Neden Evlerde Trifaze Kullanmıyoruz?

Elektrik akımı bulduğu en uygun yoldan gider. Onun için, yanan ampule gelen fazı çıplak elle tutarsanız elektrik çarpmaz.
Üç fazlı sistemde, r, s, t'den gelen elektrik nötr üzerinden yol bularak döner. Teorik olarak, diğer fazlar üzerinden de bir oranda dönüş yapması gerekir. Fakat nötre oranla elverişsiz olduğu için bu olmaz. Tıpkı, yukarıda elimize elektrik çarpmadığı gibi.
Nötr koptuğunda ise, r fazından gelen gerilim, s ve t fazları üzerinden belli oranlarda dağılarak gider. Diğer fazlar için de bu böyledir. Prize bağlı her cihazın direnci farklı olacağı için her cihazın üzerine düşen gerilim de farklı olacaktır.
Hangi cihaz(lar)ın üzerine 220V'tan fazla gerilim düşerse, sonunu biliyorsunuz.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu konuyu en güzel siz açıklamışsınız elektrokur. Çok sade ve açıklayıcı. Benim gibi elektrik konusunda fazla bilgi olmayan birisi için bile çok aydınlatıcı olmuş. Teşekkürler.



r fazı na 2500 watt çay makinası bağlı ve düğmeside açık s fazın da yük yok t fazın da 100 watt normal ampul bağlı ve onunda düğmesi açık şebekenin nötr ü koparsa tabiki o ampül projöktöre döner ve ve tabiki prizlerde de 380 volt okunur.Nedeni nin en anlaşılır açıklaması şöyle r fazı çay makinasına girer ve nötr olmadığı için nötr kablosu r fazı olarak devam eder ve diğer prizde yani s fasının baglı olduğu prizde artık nötr yerine r fazı vardır oldumu size prizin bir bacagı r fazı bir bacagı t fazı işte o deliklere ölçü aletinin uçlarını sokarsan 380 voltu okursun. Televizyonun fişinide takarsan 220 yerine 380 volt la çalıştırırsın tabi çalışırsa:)
 
apartmanlarda trafo koyanlar var değil uç faz 380 volt
 
konuyu başından sonuna kadar okudum çok iyi anlatmış herkes...
bizim apartmanda trifaze şebekesi kurulu arada bi elektirik gidiyor ve elektirik tekrar geldiğinde bazen düşük voltaj da geliyor ışıklar yanıyor tv çalışıyor fakat ufo muz çalşmıyor sadece ses çıkarıyor.düşük voltaj da gelen elektirik evimizdeki elektronik eşyalara çok fazla zarar verir mi? yanma durumu söz konusu olabilir mi???
 
eskiden yapılan konutlarda monofaze sistem kullanılırdı sayaç 1 x 10 amper lik evde 5 lamba var elektrikli soba diye bir şey yok ince 0.75 lik veya en kalını 1.5 luk kablo kullanıyor idi.. evde trifazeye hiç gerek yoktu. son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ile elektrik ile çalışan alıcıların artması sebebi ile sadece bir alıcı (fırın ısıtıcı v.b) 10 amper akım cekiyor olmasından tedas artık trifazeyi mecbur etti gibi ama yine de küçük projelerde monofaze kabul edilebiliyor. ama her ne kadar da trifaze sayaç ve hatlarda olsa binaların faz yükleri genel de dengesiz olmaktadır. tokinin 3+1 evlerinde genelde %99.9 trifaze sistem mevcuttur. oda sayısı 2+1 veya1+1 olursa proje gücü iletken kesitini kurtarırsa (müteahitde böyle olmasını ister) monofaze sistemde olabilir..

ama unutmayın ki evde monofaze sistem iyidir. evde trifaze sistemde nötr koparsa cihazlarınız yanar. monofaze de nötr koparsa cihaz yanmaz. denemesi bedava ama faturası ağır olur. olmaz diyen evin girişinden nötüre yan keski atsın ama yapmayın

cok doğru söylüyorsun ancak topraklamayı düzgün cekersen fazla bişey olmaz sanırım yanlış mı söylüyorum
 
cok doğru söylüyorsun ancak topraklamayı düzgün cekersen fazla bişey olmaz sanırım yanlış mı söylüyorum

nötür hattı kopan 3 fazlı bir sistemde alıcılarda oluşacak gerilimlelle ilgili örnek bir devre aşağıdadır. Faz-nötür gerilimleri 220 olan bu devrede;

1-1. fazda 500 VA gücünde bir elektronik cihaz olsun.
2-2. Fada 2000 VA gücünde bir ısıtıcı olsun.
3-3 .fazda herhangi bir yük olmasın.

görüldüğü üzere 500 VA lik elektonik cihaz üzerinde 305 V'luk bir gerilim oluşmaktadır. Buda cihazın arızalanması anlamına gelecektir.

Değişik tüm yük durumlarında neler olduğunu görmeniz için excelde(2007 de sorunsuz çalışır) hazırladığım ve daha önce paylaştığım şu dosyada istediğiniz gibi(yanda yazan kurallar çerçevesinde) oynama yapabilirsiniz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ı-kopan-şebekede-yük-gerilimleri-xls.28663/

Eğer burda nötür hattı kopma noktasından sonra topraklandı ise, cihazlarda oluşan gerilimler maksimum gerilimi aşamaz ve dolayısıyla arızalanma olmaz. Ancak evlerde nötür noktası bildiğim kadarıyla topraklanmamaktadır ve dolayısıyla sıfır geçiş dirençili bir topraklama yapılmış olsa bile, o topraklama nötür kopması durumunda oluşacak muhtemel zararın önüne geçemez.


saygılar...
 

Ekli dosyalar

  • Nötür Hattı Kopan Şebekede Yük Gerilimleri.xls
    36.5 KB · Görüntüleme: 22
2 şekilde yapıyo aslında ya her daireye 3 faz direk çekliyo yada daireler arasından 3 faz dengeli bir bicimde dağıtılıyo yani gene binanın beslemesi trifaze ama dairelere monofaze gidiyor

evet bina girişine trifaze gelir ve dairelere eşit şekilde monofaze olarak girer.
 
3 fazla çalışan bir cihazı tek fazda çalıştırmamız mümkün olur mu acaba 18.5 amps 11500 watts yazıyor seramik fırını bu arada bu sadece geceleri yanacak yani gece başka hiçbirşey çalışmayacak ama yinede zor sanırım birde normal ev kullanıcısı bu 3 faz abonesi olabilir mi
 
Arkadaş konuyu epey bir zaman önce açmış konuyu diriltmenin bir anlamı yok bana göre.

Eskiden EDAŞ'ın trifaze aboneliğe karşı çıkma olayı dijital trifaze sayaçların piyasayı ele geçirmediğinden ve dijital sayaç aboneliği zorunlu tutulmadığından dolayıdır.

Görüşleri söyle idi;

''Hattan düşük akım çeken yükleri mekanik sayaç okumaz''

Dijital sayaçların piyasayı ele geçirmesi ve yeni aboneliklerde zorunlu hale getirilmesi itibarı ile;

Artık abone, trifaze abone olmak istediğinde gayet rahat olabilmektedir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,379
Mesajlar
917,119
Kullanıcılar
450,259
Son üye
Samet00

Yeni konular

Geri
Üst