Mekanik - Hidrolik - pnömatik

barli

Üye
Katılım
20 May 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
59
Değerli arkadaşlar doğru başlık altında bu soruyu yazdığımı düşünüyorum. Eğer yanılıyorsamda kusura bakmayın. 90 m2 üzerine kurulu iki katlı villalardan oluşan 16 villalık bir sitemiz var. Arkadaşların çoğu çatı katınada birer duş ve lavabo da yerleştirmiş durumdalar. Yani 3 katlı bir kullanım söz konusu. Belediyenin ana hattından siteye su girişinin basıncı 4.5 -5 bar civarında. Evlerin altındaki basınç ayar araçlarının göstergelerindede bu basınç yaklaşık 3.5 - 4.5 bar dolayında. Ancak çok ilginç bir şekilde bazı evlerde su basıncı iyi iken bazı evlerde alt katta su açıldığında üst katlara neredeyse çıkmıyor. Bunu bir türlü çözemedik. Evin altındaki basınç ayar göstergesinde 4 bar göstermesine rağmen yani 40 m'ye suyu rahat basacak bir basınç olmasına rağmen en fazla 9 m'ye su nasıl çıkmıyor anlıyamadık. Su saatini, vanaları, muslukların süzgeçlerini vs. kum vs. den temizledik ancak yine çözüm olmadı. Acaba usta bina içinde boruları kaynatırken bir hata yapmış olabilirmi? yada bu sorun başka hangi nedenlerden kaynaklanabilir?

Teşekkür ederim.
 
Selamun aleyküm
Sayın Barli pnömatiği tam olarak göremedik ama derin bir düşünce geliştirmeden birkaç yazı yazmak istedim.
Bahsetiğiniz yükseklik sadece yükselen su basıncını ifade etmekte. Diğer basınç kayıp etkilerini düşünmeniz gerekir.
Ancak bunların belirli bir düzeyde etkiyebildiğini ve de diğer evlerde sorun olmadığını söylediğinize göre bir ihtimal debinin yetersiz kalması söz konusudur. Ani dönme bağlantıları dar kesitler, belki boru içine kaçan maddeler debiyi azaltıyor olabilir. Suyun az aktığını söylediğiniz üst muslukları tek başına açıp alt kısım saatten sora eve giren bağlantıyı sökerek suyun borudan boşalma debisini inceleyebilirsiniz. Normal diye bahsettiğiniz evlere göre sorunlu evlerde bu boşta akma debisi çok daha düşük çıkıyorsa(şartlar aynı iken) boru hattında sıkıntı olabilir. Plastik boruların kaynağı esnasında da sorun olabilmekte ancak çeşmeleri sökerek de musluk yokken vanayı bir miktar açarak hattı basitçe deneyebilirsiniz.
Bu evlere giden her vanayı kontrol etmeniz gerektiğini, bazı ara vanaların kısık olabildiğini ve manometrelerin hatalı değer gösterbildiklerini hatırlatır Başarılar dileriz.
 
bütün binalardamı aynı sorun var. var ise hidrofor atmayı denedinizmi. plastik borularda kaynatma sırasında daralma oluyor hatta boruyu kapatabiliyor.
 
Sayın barlı, arkadaşlarımında ifade ettiği gibi Basınç ve Debi arasında mutlak bir bağlantı söz konusudur. Suyu her 10Mt yükseltebilmek için 1Atm basınca ihtiyaç duyulur, ve bunun yanında tüketimi karşılayabilecek bir Debi olmak zorundadır. Debini yetersiz olduğu durumlarda basınçta kendiliğinden düşecektir. Sonuç olarak Şebeke Debisinin düşüklüğüne ek olarak, tesisatınız da olabilecek muhtemel sorunlar su sıkıntısını ortaya çıkartıyor. En mantıklısı sorunlu yerlerde uygun bir Hidroforla çözüm sağlamanızdır.
 
Şebeke suyunda, standart basınç altında, debinin düşük olmasının sebebi ne olabilir peki? Benzer bir sorun geçen sene ödevimdi,bu soruna hidrafor harici bir çözüm bulunamaz mı? daha dar kesitli boru kullansak debiyi arttırabiliriz diye düşnüyorum fakat uygulamada standart altında kesitler nasıl karşılanır bilgim yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,380
Mesajlar
917,128
Kullanıcılar
450,260
Son üye
Samet00

Yeni konular

Geri
Üst