Komşunun Elektrik Sayacı Sonradan Bize Bağlanmış

kultablasi

Üye
Katılım
17 Haz 2019
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba,

Biraz karışık bir konu. Elimden geldiğince kısa anlatmaya çalışacağım. 2 ay önce taşındığımız evin geçen gün elektriği kesildi, sonra kesen görevli yöneticiye ulaşamayınca bize ulaştı. Adam dedi, komşunuzun elektriğini kestim diye. Abone olmadan kullanım yapmışlar. Ben de dedim ama bizimki gitti. Neyse aşağı indik. Bizim daire 15, komşununki 14. Adam 14 numaralı sayacı kapatınca bizimki kesiliyor. Sonra baktı ki kablolar değiştirilmiş. Sayacın aşağısındaki kablolar.

Şimdi biz daha oturmadan aboneliğimizi açtık. İkinci ay fatura düşük geldi, meğerse bizim kullanımımız 14 numaralı sayaca işliyormuş. Görevli sordu ama dedim sadece annemle ben yaşıyoruz, elektrikten de anlamayız. Anlamamayı geç korkarız da.

Sonra düşündüm bu adamlar kablolarımızı neden değiştirsin ki?

Adamlar evde değil. Ev hala boş ama birkaç gün elektrikle tadilat yaptılar ama abonelikleri yok! Abonelik olmadan kullanım gerekçesiyle ceza yazıldı kendilerine.

Aklıma en mantıklı senaryo şu geldi: Ya kendileri ya da tadilata gelen ustalar en yakın sayaçtan elektrik bağlayıp kullanmak istediler. Çünkü abone olmadan kullanmak suç. Fakat sonra tekrar kabloları karıştırdılar. Ve bizim harcadığımız elektrik onların sayacında, onlarınki bizimkinde gözüktü. (Evde olmadıkları için 2. fatura da bize az gelmişti zaten.)

Şimdi tarafsız düşününce adamlar evde bile değil, kabloların bu şekilde bağlanması da bizim faydamıza olmuş oluyor. Bu da bizi biraz şüpheli duruma düşürüyor. Fakat biz yasal bir şekilde aboneliğimizi açmışız, iki kadın olarak elektrikten de anlamayız, eve gelen bir erkek yakınımız da yok. Avizeleri taktırmak için bile elektrikçi çağırmışız, düşünün artık.

Soruma gelecek olursak. Düşündüğüm senaryodan başka bir durum olabilir mi? İki kablo nasıl yer değiştirdi? Abonelik açılsa da açılmasa da kablolar sayaca bağlı mı durur? Yoksa aboneliği olmayan sayaçların kablosu bağlı değil midir?

Yan daire itiraz edip de borcu bize yüklemeye çalışabilir mi? Hatta bize iftira atarak. Yasal ya da sözlü yollarla? Bu durumda ne yapabiliriz? Çünkü bakınca sanki biz evde olmayan ve aboneliği olmayan komşumuzun sayacına kablomuzu bağlamışız da onlardan kaçak kullanıyormuş gibiyiz. (Ki böyle bir şey yapabilecek olsam salak değilim ki gidip boş evle kablomuzu değiştireyim? Dolu evle değiştiririm ve kimse bir şey anlamaz. Ha gerçi yüksek miktarda kullanırsam yine ortaya çıkar.)

Bazılarınız diyebilir ki, onun sayacından siz kullanmışsınız o cezayı/borcu (550 lira civarı) siz ödeyin. Hayır, aksine dava açsam yeridir. Sonuçta kendileri zararlı çıkmış olsa da ortada bir art niyet var, hırsızlık girişimi var.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sizin bir sucunuz yok daireyi size satan kişi ile dir bu işin yuklenicisi birde siz obeniliği actırdıkdan sonra olmus olmalı bu ki siz aboneliği actırmadan evde elektrik yoktu
 
Komşunuz ve elektrikçisi yaptığı hatayı (Bilerek/Bilmeyerek) kabul etmez ise olay mahkemeye intikal eder.

Evet ama şöyle de bir durum var. Bu kabloların değiştiğini bir tek biz biliyoruz bir de tabii ki değiştiren kişi. Elektriği mühürlemeye gelen görevli o gün ne yöneticiye ne de yardımcısına ulaşabilmişti. Şans eseri sadece bizimle iletişim kurmuş oldu. Ve abone olmadan kullanım gerekçesiyle mühürledi. Yani eğer bu komşular gelip de direkt bizden bir şeyler talep ederse bu suçluluklarının kanıtı olmaz mı? Nereden biliyorlar kimin sayacı ile karıştığını da bize geliyorlar?

Bir de keşke mahkeme ile sınırlı olsa. Zira evi alan kişiler Muşluymuş. Ara sıra da 4-5 tane kara çarşaflı kadın geliyor gidiyor eve. Ve Arapça mı artık Kürtçe mi bilmiyorum ama başka bir dil konuşuyorlar. Yani aşiret gibi saçma sapan bir ortamda bulma olasılığımız da var kendimizi.

sizin bir sucunuz yok daireyi size satan kişi ile dir bu işin yuklenicisi birde siz obeniliği actırdıkdan sonra olmus olmalı bu ki siz aboneliği actırmadan evde elektrik yoktu
Sanırım yanlış anladınız. Biz sıfır daire aldık zaten. Abonelik başvurusunu yaptık ve ilk defa elektrik bağlattık. Bu konuda bir sıkıntı yok. İlk ay faturamız da normal geldi. İkinci faturamız çok düşük geldi. Karşı daire ise hala boş duruyor ama ara sıra geliyorlar. Yani biz taşındıktan 2-3 hafta sonra birisi iki dairenin sayaçlarından çıkan kabloları yer değiştirmiş. Benim teorim bizden kaçak elektrik kullanıp kendi tadilatlarını vs yapmak istediler (onlar hala abonelik açmamış durumda) fakat sonra ya kabloları değiştirmeyi unuttular ya da yerlerini karıştırıp ters taktılar. Aklıma başka mantıklı bir açıklama gelmiyor. Ve o gün bugündür biz 14 numaralı sayaçtan harcama yapıyormuşuz. 14 numaralı sayacın elektriği kesilince bizim evdeki (15 numaralı daire) elektrik gidince durumu anladık.
Komşunuz ve elektrikçisi yaptığı hatayı (Bilerek/Bilmeyerek) kabul etmez ise olay mahkemeye intikal eder.
Bir de bilerek ya da bilmeyerek demek ne derece doğru? Ya da buna sadece hata demek? Çünkü burada bir kasıt, art niyet, hırsızlık teşebbüsü var. Bakın aboneliği açılmış, kabloları bağlı olan aktif bir sayacın kablosunu hangi gerekçeyle ve bizden habersiz söküyorlar? İlk elektrik bağlantısı yapılırken şirket elemanının yanlışı da değil bu. Zira dediğim gibi ilk ay normal geldi fatura. Yani sonradan bu kabloların yerleri değiştirildi. Bunu değiştirmek için de bizim sayacın takılı olan kablolarını sökmeleri şart.

İki sayacın da kablosu bağlı olmasa da karıştırsalar o zaman hata derdim. Bizden 3 kuruş çalmak isterken kendi kazdıkları kuyuya düşmüş durumdalar bariz. Hırsızlarla komşu oldum, ileride başka türlü dalavereler de yaparlarsa şaşırmam açıkçası.
 
Son düzenleme:
Xedaş'a şikayet dilekçesiyle başvuruda bulunup neticeyi bekleyin. Tatmin edici bir sonuçla karşılaşmazsanız mahkeme sürecine girersiniz.
Sonuç olarak elektrikçi daire numaralarını karıştırmış olabilir diyeceğim ama sizin aboneniz mühürlü yani art niyet olma ihtimali çok yüksek. Ancak Komşunuz suç işledi diye kullanmış olduğunuz elektriğin bedelini ödememek, komşunuza ödetmek de doğru olmaz. Yani yanlışa yanlışla gitmek çözüm olmaz. Bırakın kararı adalet versin.
 
Ancak Komşunuz suç işledi diye kullanmış olduğunuz elektriğin bedelini ödememek, komşunuza ödetmek de doğru olmaz.

Kendilerine kaçak kullanım bedeli altında ceza geldi. Normal bir fatura değil. Yani onlar benim sayacımla oynamasa ben normal bir vatandaş gibi kullanımımı düzenli bir şekilde ödeyecektim. Şimdi başkasının yaptığının cezasını ben mi ödemeliyim? Bu mudur doğru olan?
 
Bu sayaçlarda mühür yok mu, her isteyen kablolarla nasıl oynuyor?
Mühür var ve sağlamsa ki sayaçlarda kapak alarmı vardır ve ne zaman kapak açılmış tarih saat log tutar, buradan da bir müdahale varsa belli olur.
Büyük ihtimal tesisatlar çekilirken karışmıştır. Mahkemeye gidilse bile bu durum bilirkişi ve kurum kayıtlarından tespit edilir.
 
Sizin geçmişe dönük aylık tüketimleriniz de belli. Tüketiminizden fazla ücret tahsil edilmeyecektir. Neticeyi bekleyip görmeniz gerek.
 
Siz aboneliğinizi başlatana kadar bütün şartlar (kablolar doğru bağlı ise) yerinde ise varsayalım komşunuz kaçak elektrik kullanmak sureti ile kabloları değiştirdi, bunu sayaç okumaya gelen görevli fark eder. Fark etmese bile şikayet ettiğiniz neticesinde bu gerçek ortaya çıkar. Kaçak elektrik kullanmak suçtur ve yetkili mercii cezai işlem uygular.
Var sayalım ki müteahhit firmanın elektrikçisi kabloları karıştırdı ve sizin kablolar 14 numaralı sayaca 14 numaralı dairenin kabloları sizin sayaca bağlandı, bunun sorumlusu tamamiyle müteahhit firmadır bütün cezai hüküm kendilerine aittir. Elektrik dağıtım şirketine vereceğiniz bir dilekçe ile gerçekler gün yüzüne çıkacaktır.
Şu an ki şartlar neticesinde kimse sizi suçlayamaz çünkü siz abonesiniz ve diğer komşu abone değil. Aynı zamanda diğer komşu abone olmadığı halde elektrik kullanımı var yani alenen suçlu.
En nihayetinde unutulmaması gereken bir şey var @kral kobra arkadaşımızın dediği gibi sizin kullanmış olduğunuz elektrik var. Bunu vicdanen ve yasal olarak sizin ödemeniz gerekmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,861
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst