Neden siemens tercih edilir.....?

risksiz ve kolay uygulamalarda, plc-sürücü bozulsa da beni çok etkilemez denebiliyorsa uzakdoğu mallarını kullanmak mantıklı. fakat kritik proseslerde paraya kıymak ve siemens gibi markalar almak gerekli. çok çeşitli plclerle çalışmadım fakat siemensin özellikle haberleşme konusunda avantajlı olduğunu düşünüyorum. delta plc'de soğuk lehim problemi yaşadım diyen arkadaşa eklemek istediğim bizde siemens distributed I/O modüllerinde sorun yaşamıştık firma hepsini o seride problemli üretim var diyerek değiştirmişti. bu tip şeyler olabiliyor. benim tecrübem PLC cpularının çok çok nadir bozulduğu yönünde. I/O'larda ise siemensin diğerlerinden kaliteli olduğunu düşünmüyorum. o yüzden sürücü kullanılmayacaksa ve cpuyu sürücüyle haberleştirmek gerekmeyecekse her türlü cpu kullanılabilir. ancak karmaşık uygulamalarda siemens kullanılmasını tavsiye ederim. siemensin diğer iyi yanı programı bence. kolay uygulamar için karmaşık olan program karmaşık uygulamarda diğerlerine göre daha kolaylaşıyor ve programlama hakkındada internette çok fazla uygulama ve döküman var. sürücüler arızaya daha açık, cpu'dan ziyade sürücülerin kaliteli seçilmesi önemli.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhabalar,

PLC programlamayı ilk Telemecanique ile öğrenmiştim (PL7 V4 ilk çıktığı zaman, henüz Türkiye'ye gelmemişti) Siemens ile PLC programlama tarafında ciddi bir çalışmam olmadı, sadece SIEMENS ile RK512 protokolü ile haberleşen uygulamalar yaptım. OMRON ile hem PLC programı hem de OMRON ile haberleşen PC programı yazdım.

Telemecanique içerisinde yer alan ekran görüntülerini de PLC ye yükleme işlevi çok güzeldi, uzun yıllar bir çok PLC nin comment leri bile PLC ye yükleyemediği düşünüldüğünde gerçekten çok iyiydi.

Siemens in görebildiğim avantajları:
- Hiç Input / Output yandığını görmedim, OMRON da gördüm.
- Motor kontrolü konusunda çok iyi

Ancak OMRON ile karşılaştırdığımda dezavantajları daha çok
- OMRON un çok eski modellerine bile, tek bir satırı canlı olarak düzenleyebiliyorsunuz. Tüm programı değil, sadece değişen satırı çok kısa bir sürede yükleyip işleri aksatmadan devam edebilyorsunuz.
- OMRON bağlantı kablosu konusunda hiç nazlı değil, standart tip kablolar var, gerekirse DB9 ile kablonuzu kendiniz yapıp bağlanabilirsiniz.
- OMRON ethernet ile haberleşme konusunda daha üstün.
- OMRON dokümentasyon konusunda SIEMENS gibi karakutu değil. SIEMENS ile yaptığım bir projeden bahsetmek istiyorum. Üretim hattı ürün izlenebilirliği ve üretim yönetimi projesi. Üretim hattı üzerinde bazı noktalarda PC ler olacak ve veritabanından okunan bilgilere göre ürünlere yön verilecek. PC - PLC haberleşmesi gerekiyor. SIEMENS her şeye ayrı para istiyor. Yazılım lisansı çok fazla. Ve güvenilir değil, psikopatça bir lisans yönetimi var, her an bilgisayarımdan elini ayağını çekip yüz üstü bırakabilir. Türkiye olsa yine bir ölçüde destek alınır ama sistem Rusya da çalışacak, yeri geliyor vida bile bulunmuyor.

Bu nedenle RS232 üzerinden RK512 protokolünü kullanmaya karar verdik. Bir yerlerden protokol dokümanı bulduk. Protokol tasarımı rezalet, çok saçma bir haberleşme protokolü var. Dokümana göre programı hazırladım ama çalışmıyor, bir yerde kilitlenip kalıyor. Sonra RK512 ile çalışan başka bir program bulduk, Portmon ile onun kullandığı protokolü inceledik ve dokümanda hiç bahsedilmeyen ek iltişimler bulduk. Sonra haberleşmeyi sağladık ama protokolün tasarımı nedeniyle çok yavaş çalıştı.

Sonra hiç beklemediğimiz bir şey oldu, SIEMENS data bloklarının içerisinde herhangi bir byte 10 ise SIEMENS haberleşmesinin çöktüğünü gördük. Çünkü 10 NACK anlamına da geliyordu! Sonra bütün yazılım tasarımını değiştirip 10 kullanmayacak şekilde programı yeniden değiştirdik. Sayıları ASCII olarak alıp verdik, SIEMENS tarafında tür değişimi için bir sürü kod bindi. (Düşüncem: RK 512 protokolünü ve o cihazı stajyere versen daha iyi tasarlardı, SIEMENS böyle bir ürünü nasıl piyasaya sürdü bilmiyorum)

- Teknik destek: Bütün bu yukarıdaki maceraları niye yaşadık ? Teknik destek yoktu. Siemens alt seviyede dokümentasyonu açmıyor, açsa da bilinçli bir şekilde yanlış (eksik) bilgi veriyor. Amaçlarının program satmak olduğunu düşünüyorum. Belki de bu sadece Siemens Türkiye ye ait bit yaklaşımdır, biraz şimarıklık var, 'nasıl olsa yapamayacaksınız, gelip bizden o programları da, kabloları da çatır çatır alacaksınız' davranışı var.

OMRON ise tamamen açık. OMRON daki dokümanlar ile yapamayacağınız hiç bir şey yok, çok yeterli ve anlaşılır (Belki de problem bendedir, Japon İngilizcesini anlayabiliyorum ama Alman İngilizcesi hiç anlaşılmıyor) Örneğin OMRON ile RS232 üzerinden de, Ethernet üzerinden de haberleşen ActiveX komponentleri yazdım, tamamen dokümana bakarak yazdım ve çalıştı.

SIEMENS in fiyat / performans oranını yüksek buluyorum ancak zorlu şartlarda çalışacak (çok yüksek - düşük sıcaklık, değişken voltaj, elektromanyetik gürültü vs) bir sistem olacaksa SIEMENS düşünülebilir.

Bunun dışındaki projeler için tercihim OMRON.
 
Neden siemens tercih edilir ben de bilemiyorum. Sanırım okullara labaratuar açmaları etkili olabilir.
Halbuki japon markası IDEC kullanımı çok kolay ve işlevleri çok fazla olan bir PLC markası.
 
Kesinlikle siemens i tavsiye etmiyorum bencede omron çok daha uygun. Kursları pahalı ve ayrıntılı. Diyelimki kursunu aldınız programı yok sa hiçbir işinize yaramıyor, programınıda edindiniz bu kezde kablosunu almanız gerekecek (omronun kablosunu kendinizde yapabilirsiniz). Yani resmen siemens müşterilerini sömürüyor. Geliştirme desen yok örneğin s7 200deki sayıcı ve zamanlayıcıları s7 300 ve 400lerde bulamazsınız s5 teki zamanlayıcı ve sayıcıları kullanıyorlar. Programı upload ettiğinizde hiçbir açıklama bulamazsınız omronda bu özellik var ve daha aklıma gelmeyen bir çok unsurdan dolayı kesinlikle siemensi tavsiye etmiyorum
 
ARKADASLAR BEN CODE SYS PROGRAM SOFWARE İLE PROGRAMLANAN PLC LERDEN KULLANDIM PROGRAM COK RSNEK VE GENİS YELPAZE İCERİYOR ADAMI ANTİ SİEMENSCİ YAPAR
 
Birçok alanda çok iyiler,özellikle kontaktör.TF44 leri saymassak diğer 47,49,50,52gibi güç devrelerinde üzerlerine tanımam.Çok zor şartlarda sorunsuz çalışırlar,kontak takımları kolay değişir,kolay temizlenirler fakat pahalıdırlar.
 
Bence hem kaliteli hem de yaygin bir urun oldugu icin. İs ilanlarina bakarmisiniz; s7 300 programlamayi bilen diye ozellik tarif ediliyor.
 
Türkiye'ye giren ilk firma olması ve bayiler nedeniyle tercih ediliyor. Ergonomi ve kalite konusunda diğer firmaların ürünleri de oldukça kaliteli. Siemens ilk olmanın avantajına sahip.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst