Oda termostati & petek kapatmak

 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Videoda güzel anlatılmış. Esas olay ortamın iklimlendirilmesidir. Konu bahsi ortamın, dış sınırları ile yalıtımı ve içteki birimlerin (oda, salon, mutfak, vs) ne seviyede ısınması ile ilgilidir. Eğer her taraf aynı derecede ısınıyorsa yapacak bir şey yoktur. Odaların biri biraz fazla ısınıyorsa radyatör vanasından bir miktar kısılabilir. Sonuçta ısınmada tüketilen enerji ortamdan kaçan enerjiye eşittir. Önemli bir nokta da (termodinamik dersi alanlar bilir), yanan gazın oluşturduğu ısının sistemde dolaşan suya eşanjör aracılığıyla geçmesidir. Bu sebeple dolaşan sıcak su ne kadar ısısını radyatörde bırakıp geri dönerse, delta t (ısı farkı) fazla olursa, gaz alevindeki ısı o kadar soğurulacaktır. Bu arada yoğuşmalılarda bir miktar geri kazanım olsa da, kombilerde bir kısım enerji sıcak hava ile bacadan atılmaktadır. Temel mesele Önceki mesajımda yazdığım gibi yatak odalarının gündüz kullanılmıyorsa bir miktar kısık olması da faydalıdır. Fakat bu noktada şunu düşünmek lazım. Ortamda kapılar sürekli açıksa bir odayı az, bir odayı çok ısıtmak mümkün değildir. Çok ısınan odalardaki sıcaklık, az ısınan odalara geçiş yapacaktır. Yani bu tür bir tasarruf olmaz hatta daha fazla tüketim olur. Çünkü ortamı en ekonomik şekilde ısıtacak radyatör metresi bellidir. Bu ölçüden daha az radyatör yakıt ekonomisini değiştirecektir. Gerekenden az radyatörle ısıtmaya kalkarsanız yakıt tüketimi artacaktır. Bu arada mobil (her radyatöre ayrı hat) olmayan tesisatlarda son odaların, sıcak suyun daha önceki radyatörlerden sirkülasyonu kolayca tamamlamaları sebebiyle ısınma sorunu olabilir. Bu durumda son radyatörün girişi alttan verilmelidir. Normalde sıcak su üsten girip alttan çıkar.
 
Herkese tesekkurler, benim anladığım radyatörlerin kisilmasi, termostatik vana kadar olmasa da sarfiyatı azaltıcı bir etki yapıyor. Peki benim radyatörleri yarım tur, hadi bilemedin 1 tür açınca bile cayır cayır oluyor, hatta ceyrek tur açınca bile iyi sıcaklık veriyor, nasıl bir ayar yapacağım ki o zaman hesaplayamiyorum.
 
Kombinin sıcaklık derecesi, alev seviyesi düşürülmeli. Mesele radyatörün çok veya az ısınması değil. Tabi ki ortamın dengesi için önemli. Daha önemlisi herhalükârda ortamın sıcaklığını 21-22 derecede kararlı halde tutmak. Vana ayarına genelde en yakın olanlar çok az açılarak en sonda olan radyatör tam açılarak gidilir. Son radyatörün özel durumunu yukarıda yazmıştım. Mobil sistemde her bir radyatör bağımsız olduğundan dağıtım borusu/kolonu üzerinden ya da kendi vanalarından ayarlama yapılabilir. Burada ekonomi için öncelikle dikkat edilmesi gereken, kombiyi ortamı yeterince ısıtacak en düşük seviyeye getirip, eğer halen bir taraf fazla ısınıyorsa ondan sonra vanalarla ayar yapmak gerekir.
 
Kombi sistemlerinde,vana kısılması tavsiye
edilen bir uygulama olmaz (sineğin yağı gibi belki ) .Mevcut tesisatta sıkıntı varsa termostatik
vanada ,aslında,teorik olarak düşünülmekle
beraber,kombi firmalarınca çokda tavsiye
edilmeyen bir uygulama.Ben,böyle bir du-
rumda,daha düşük ısıtma kapasiteli radyatör
ile değiştirilmesi dışında çözüm görmüyo-
rum.Bununda,pratik olarak fazla bir tasarruf
sağlayacağından emin değilim.İlk yorumum-
da,vana kısılmasının tasarruf yapacağına
olumlu bakmış gibi görünmeme rağmen,va-
na kısılmasına hiçte sıcak bakmadığımı bu
vesile ile belirtmek isterim.Tasarruf konusunda,sadece bu tip tedbirlerinde yeterli olduğu
görüşünde de değilim .Kombi özelliklerinin (oransal / on -of) ,hermetik /hermetik olmayan) vs. gibi,baştan
seçim yapılırken dikkat edilmeyen özelliklere daha çok bağlı olduğuna inanıyorum.
 
Son düzenleme:
Hocam bahsettiğim gibi, yalitim var, kombi hermetik, sistem mobil (her petege ayrı tesisat) ve oda termostati kullanıyorum bir odada. Amacım bunlar sabit kalacak şekilde tasarrufu artırmak. Salon çok ısınıyor diye kısmak istiyorum ama benim peteklerde yarım tur açsan bile iyi ısınıyor petekler, oda termostatini hermetikle kullanınca 65e ayarlayın diyorlar kombi derecesini, belki ondan. O zaman salondaki iki peteği kismim cayır cayir yansın kismakla aynı sarfiyat mi olacak :)
 
Bence,kısmak yerine daha düşük kapasiteli !
radyatörlerle değiştirin.Sisteminiz,on/of mu
çalışıyor ?
 
Son düzenleme:
Doğal gaz tesisatı projelendirilirken kaç metre/kare radyatör gerekeceği dairenin özelliklerine göre hesaplanır. Siz bu hesaplanandan az kullanırsanız yeterince ısıtmaz, gereğinden fazla radyatör kullanmanız da radyatör maliyetinden dolayı size pek bir tasarruf sağlamayacaktır. Olayı oda/salon bazlı düşünmeyin daire bazlı düşünün. Petekleri kısarsanız bu defa biraz daha fazla ısınan odadan az ısınan odaya ısı transfer olacaktır. Yani çok ısınan odanın radyatörü az ısınan odaya katkı verecektir. Esas ve ideal olan her odayı eşit radyatör sıcaklığı ve eşit ortam sıcaklığına getirmektir. Çok soğuğa maruz kalan, cephe alanı fazla olan oda biraz serin olabilir. O durumda diğer odaların radyatörlerini biraz kısarak sıcak suyun daha çok o odadan sirkülasyon yapması sağlanarak bir denge oluşturulabilir. Bir derecelik bile gereğinden fazla ısınma dışarının sıcaklık farkı ve duvarın ısı geçirgenlik katsayısı ile çapılınca epeyce bir enerji kaçışı/israfı olur. Mesele kombiyi en az çalışacak hale getirmek ve ortamın sıcaklığını 21-22 derecelerde dengeli tutmaktır. Termostatı orta bir yere (oturduğunuz yerin kapısını kapatma alışkanlığınız varsa günlük oturduğunuz, en çok bulunduğunuz salon veya oturma odasına) koyup 21-22 dereceye ayarlayabilirsiniz. En ideali bu şekilde olacaktır.

Benim dairem doğu batı yönünde uzunlamasındadır ve daire giriş kapısı orta bir yere denk geliyor. Girişten sonra mutfak ve kombi mutfakta. Dolaysıyla mekanik termost da mutfak kapısı yakınında durmaktadır. Salonda değil de oturma odasında oturuyoruz. Oturduğumuz odanın kapısı kapalı olduğunda 120x60cm tek radyatör içeriyi diğer odalardan daha fazla ısıtıyor, 23-24 dereceye kadar çıkabiliyor. Kapı açık olduğunda hol taraftan gelen biraz daha serin hava ile giriş kapısı da iyice yalıtımlı olmadığından nispeten biraz daha serin olmaktadır, sıcaklık 21-22 derecelerde seyretmektedir. Ayrıca binada mantolama yok. Çift tuğla duvar ve tuğlalar arasında zamanındaki yöntemlere göre 2cm beyaz strafor var. Sonradan dışa bakan duvarlara 3cm sert strafor döşettim. En üst kat olmam sebebiyle 4cm beyaz strafor ve üzerinde 8cm ısıcam cam yünü serili. Alt kısımda yapım aşamasında şap altı 3cm sert strafor döşetmiştim. Yani işin özü tekrarlamakta fayda var, en ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,881
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst