Memleketten Esnaf Manzaraları

Under Ground

Profesyonel Üye
İnternetten mutfak için gaz alarm cihazı aldım. Hem çakmak gazı hem doğal gaz ile test ettim. Tepki yok. Hemen paket , geri iade. Çarşıdan kontrol ederek alayım dedim. Girdim büyükçe bir elektrikçiye. Yine aynı salak markayı önüme koymaz mı. Dedim bunu istemem. Başka marka varsa bakalım. Getirdi başka bir marka. Dedim şunu fişe takıp çakmakla gaz verip bir test yapalım. Abi tesisata bağlanması lazım dedi. Yahu dedim cihazda bir gaz tepkisi var mı onu bir görelim ona göre tesisata bağlarım ben. Abi öyle olmaz tesisata bağlanması lazım dedi. Dedim bunun fiyatı ne kadar. 550 lira abi dedi. Dedim seninle biz anlaşamayız herhalde. Hayırlı işler dedim çıktım. Fiyatı aslında internet fiyatının hemen benzeri. Test yaptırsa alacaktım. Şehrin en büyük elektrikçisine gittim. Sordum varmı var abi . Getirdi önüme koydu. Diğer esnafın ikinci getirdiği ürün . Dedim çakmakla bir test etsek. Tabi abi dedi. Verdi gazı cıyak cıyak bağırıyor. Dedim şahane alayım ben bunu. Kaç para? Büyük esnaf ya bekliyorum 600 der herhalde. Abi 385 lira . Ben 550 den sonra bu fiyatı duyunca hemen alayım dedim. Ben daha birşey demeden de ama abi sana 370 olur dedi. Hay dedim senin Allah muradını versin. Aldım dükkandan çıkıyorum. Abi dur sana poşette vereyim. Taşıması kolay olur dedi. Ver canım abim dedim esnafın dibi sensin.

esnaflık bir çok yerde bitti. bizle biraz dünde yaşıyoruz. toplum çöktü farkında değiliz. mal satan sattığı malın ne olduğunu bilmiyor, amaç sadece ticari kar, başka hiç bir şeyle ilgilenmiyor. benim bir avuç taşlamam var. tarihi eser sayılabilir 25 yıllık filan ama hala anahtar vurulmadı. flex taş yuvasını kaybetmiştim, yenisini almak için aradım, fiyat araştırması yaptım ve bana en yakın koçtaşta buldum. gittim buldum ve uygun personele, şunu ambalajından çıkar makine çantamda test edeyim olursa alacağım dedim. personel yağ gibi yükseldi açamam filan dedi. sonra sanırım yanımıza bölüm şefi geldi. dişlerimi sıkarak, bak şimdi bunu satın alırım, mekandan çıkmadan orjinal ambalajı parçalar denerim, eğer olmazsa aynen iade ederim bir de ambalaj paketiyle uğraşırsın dedim. şef nazikçe elimden aldı maket bıçağı ile güzelce açtı ve denedik. uydu ben de satın aldım. ikinci gidişimde o personeli göremedim. üzülmem mi gerekiyor?

İnternetten mutfak için gaz alarm cihazı aldım. Hem çakmak gazı hem doğal gaz ile test ettim. Tepki yok. Hemen paket , geri iade. Çarşıdan kontrol ederek alayım dedim. Girdim büyükçe bir elektrikçiye. Yine aynı salak markayı önüme koymaz mı. Dedim bunu istemem. Başka marka varsa bakalım. Getirdi başka bir marka. Dedim şunu fişe takıp çakmakla gaz verip bir test yapalım. Abi tesisata bağlanması lazım dedi. Yahu dedim cihazda bir gaz tepkisi var mı onu bir görelim ona göre tesisata bağlarım ben. Abi öyle olmaz tesisata bağlanması lazım dedi. Dedim bunun fiyatı ne kadar. 550 lira abi dedi. Dedim seninle biz anlaşamayız herhalde. Hayırlı işler dedim çıktım. Fiyatı aslında internet fiyatının hemen benzeri. Test yaptırsa alacaktım. Şehrin en büyük elektrikçisine gittim. Sordum varmı var abi . Getirdi önüme koydu. Diğer esnafın ikinci getirdiği ürün . Dedim çakmakla bir test etsek. Tabi abi dedi. Verdi gazı cıyak cıyak bağırıyor. Dedim şahane alayım ben bunu. Kaç para? Büyük esnaf ya bekliyorum 600 der herhalde. Abi 385 lira . Ben 550 den sonra bu fiyatı duyunca hemen alayım dedim. Ben daha birşey demeden de ama abi sana 370 olur dedi. Hay dedim senin Allah muradını versin. Aldım dükkandan çıkıyorum. Abi dur sana poşette vereyim. Taşıması kolay olur dedi. Ver canım abim dedim esnafın dibi sensin.
Son kaç olur, ayağımız alışsın gibi atraksiyonlarla bi kaç indirim daha alınabilirdi. 😄

Son kaç olur, ayağımız alışsın gibi atraksiyonlarla bi kaç indirim daha alınabilirdi. 😄
İnternetin aynı ya da küçük bir tık üstü fiyat veren esnafa aman kardeşim daha düş demiyorum. Esnaflık zor. Algısı, vergisi, muhasebesi, personel giderleri...
Zor bu işler.

1 ₺ lik sakız için fiş kesen esnaf varken,2000 ₺ lik satış için fiş kesmeyen esnafa ne demek / yapmak lazım ?

Yurtdisindan bir anim.

Elektronik malzeme saticisi, sattigi malzemelere ait kapkalin bir rehberi ucretsiz olarak musterilere veriyor.
Bu kitapda malzemenin adi, ne is yaptigi ve fiyati var.

Evimde oturmus malzemeleri incelerken bir baktim cok yuksek hizli video ADC sadece 5 Frank. Atladim gittim dukkana. 2 tane almak istedigimi soyledim.

Ellerinde olmadigini siparis verdigimde bir haftaya kadar geleccegini soyledi. Kabul ettim.

Bir hafta sonra satici telefon etti. Adami taniyorum, sesi bir garipti, kizgin mi desem anlamadim. Malzemeniz geldi alabilirsiniz dedi.

Dukkana vardigimda kataloga fiyati yanlis yazdiklarini fiyatinin 5 Frank degil 50 Frank oldugunu soyledi.
Pahaliymis almasam olurmu dedim. Yok dedi bizim hatamiz. Sizi zor durumda birakmak istemiyorum onemli degil. Almasam da sorun degil ben de ucuz gordugum icin siparis etmistim dedim.

Yok dedi siparis verdin alacaksin, bizim hatamiz 10 frank odemen yeterli dedi.

Kendimi cok kotu hissettim. Boylesine bir durustlukden gozlerim yasarmisti.

Yurtdisindan bir anim.

Elektronik malzeme saticisi, sattigi malzemelere ait kapkalin bir rehberi ucretsiz olarak musterilere veriyor.
Bu kitapda malzemenin adi, ne is yaptigi ve fiyati var.

Evimde oturmus malzemeleri incelerken bir baktim cok yuksek hizli video ADC sadece 5 Frank. Atladim gittim dukkana. 2 tane almak istedigimi soyledim.

Ellerinde olmadigini siparis verdigimde bir haftaya kadar geleccegini soyledi. Kabul ettim.

Bir hafta sonra satici telefon etti. Adami taniyorum, sesi bir garipti, kizgin mi desem anlamadim. Malzemeniz geldi alabilirsiniz dedi.

Dukkana vardigimda kataloga fiyati yanlis yazdiklarini fiyatinin 5 Frank degil 50 Frank oldugunu soyledi.
Pahaliymis almasam olurmu dedim. Yok dedi bizim hatamiz. Sizi zor durumda birakmak istemiyorum onemli degil. Almasam da sorun degil ben de ucuz gordugum icin siparis etmistim dedim.

Yok dedi siparis verdin alacaksin, bizim hatamiz 10 frank odemen yeterli dedi.

Kendimi cok kotu hissettim. Boylesine bir durustlukden gozlerim yasarmisti.
benzer bir olayı 25 yıl kadar önce yaşamıştık. hatchery de çalışırken bir kimyasal lazım olmuştu. fransadan getirmek bir dert, fiyat bir dert, gümrükten geçirmek ayrı bir dert. ben de oturdum telefonun başına güzel ülkemde kim kimyasal satıyor arıyorum soruyorum. bir günlük telefon trafiğinden sonra ankara da bir şirkette aradığımız kimyasalın adına uygun bir ürün bulduk. fiyat dedik. fransada 100 gramı 20.000 frak olan ürünü burada kilosu 3000 frak gibi bir rakamla karşılaştık. şirket sorumlusu kilo ile almamızı istedi. be kimyasal formül istedim. hani lisede kimya dersinde gördüğümüz şekilde kimyasal formül. fransadan ve ankara dan gelen formülleri karşılaştırdım. bir kalk gidelim diyor, biri b*k yeme otur diyor. ama isimleri aynı. tabii almaktan vaz geçtik. bazen etiket- isim aynı şey demek değildir değil mi?

daha öncede yazdım şimdide yazıyorum . yaptığın yanlış iş baba .. o cihazları kullanmıyacaksın onlar çok tehlikeli mutlaka exproof malzeme kullanmalısın .. yangın olmyacaksa yanar o malzeme yüünden. ha sen elektrik düğmesine basınca değilde malzeme algılayıp röle çektirince çıkan kıvılcım patlatır ...

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri