Neden Evlerde Trifaze Kullanmıyoruz?

r fazı na 2500 watt çay makinası bağlı ve düğmeside açık s fazın da yük yok t fazın da 100 watt normal ampul bağlı ve onunda düğmesi açık şebekenin nötr ü koparsa tabiki o ampül projöktöre döner ve ve tabiki prizlerde de 380 volt okunur.Nedeni nin en anlaşılır açıklaması şöyle r fazı çay makinasına girer ve nötr olmadığı için nötr kablosu r fazı olarak devam eder ve diğer prizde yani s fasının baglı olduğu prizde artık nötr yerine r fazı vardır oldumu size prizin bir bacagı r fazı bir bacagı t fazı işte o deliklere ölçü aletinin uçlarını sokarsan 380 voltu okursun. Televizyonun fişinide takarsan 220 yerine 380 volt la çalıştırırsın tabi çalışırsa:)
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadasım trifaze yapmak aslında daha dogru fakat önceden monafeza yapılıyodu şimdi ise artık genelde ben trifaze abone alıyorum her yaptıgım işlerde cünkü yük dagılımı daha düzgün hemde gerilim düşümü olmuo sanada tavsiyem trifaze ye cevirme sansın varsa cevirmen daha uygun bunun için de yük artırım prosesi cizdirmen lazım başka da bişi ye gerek yok
 
Peki ya 3 fazlı buatsız bağlantılarda( Yani her linyenin direkt sigorta kutusuna gittiği sistemlerde ) nötr kopması durumunda, herhangibir sorun olurmu?
 
Peki ya 3 fazlı buatsız bağlantılarda( Yani her linyenin direkt sigorta kutusuna gittiği sistemlerde ) nötr kopması durumunda, herhangibir sorun olurmu?

sigorta kutusundan önce yani Şebeke tarafında kopma olursa tabiii ki cort. linyede yani dağıtım sigortasınhan prize ya da alıcıya giden monofaze hatte nötr kopmasından dolayı bir problem olmaz. sistemin nötrü koparsa olan oluyor.
 
Teşekkür ederim.Sayfalar da 3 fazlı sistemler de nötr kopmasının tehlikesini gördük.Peki ya şebeke nötr'ü koptuğu anda sistemi bloke eden bir şalter veya koruma ekipmanı yokmu ?.. Mesela Nötr çıkışlı K.A.R leri işe yarayabilir mi?
 
Faz koruma rölesi ve kontaktör ( komple ana devreyi kesecek şekilde ) bağlayarak,tüm
deve korunabilir.
 
Faz koruma rölesi ve kontaktör ( komple ana devreyi kesecek şekilde ) bağlayarak,tüm
deve korunabilir.

doğrudur. ama nerde ne kadar kullanılıyor orası tartışılır.
zaten şebeke nötürünün kopması durumunda tedaş zararı karşılıyor.(genelde)
 
sayın fahri yetiş ... Kaçak akım rölesi giden akımla dönen akımı kıyasladığını düşünürsek şebeke nötürü kesildiğinde kaçak akımın atması söz konusu olmazmı .faz koruma rölesi ve kontaktör şartmı. teşekkürler.
 
sayın fahri yetiş ... Kaçak akım rölesi giden akımla dönen akımı kıyasladığını düşünürsek şebeke nötürü kesildiğinde kaçak akımın atması söz konusu olmazmı .faz koruma rölesi ve kontaktör şartmı. teşekkürler.

soru bana değil ama üstüme alındım:) kaçak akım r.si kaçak durumda yanı dışa taşan çıkan veya kaçan akımda atıyor. üç fazın bileşkesi - nötr akımı = hesabı ile. 30 mA sınırını geçince devreyi açıyor. ama bizim bahsettiğimiz durumlarda dılşarıya (topraga v.b.) bir akış olmadığı zaman kaçak akım bir işlem görmüyor. doğru mu? evet,

şimdi hesap edelim:
nötr koptu kaçak akımdan önce içeriye (alıcılara) giden 3 faz var,içerde bir yıldız noktası oluştu mu? evet oluştu. ama bu yıldız noktasından şebeke nötrüne akış olmayacak evet mi? evet. akış olmadığı için 0 (sıfır) volt nötr noktası oluşmuyor. herhangi bir faza vektörel olarak yakın(düşük voltaj) herhangi bir faza vektörel olarak uzak (yüksek voltaj) ve bu vektörel yakınlık uzaklığa göre sonucu sıfır olan birdenge oluşuyor (akım olarak denge ) vektörel olarak dengesizlik :) işte tam bu anda kaçak akım rölesi üzerinde bir dengesizlik yok :) o da devreyi açmıyor bileşke akımlar - nötr = 30 mA yi geçmezse demiştik. içerideki alıcılardan toprağa bir akım olmadıktan sonra vektörel olarak çekilen akımlar arasında bir denge oldugundan kaçak akım koruyamıyor. vektörel denge voltaj dengesizliği demek oluyor burda (soyut düşünün) :)

hehalde anlatabildim. ha bunun içinde farklı koruma önlemi almak gerekiyor.( fahriyetiş bahsetmişti faz koruma )
 
1- adil bey bu forum hepimizin fahri bey veya siz yeterki sorular cevap bulsun.öncelikle ilginize teşekkürler.
2-dikkat ettim gülümseme imgesini hep "dengesiz" kelimesinden sonra koymuşsun bana bir mesaj değildir inşallah.
3- Kısaca şunu mu demek istiyorsun :

nötr kesilirse hattın ucu açık olacağı için akım sıfır olacak.kaçak akımın kıyaslayacağı bir akım geçişi olmayacak ve kar atmayacak.bu arada faz koruma rölesini hep motorların 2 faza kalması durumunda veya dengesiz yüklerde kullanılacağını düşünürdüm.teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,182
Kullanıcılar
450,273
Son üye
rawengineer

Yeni konular

Geri
Üst