun yanında kablolara uygulayacağımız gerilim kablonun üzerinde yazan gerilim kapasitesinin ne kadar fazlası olmalı(örneğin 2 katımı yoksa kök3 katımı).bu konularda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

10kv ile faz -faz ,faz -toprak izolasyon testi yapabilirsin ,20 /35 kv zaten kablon problem olmaz zaten M-G direnç göreceksin , kablonun uzunluğuna göre 1-2 dk beklersin
 
Arkadaşlar izolasyon testi sahaya inince teoride olduğu gibi olmuyor, 10. dk. 1. dk alacaksın böleceksin çarpacaksın bırakın bu teori işlerinide, pratikte nasıl olur onu anlatın ben testimi enerjinin derhal verilmesi veya sorunun çok acil halledilmesi taraftarıyım tabi acele derken işi kurallarına uygun bi şekilde yapalım nasıl mı?
Kablo için bahsediyorum kablonun her iki tarafı boşta olacak biryere bağlı olmayacak, Cihazımızın (+) ucunu test yapacağımız faz ucuna (-) ucunu kablonun topraklamasına (şilt) bağlar veya tuttururuz,buraya kadar normal, harici bi topraklama alırız elimize diğer boşta kalan iki damara bağlarız harici topraklamanın kalan iki ucunun birini kablo topraklamasına (şiltine) bağlarız diğerinide sistem topraklamasına bağlarsak test için hazırız. yani bu, şu demek oluyor.A fazını aynı anda hem faz-faz arası hem faz-toprak arası ölçmüş oluruz.bunu sırasıyla B ve C fazlarında 1 er dakika ile ölçeriz çıkan değer her faz için şu şekilde olmalıdır, (1kV=1MOhm) 6,3 kV en az 6,5-7 MOhm olmalıdır ki enerji verilsin 0 veya 0'a yakın bi değer var ise bu kablonun arızalı olduğunu işaret eder saha pratiği bu şekildedir. Yanlışım var ise düzeltin.
 
kablo test cihazları üzerine çalışmıştım bir ara. nasıl yapıldığını çok net bir şekilde anlatabilirim. Og kabloların izolasyon testi kabloya yüksek voltaj verilerek yapılır. SebaKMT firmasının üretimi olan bir cihaz var 60 kv gerilime kadar test gerilimi oluşturabiliyor. Testi yapılacak kablonun her iki ucu bağlı bulunduğu sistemden ayrılır ve güvenlik için izole edilir. sonra cihazın artı probu kablonun merkez ucuna bağlanır. Cihazın eksi ucu kabolun ekranına bağlanır. Cihaz üzerinden kablonun cinsi belirlenir ve ona göre cihaz test gerilimini ayarlar bu test geriliminin hesaplama formülüde var ama şuan aklımda değil. Cihaz üzerine senkrone edilmiş reflektometre var bu cihaz ne işe yarar dersen test gerilimi ile paralel hızda kabloya 40 voltluk test sinyali gönderir ve arızalı olan noktadan geri döner bu şekilde kablonun kaç metresinde arıza olduğu bulunur. Yüksek gerilimin amacı ise kopuk yada izolasyonu zayıflamış yerden karşı tarafa atlamak ve beraberinde refloktometrenin sinyalinin geçişini sağlayıp metraj alabilmektir.
 
Arkadaşım kablo testinde DİKKAT edilmesi gereken kurallar. Test gerilimin işletme gerilimini geçememelidir. MEGGER testinde okuyacan değerleri bozan bir takım sorunlar çıkar Bunlar daha önceki ekler, başlıkların kirliği gibi bunlardı göz önüne alınarak Kablo testinde ekte gönderdim. bakarsanız.... birde kablo uçlarını boşaltmadan sadece kablonun toprağa karşı olan DC izolasyon testinide yapabilirsin Bu testte MEGGERin canlı ucunu kablonun bir fazına cansız ucuda toprağa vererek çalışma geriliminde 1 dakika 15" ile 60" saniyedeki değerler alınır 60"/15"=1.2 den küçük olmamalı Ama kablon yağlı ve bol ekli ise buda daha önceki testlere bakarak yorum yapabilirsiniz. Çünkü sonuç çok küçük çıkacaktır hatta ölçtüğün Mohm değeri çalışma gerilimin altındada çıkabilir. Şu an çalıştığım şirkette bir kablom var 3*185 --6,3 kV kablo bu kablodan 5 adet var bir barayı besliyor. baranın yükü 14 MW Bir kablomun Dc megger testi 2,3 Mohm diğerleri en düşüğü 300 Mohm 60" değeri Bu kablom 15 senedir çalışıyor. hiç bir sorunda yok. Yağlı kablo Arkadaşım Test yaparken mutlaka ARŞİV oluştur. Tek doğru sonucu böle değerlendirebilirsin. arkadaşım dosya ekleyemedim özr. Anlatayım
1) Koblonun hem kesici tarafı hemde alıcı tarafı boşaltılır.
2) Kablonun 2 fazı kısa devre edilir topraklanır ve bir fazı boşta bırakılır.
3) Boşta kalan uca MEGGERin canlı ucu bağlanır
4) MEGGERin cansız ucu toprağa bağlanır
5) Test yapılır bu işlem her faz için ayrı ayrı yapılır. (Testi yapılan uç diğer fazla değişerek 3 fazın FAZ-FAZ ve FAZ-TOPRAK arası DC izolasyon testi yapılmış olunur.
 
ben şuan şantiyede yaptırdım 20,3/34,5 kv 3*185/25 lik kabloya 5 dakika boyunca 70kv dc gerilim verildi her damar için.
Kabul edilen değer (standartlara göre) 20-200 mikro amper.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst