Ne tür Step motor almalıyım?

askb

Üye
Katılım
29 Mar 2008
Mesajlar
270
Puanları
1
Konum
Usa
S.a arkadaslar.CNC konusunda bu denlı guzel konular paylasıldıgı ıcın tesekkur ederım.Formdan okuyarak ve cesaretlenerek cnc yapmaya karar verdım.1000mm*1000mm ye olacak sekılde x-y-z eksenlerını yamaya karar verdım.
Soracaklarım aslında cok.Sımdılık ogrenmek ıstedıgım 1mt ye 1mt lık bır CNC için seçecegim step motorun ozellıklerı ne olmalı akım guc neye gore belırlenecek?
bu konuda yardımlarınızı beklıyorum.herkese kolay gelsın.
 
A.S.

Öncelikle ne iş yapacağını belirleyip ona göre makinayı tasarlayıp motor seçimindede yapacağımız işde gerekli olan güçlerin biraz üzerinde seçim yapmalısın eğer bu güçler nasıl hesap edilir dersen bu konuda bilgim pek yok fakat biraz fizik ve hesap bilgisi gerekmekte...

Forum içinde bir çok arakadaşımız gerçekten bilgili mesela Emrah bir çok konuda çok yardımcı olur ben yüz yüze tanışmış değilim bence özelden onunla konuşsan tahminim bir kaç haftalık yolu kısa bir sürede içinde kat edersin.
 
tesekkur ederım rocco216.CNC yapmaktakı ılk amacım pcb kart kazıyabılmek delebılmek ve kesebılmek idi.Tanıdık tornacı arkadasımda yapmısken buyuk olsun baska amaclar ıcınde kullanırsın deyınce bıraz buyuk yapmaya karar verdım.Ama malıyet cok yukselıyor.Bu yuzden bıraz kucultmeyı dusunuyorum.Elektronık kısmınında ne kadar tutacagını hesaplamak ıstıyorum.motor kart vs.mekanıgın malıyetı bellı oldu.Emrah beyle temasa gececegım.Kolay gelsın.
 
Büyük cihaz büyük para , çok hassasiyet çok para, çok kalite çok para.Benden sana tavsiyeler şu şekilde ;
1- 1m cihaza kadar 1.5 amper 200 adımlık step motorlar iş görür
2- Sürücü kartını kendin yapmaya uğraşma bu konuda deneyimin fazla değil ise.Satın al 150-200 tl arasında sürücü kartı - 24v 4-5 amper güç kaynağı al pc power suply kullanma.
3- Trapez vida ve mil kullanacaksan fiyatları aşırı pahalı ama hassasiyet maksimum seviyede bence başlangıç için saplama mil ve delrinden somun kullan.
4- Sanayici, tamirci hurdacı tanıdıkların varsa yeni birşey almadan onlara danış mümkünse 2. el malzeme kullan.
5- Mekanik elektronikten daha fazla uğraştırıyor bunu aklından çıkarma.
 
tesekkur edrım arkadaslar.

masaustu pc kullanıyorum ve Bılgısayarımda parelel port cıkısım yok.sadece usb cıkıslarım var.boyle bır durumda ne yapılıyor.2. olarakta en cok tercıh edılen cnc programı hangısıdır.ben mach3 u sıtesınden ındırdım fakat demo.bununla pcb kazıma kesme delme ıslemlerını yapabılırmıyım?cevaplarsanız menmun olurum.herkese selamlar.
 
tesekkur ederım rocco216.CNC yapmaktakı ılk amacım pcb kart kazıyabılmek delebılmek ve kesebılmek idi.Tanıdık tornacı arkadasımda yapmısken buyuk olsun baska amaclar ıcınde kullanırsın deyınce bıraz buyuk yapmaya karar verdım.Ama malıyet cok yukselıyor.Bu yuzden bıraz kucultmeyı dusunuyorum.Elektronık kısmınında ne kadar tutacagını hesaplamak ıstıyorum.motor kart vs.mekanıgın malıyetı bellı oldu.Emrah beyle temasa gececegım.Kolay gelsın.

bence bu iş için çok hızlı bir sistem olmaz ama amaç zevk alıp öğrenmekse iş değişir.
 
Acidmaster üstadın tüm fikirleri doğrudur ayrıca çokda tecrübeli, tüm dediklerinde haklı sadece katılmadığım 2.el malzeme kullan demiş bence bişiye zaman harcıyacaksan tabi zaman eşittir para veya değer derse, attığın taş ürküttüğün şeye değsin derim tabi bu benim tercihim

bu konuda çok hızlı yol almak istendiğinde genellikle çabuk sıkılma oluyor CNC yapanların genelinde bunu görüyorum veya son dönemde çocuğu arkadaşımız bi konuda hızlı yol alim derken bir bakıyorsunuz o işten soğumuş ve farklı bişiye göz dikmiş... ben bir anda başlayıp aniden durnaktansa, hafif zamana birakıp en doğru tabi bana göre, elimin aklımın yettiği kadarı ile, maddi gücümün yettiği doğrultuda, mümkün olan en iyi kalitede, ihtiyacımı giderecek ve ileriki dönemde istediğim şekilde upgrade edebileceğim şeyi yapmak tercihim... Diyeceğim bu iş biraz tercihler doğrultusunda ilerliyor..

Örnek :
metal aliminyum ahşap işleyebilmeli
Pcb kazıyabilecek
3 eksenli veya ileride belki 4, 5 eksene çıkarılabilecek
liner kızaklı ve hassas iş yapabilecek
servo motorlu 42 frame veya 34
kaliteli driverları olan

Bir CNC benim şuan için hayalim bu benim için uygun olanı
nacizane düşüncelerimi ilettim...
 
Aslında bu konudaki asıl problemimiz neye ihtiyacımız olduğuna karar verememek.Önce pcb diyoruz sonra az daha büyük olsun diyoruz daha sonra sert cisimleri de işlesin diyoruz 500 TL lik bütçemizle 3-4 Bin TL lik cihazlar gibi birşey yapmayı planlıyoruz.Haliylede istediğimiz gibi gitmeyince işler yaptığımız işten soğuyoruz.Burda pcb işleyecek bir makinanın küçük ve hassas olması gerekiyor.En büyük boyutta işleyeceğiniz pcb a4 kağıt boyutunda olabilir ortalama oda yapar 21 x 30 cm buna uygun bir sistem tasarlayın.Gereksiz masrafları düşürün gerekli olanlarıda es geçmeyin.Bence pcb işleyecek cihazda vidalı mil kullanılmalıdır.Bu konuda daha deneyimli arkadaşlarımız var onlar da cevap verirse daha iyi sonuçlar alınabilir.
 
enkoder entegre edilmiş step motorlar var. CNC ye daha kesin hareket yaptırabilmek için bunları da deneyebilirsiniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst