notebook pili

ec038

Üye
Katılım
16 Eyl 2010
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
35
selamlar..

arkadaşlar notebook pilim öldü.. değiştirmek yerine içindeki pilleri değiştireyim dedim.. bataryanın içini açtım ki altı tane 18650 diye bilinen büyük li-ion pillerden var..

1. soru: bu pilleri aynı mah değerine sahip pillerle değiştirirsem devresini resetleme sıkıntısı çıkar mı ??

2. soru: oriinali 2200 mah olan pillerin yerine 5000 mah lık piller koysam 1. sorudaki sıkıntı aşılabileceği takdirde bu pilleri devre tanır ve doluluk oranını kendi ayarlar mı ???

3. soru: en önemlisi bu soru.. pc me bu uygulayacağım işlemler zarar verir mi ??

:D biraz çok sordum galiba
 
Bir adet li-ion, li-po pil 3.7 V dur daha doğrusu li piller 3.7 V hücre gerilimine sahiptir. Sarz mekanızması CC > CV şeklindedir yani önce Constant Current (sabit akım) sonra Constant Voltage (sabit gerilim) şeklindedir, li pilin üretim çeşitine göre yarım saatte sarz edilebilenleri vardır ama genelde 2,5 saatte sarz olurlar, sarz prosedürünü biraz açarsak öncelikle sabit akım uygulanır dedik, bu sabit akım değeri pilin kapasitesi kadardır (yani 1000 mAh luk pile 1000 mA akım uygulanır) bu sabit akım pil gerilimi 4.2 V +/-50 mV a ulaşana kadar uygulanır bu süreç 1 saat kadar sürer ve pil %35 sarz olur, sabit akım burada sonlandırılır ve pile artık sabit 4.2 V gerilim uygulanır buradada pilin çektiği akım ölçülür pil sabit gerilim prosedürünün başında kaynaktan yüksek akım çekerken sarzın sonlarına doğru 3-5 mA çekmeye başlar buradada sabit gerilim modu bitirilir ve pil artık sarz olmuş demektir. En basit haliyle li pillerin sarzı bu şekildedir (tabiki ayrıntılar var ama şimdilik bunları anlatmaya gerek yok) Evet bu sarz prosedüründen yola çıkarak 1) eğer pilleri aynı mAh değerlisiyle değiştirirseniz hiçbir problem çıkmaması gerekir, 2) 2200 yerine 4400 taksanız sarz süresi uzar (muhtemelen normal sarz süresinin %35 i kadar daha uzun sürer) çünkü 2200 lük orijinal bataryayı 2200 mA ile sabit akım moduna sokan orijinal sarz aleti büyük olasılıkla 4400 taksanızda bunu 2200 mAh ile sarz etmeye çabalayacaktır buda sabit akım modunun 2 katı sürede tamamlanacağı anlamına gelir, sabit gerilim modunda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bir ihtimal daha var 4400 mAh luk pil takılınca eğerki orijinal sarz aleti bunu algılayabiliyorsa sabit akım modunda gerekli akımı sağlar ve sarz normal süresinde tamamlanır ki bunun olacağını sanmıyorum bu ancak akıllı sarz cihazlarında olur laptop gibi cihazlarda üretici standart bataryanın kullanılacağı düşüncesiyle böyle teferruata girmez. Belki 4400 mAh ile değiştirmek sıkıntı bile çıkarabilir bunun için etraflıca bir düşünmek lazım, benim gözden kaçırdığım noktalar olabilir. Tabiki böyle durumlarda aslında en uygun cevap tecrübe edenler tarafından verilen olacaktır ben durumu teorisi açısından inceledim fakat bu dediğinizi deneyen var ise elde ettiği sonuçlar gayet aydınlatıcı olacaktır. Son olarak PC nizin sarz ünitesini yakma olasılığınız mevcuttur, fakat 2200 mAh pil ile değiştirdiğiniz ve pilleri yerleştirirken kutuplarda bir terslik yapmadığınız sürece hiçbir problem çıkmayacağını düşünüyorum.
 
aydınlatıcı bilgiler ve açıklama için çok teşekkür ederim.. esasında aynı mah pil bulamadığım için bu sıkıntı doğdu.. +/- 200 mah de farkeder mi acaba.. benim piller 2200 mah bulduklarım 2400 mah.. yada alırsam 3000, 4200, 5000 şeklinde gidiyor ebayda satılanlar.. madem öyle 2400 lükleri alıyım diyorum ne dersiniz ??
 
Pil kapasite değeri yukarıda anlattığım gibi. 1) nolu sorunuzda resetlemeden bahsetmiştiniz buna şimdi tekrar baktım, laptop bataryalarında pil durumu batarya kutusundaki bir eeprom vasıtasıyla kayıt altında tutuluyormuş, kaç defa sarz edildiği bilgisi tutuluyor anladığım kadarıyla ve hatta bazı bataryalarda bu eepromda pilin kaç saat çalıştığı bilgiside saklanıyor şeklinde yorumlar var yani pilleri değiştirsenizde bataryanın çalışmama ihtimali var gibi gözüküyor, bu eeprom için pilin değişimi esnasında eski pilleri sökmeden yeni pilleri aynı şekilde bağlayıp devrenin enerjisini hiç kesmemek çözümü önerilmiş, yada eeprom un datasheetine bakarak mümkünse harici olarak resetlenmesi yöntemi tavsiye edilmiş. Ben şunu sorayım yeni batarya fiyatı ile 6 tane pil fiyatı arasında ne kadar fark var, bu yaptığınıza değecek mi acaba çünkü başaramazsanız pillerin elinizde kalma ihtimali var. Birde be bir batarya açmıştım içindeki pilleri tek tek söküp ölçtüğümde 6 pilden 2 si tamamen ölmüştü bence böyle bir durumda sadece bu 2 ölü pili devreden çıkarmak bile bataryanın daha uzun kullanılmasına izin verir sizde 3-3 paralel bağlı bu pilleri 3 tanesi hep bataryaya bağlı kalacak şekilde bırakıp söktüklerinizi tek tek ölçerek ölü pilleri tespit edip çıkarma yöntemini öncelikle deneyebilirsiniz, bu durumda batarya yarım saat 45 dk bile idare edebilir kanaatindeyim. Pil değişimi ile ilgili sadece okuduklarımı aktardım bu işi denemediğim için kesin birşeyler söyleyemiyorum, yapmadığım şeyler hakkında tavsiye vermeyi sevmem o yüzden bu konuda biraz daha araştırma yapıp kendi kararınızı vermek yada böyle yapabilirsiniz diyecek birini beklemek durumundasınız.
 
...yeni batarya fiyatı ile 6 tane pil fiyatı arasında ne kadar fark var, bu yaptığınıza değecek mi...

Kapasite olarakda fiyat olarak değer.
Örnek olarak , 2 adet 4000 lik + şarj adaptörü 8-12 dolar.
Ve dandik değiller...
 
dediğiniz çıktı evet.. pilleri ölçüm bozuk olan veya ölü olan yok içlerinde.. en düşüğündeki voltaj değeri 3.98 geldi.. ölü pilde bu kadar voltaj olmaz diye düşünüyorum.. bu eeprom pillerimi ölü gösteriyor anlaşılan.. halbuki 1 saat gidiyordu şarjı.. birden küt diye öldü.. bide durduk yere pil alacaktım.. tavsiyeniz sayesinde gerçeği gördüm.. tşk ederim..

şimdi bu eepromu restlemeyi araştırıyorum.. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

Battery EEPROM Works 1.2 Download page - Battery EEPROM Works Shareware Download

şu program için uğraşıyorum umarım iş görür
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yükteki değerini ölçmezsen yanlış ölçersin 4vluk bir lamba yada motoru voltmetrene paralel bağlayıp ölç.bendede aynı sorun var ölçtüm 1 tanesinin voltajı aniden düşüyor.çinden pil siparişi verdim bekliyorum.
 
yükteki değerini ölçmezsen yanlış ölçersin 4vluk bir lamba yada motoru voltmetrene paralel bağlayıp ölç.bendede aynı sorun var ölçtüm 1 tanesinin voltajı aniden düşüyor.çinden pil siparişi verdim bekliyorum.

cidden de birinin değeri bir anda düştü hemde çok düşük değerlere çabucak iniyor.. bende gittim pil aldım çarşıdan.. çinden alacaktım ama aldığım bataryalar genel itibari ile ölü olduğu için çarşıdan aldım.. 2400 mah değerinde bir pil aldım.. bozuk olanı çıkarıp lehimleyeceğim sıkıntı çıkmaz değil mi mah değeri 200 fazla olunca ??
 
Uğraşma aliexpress den 30 dolara al. Güle güle kullan. Eskide kaldı pil değiştirme.


Mesaj tapatalk programı kullanılarak mobil bir cihazdan gönderilmiştir.
 
Uğraşma aliexpress den 30 dolara al. Güle güle kullan. Eskide kaldı pil değiştirme.


Mesaj tapatalk programı kullanılarak mobil bir cihazdan gönderilmiştir.

uğraşmamın sebebi pilin çabuk ölmesidir.. netten batarya veya pil almak istemiyorum.. fotoğraf makineme aldıklarım hep ölü çıktı.. bu şekilde yapamazsam servisten 140 tl ye almak zorunda kalacağım

arkadaşlar ayrıca birşey daha sormak istiyorum.. bu pili doğrudan taksam mı yoksa devrenin elektriğini tamamen kesip bir süre beklesem mi ??
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst