Marş motoru softstart

sinankctrk

Üye
Katılım
5 Eki 2017
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
30
Selam arkadaşlar 12V marş motoruna softstart sistemini uygulamak istiyorum softstart sistemi marş motoruna uygulanabilir mi? . Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Başta marş sisteminin mekaniğini değiştirmek lazım. Sadece sürücü ve sensör bağlantısı ile çözülecek birşey değil. Bunun size ne faydası olacak ki?

Saygılar....
 
Marş motoruna soft start yapmak, bir Ferrari'ye LPG motoru takmak gibidir, artık o Ferrari olmaktan çıkar, hacı murat olur ...

Marş motorundan istenen, motora ilk hareketi vermektir, bu da çok yüksek bir kalkış torku gerektirir. O yüzden de marş motorları mimari olarak "seri motor" şeklindedir. Araba aküsü da kalkış anında bu torku sağlaması için seri motordan kısa süreli olarak yüzlerce amper akım geçirir.

Yani soft start'ın yapmaya çalıştığı şeyin tam tersi lazım marş motoru için :) Daha yüksek kalkış akımı, ve daha yüksek akıma dayanabilen seri motor sargıları
 
Projede marş motoruna softstart uygulanıp Motor kalkışını yumuşatmak için olabilir mi ? yada akımı kontrol etmek amacıyla ? Yanlış şeyler yazdıysam kusura bakmayın :)
 
Son düzenleme:
Bu marş motorunu soft start ile start etmek konusu.

Amacı geçersem temel mantık yolunda ilerlersek , ( çünkü amacın ne olduğunu bilmiyorum )

Bu motoru ağır şekilde kaldırmak ana fikrini iki şekilde yapabiliriz düşüncesindeyim. Marş motoru iki parçadan oluşmakta. Birincisi selenoid bu selenoid motor dişlisini ileri iterek ana mekaniğe akuplesini sağlıyor. sonra motor start alarak volantı döndürüyor. Tabi burada döndürme işlemi ani bir kalkış şeklinde hızlanarak oluyor.

soft kalkışı iki şekilde sağlayabilirsiniz demiştim. Birinci yöntem marş motorunu lineer seri regülatörle sürerek yavaş yavaş yol almasını sağlayabilirsiniz. Gerçekten büyük transistörler ve soğutucular kullanmalısınız. PİD olarak neyi referans alacağınızı bilmiyorum ama devirimi öngörürsünüz yoksa akımı mı bu bilgiye göre bu marş motoruna uyguladığınız gerilimi ayarlayarak sürebilirsiniz.

Diğer yöntem ise mosfet yada igbt ile bir mikroişlemci yada kontroller ile ürettiğiniz pwm i uygulayıp bununla motorunuzu sürebilirsiniz. Bu sürme metodunda atık ısı daha az olacağı için daha verimli bir sürme tekniği uygulamış olursunuz.

Konunuza sanırım bu genel bilgilerle yön verebilirsiniz düşüncesindeyim. Yönelişinize görede konuyu ilerletiriz. Fikirleri diğer arkadaşlarla birlikte üretiriz.
 
Konu içerisinde bahsedilmemiş ama amaç içten yanmalı motora ilk hareketini verirken soft starter kullanmak mı?

Yoksa marş motorunu başka birşey için kullanacaksınızda devir ayarı mı istiyorsunuz?
 
Evet amaç içten yanmalı motor değilse, o zaman size gereken seri DC motorun kalkış akımını sınırlamak. Bunu da voltaj/akım sınırlama veya PWM gibi metotlarla yapabilirsiniz.
 
Öncelikle ilgilenen abilerime teşekkür ederim. Pıd ile akımı referans alacağım. Volan dişlisine resimde işaretlediğim yerden yük bindireceğim. Mosfet kullansam daha iyi olur sanırım.
 
Son düzenleme:
kıl patronların deli saçması isteklerine uyum sağlatmak ve dünyada ondan daha deli profesör yok demek birazda çocukların ruh sağlığını test etme...
siz hiç mantıklı olmayan bişeylere karşı çıkmadınız mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst