Nem Alma Hk.

whay

Üye
Katılım
17 Ara 2013
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
35
Öncelikle Herkese Merhabalar,
10 m2 - 24 m3 ebadlarında halı kurutma odam mevcut.
içerisinde ısıtıcıyla(12KW) 30-35 derece sıcaklığı yakalıyorum. Ancak Nem yüzde 70-80'den aşağı inmiyor.
Günlük 10 lt kapasiteli nem alma cihazı aldım. bunu 35 rh'ye ayarladım ama bir türlü nemi dışarı atamıyorum. halılar 6-8 saat odada kalsa yine kurumuyor.
Bu nemi nasıl dışarı atabilirim? (%30-40 olması gerekiyor)
saygılar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Günlük 10 lt kapasite az havanın psikometrik diyagramında izlemek lazım ama daha büyük kapasiteli bir nem cihazına ihtiyacınız var.

Nemi dışarı atabilmek için yoğuşturmanız gerekiyor. Bunu klima ilede yapabilirsiniz. bi yandan ısıtıp ısıttığınız havayı halılara yönlendireceksiniz. halıların üzerindeki suyu buharlaştıracak. Bu nemli havayı soğuk yüzeyle birleştirip nemi yoğuşturarak drenaj hattından mahal dışına uzaklaştırmalısınız.

Mahaliniz çok küçük ortalama 3 x 3 metre ölçülerinde. Eğer imkanınız varsa nem almayı split ünite ile yapabilirsiniz. yalnız iç ve dış ünite aynı ortamda olmalı. malum bizim ihtiyacımız olan ısıyı dış ünite ile dışarı atmayarak iç ortamı ısıtmış olabiliriz. Daha önce bu şekilde çalışan ahşap kurutma odası yapmıştık. oda ortalama 50 m2 boyutlarındaydı. Güneş enerjisi destekli kurutma makinası yapmıştık.
 
Selamlar,
Sadece ısıtma yapmanız nemi almanızı sağlamaz, suyun buharlaşıp havaya karışmasını sağlar. Bu konuda 2 yöntem mevcut ya iyi derecede havalandırma yapacaksınız ki kış aylarında ısıtıcı kullanmak şart veya nem alam cihazı kullanacaksınız konu halı olunca nem alma cihazı kapasitesininde yüksek olması gerekli.
Çok tekniğe girmeden basit bir hesap yapmak gerekirse. Öncelikli olarak almanız gereken nem (su) miktarını bulmanız gerekli. Bu da sizin için kolay bir işlem. Yıkanmış halının kilosunu tartın, kuruduktan sonra tekrar tartın, aradaki fark bir halıdan almanız gereken su miktarını (Kg[su]) verir. Odadaki toplam halı sayısı x Kg[su] / kurutma süresi (saat) hesabından nem alıcının kg/saat olarak kapasitesini bulursunuz. Kurutma süresi uzadıkça kapasite düşecektir. Son bir uyarı basit nem alma cihazları (oda tipi) size uygun olmayacaktır, endüstriyel tip nem alıcıya ihtiyacınız var.
Saygılarımla...
 
fsaktakka arkadaşımız çok güzel bi yöntem söylemiş bunu uygulayarak halıdan ne kadar nem almamız gerektiğini hesaplayabiliriz.

Bir önemli noktada bu nemin ne kadar sürede alınması gerektiğidir. Bu süre çok önemli. kapalı alanda ve nemli ortamda halıları uygun sürede kurutmazsanız halılarda koku kötü koku oluşumu olacaktır. Bu halılardan alınacak nem kg mı ve süreyi tesbit ettikten sonra geriye uygun cihazı seçmek kalıyor.

kolay gelsin.
 
oncelikle tesekkurler mesajlariniz icin.

Suan oda faaliyette. 30 derecede sicaklik. Kapilar ve fanlar kapaliyken nem yuzde 80`di
Simdi kapiyi aralik biraktim. Disariya hava itis fani. acik. Yuzde 25 kadar kapi acik. Nem yuzde 51e sabitlendi gibi. Sicaklik yine 30 derecede. Makia ortalama 7-8 kw da calisiyor

Kg olcumunu yarin size bildirecegim
 
hocam arkadaşlar bilği vermiş fakat nemi yine istediğin miktarda zor alırsın sıcaklığın sabit olması ğerekiyor ben labratuar ortamında çalışan cihaz yaptım. basit nem almaların sisteminden çok farklı bakteriyi kurutuyor sistem.Ama fiyatı birazcık yüksek
 
oncelikle tesekkurler mesajlariniz icin.

Suan oda faaliyette. 30 derecede sicaklik. Kapilar ve fanlar kapaliyken nem yuzde 80`di
Simdi kapiyi aralik biraktim. Disariya hava itis fani. acik. Yuzde 25 kadar kapi acik. Nem yuzde 51e sabitlendi gibi. Sicaklik yine 30 derecede. Makia ortalama 7-8 kw da calisiyor

Kg olcumunu yarin size bildirecegim

Kapıyı açık bırakarak nemi dışarı gönderiyorsunuz ama aynı zamanda ısıttığınız havayıda kaybediyorsunuz. Nem alma cihazının kullanma nedeni ısıyı kaybetmeden ortamdan nemi uzaklaştırmak ve enerjiyi boşa harcamamak. Siz nemi uzaklaştıramadığınız için kapıyı açıyorsunuz. Mecburen yapacak başka bisey yok.

Sanırım sizin nem alıcı kapasiteniz baya yüksek çıkacak. sanayi tipi bir nem alıcı ünite lazım size. ıslak ve kuru halı arasındaki kg farkını bekliyoruz ne kadar nem atılması gerektığını söyleyecek bize. ayrıca oda dolduğunda içeri kaç halı koyuyorsunuz onuda bilmemiz gerekiyor. bu haı yıkama kurutma işi ne kadar elektrik harcayan işmiş..

bu arada santrifüj halı sıkma makinası kullanıyorsunuz değilmi? bu kuruma süresini direkt etkiliyor çünkü hemde çok..

kolay gelsin
 
Herkese İyi Günler!
yazdığınız cevaplar, saatler geçtikçe; yüzümü güldürüyor, ilginizden dolayı.

Halılar yıkandıktan sonra santrifüj halı sıkma makinası'na sokuluyor. Islak olan halı; ortalama 3 dakika sonra sadece %10 nemle dışarı çıkıyor. Islaklığı atılarak halıda sadece %10 Nem kalıyor.

KG'lar farklı çıkacaktır çünkü piyasada standart halı ölçüleri vardır. 6m2 ve 4m2 ölçüler

yarın size ikisininde hem sıkma makinasından çıktıktan sonraki ağırlığını hem kuru halinini ölçüp bildireceğim.

odada, iki adet higrometre faaliyette. 1. 10lt/G kapasiteli nem alma cihazı. 2. digital ekranlı nem ölçer..

nem alma cihazı yerde duruyor; nem %40-50 lerde seyrediyor.. Tavanda devresi olan higrometre ise %70-80 gösteriyor.

Buda bize gösteriyor ki; nem yukarıda birikiyor.

Duvara monteli; iki adet radyal banyo fanı karşıklı çalıştığı zaman ( itiş - emiş) yukarıdaki nemi %5 düşürüyor.

Saygılarımla
 
konuyu okudum bıldığımız bir konu değıl ılgınç konulara meraklıyım nem almak için olurmu acaba duşuncesıyle aklıma gelen olayı yazacağım :) bağişlayın buzdolaplarında kapak vs yerlerden hava alınca buzluk etrafında karlanma olur bu bir örnek havalandırma yapılan yerde yüzey soğutma yapılsa nem ani soğuk ortama gırınce su halıne akabınde buz olacaktır buda ortam nemını alabılır duşuncesındeyım
 
Herkese merhabalar,

Olcum islemini tamamladim:
6m2 hali Kuru: 16,4 kg Nemli: 21,3 kg Fark: 4,9 kg
4m2 hali Kuru: 10,9 kg Nemli: 15,1 kg Fark: 4,2 kg

Aski sayisi: 15 adet
15 * 6m2 : 90m2 hali asabiliyorum

Oda olcusu 11m2 - 24m3
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,067
Kullanıcılar
450,039
Son üye
mustafauzun29

Yeni konular

Geri
Üst