mikro dalga

demirtas

Üye
Katılım
4 Eyl 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
66
öztiryakiler mikro dalga fırın ile ugraşıyorum...grilli model bir türlü mikro dalgayı çalıştıramadım
yüksek gerilim var
 
Merhabalar,Yüksek gerilim trafosunun 220 vac gerilim varmı primer kısmında-sekonder tarafında ise sargılarında birisinden 4000VAC,diğerinden 3,3vac gerilim olması gerekir.Primer sargı direnci R-1.8-2oHM OLMALIDIR,Sekonder sargı direnci r-101-103oHM,Yüksek gerilim kapasitörün C-1mF olmalıdır,Yüksek gerilim diodu-bazı ölçü cihazları her iki yönde de sonsuz direnç gösterebilirler,Magnetron filamanlar arası direnç:0 oHM,çok küçük direnç görünebilir.HV trafosu,HV kapasitörü ve Magnetron üzerinde çalışırken YÜKSEK VOLTAJA KAPILMA İHTİMALİ VARDİR.BU SEBEPTEN ,KESİNLİKLE YÜKSEK VOLTAJ ÖLÇÜMÜ ALMAYA KALKMAYİN.DALGA YÖNLENDİRİCİLER,FLANŞLAR VE CONTALAR GİBİ TÜM MİKRODALGA GİRİŞ VE ÇIKIŞ BAĞLANTILARININ SIKICA KAPATILMIŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR.CIHAZ ÇALIŞIRKEN AÇIK DURUMDAKİ BİR DALGA YÖNLERDİRİCİSİNE VEYA ANTENE ÇİPLAK GÖZLE BAKMAYİN.MİKRODALGA SIZINTISI OLUP OLMADIĞINI KONTROL ETMEDEN KAPAĞI AÇIK BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTITMAYİN.!!!!!!
 
Aslında tehlikeli bir alet. Evde kullanılması bence yasaklanmalı.
 
Mikrodalga fırınların tam olarak çalışma mantıgı ile bilgi verebilirmisiniz tskler
 
Çalışma prensibi




Mikrodalgalar, elektromanyetik spektrumun radyo dalgaları ile kızıl ötesi ışınlar arasındaki bölümde kalırlar. Frekansları 1 GHz ila 1000 GHz arasında, dalga boyları 0.1–100 cm. olan elektromanyetik dalgalardır.

Dalgaların frekansları ile dalga boyu arasında; yüksek frekanslı dalgaların kısa dalga boyu, alçak frekanslı dalgaların ise uzun dalga boyu yayması ilişkisi ya da tam tersi durum vardır. Normal fırınların kapağında bulunan küçük delikler, ışık dalgalarının geçmesine izin verirler ve bu nedenle fırının içi görülürdür. Çünkü ışığın dalga frekansı oldukça yüksek, dalga boyu da çok küçüktür, mikrodalga fırınların ise frekansı düşük ve dalga boyları daha uzundur. Bu yüksek dalga boyundaki dalgalar kapaktaki deliklerden geçemez ve ve tekrar içeri yansırlar.

Mikrodalga fırınlarda genellikle 2,5-3 GHz’lık frekanslar kullanılır. Bu frekansta çalışan bir fırının içerisine konan maddenin molekülleri saniyede 2,5-3 milyar kez titreşir. Bu titreşim sayesinde de maddenin molekülleri ısınır dolayısıyla maddenin kendisi ısınır ve pişer.
Mikrodalga, bu özel fırınların içindeki "magnetron" adı verilen vakum tüpünden üretilir. Magnetron, 60 Hz'lik elekrik enerjisini "mikrodalgalar"a dönüştürür, mikrodalga fırın bu şekilde çalışmaya başlar.

Özellikleri

Bu frekanstaki dalgalar, başlıca su olmak üzere bazı maddeler tarafından emilirler, dalgalar, bu maddelerin moleküllerini atomik devinime uğratarak mikrodalga enerjiyi ısıya dönüştürürler. Bu nedenle içinde daha çok su molekülü taşıyan besinler daha hızlı pişer.
Bu mikrodalgaların özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Su, şeker ve yağlar tarafından emilir,
  • Emildiği ilk anda atomik ısıya dönüşür,
  • Çoğu plastik, cam ve porselen tarafından emilmez,
  • Met@ller tarafından yansıtılırlar. Mikrodalga fırınlarına met@l malzemeler koyulmamasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.
Mikrodalga ile pişirme, geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de pişirme sürecinde yalnızca besin pişer, fırın ve ortam ısınmaz.
Mikrodalgaların enerjileri, besin içinde ısıya dönüştüğü için, besin içinde bir radyasyon oluşması vb. bir durum genellikle söz konusu değildir.


Kaynak:
.:TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi:.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst