Makina Otomasyonu

lamneth

Üye
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba,


bir makina yapıcaz da siemens s7 300 kontrollü olacak. bilumum sensörler, motorlar falan olacak tabi ki. makinanın işlevi verdiğimiz nesneleri otomatik olarak belli kriterlere göre ayıracak. fakat ben ilk defa böyle bir işte çalışıyorum ve örneğin, makinada kullanılacak kabloların ne tür ve hangi kalınlıkta kablolar olabileceğini nasıl tespit edebilirim?


sonra bir de büyük bir asenkron motor seçimi olacak. maksiumumda yaklaşık 800 kg lık bir yükü tahrik edicek. minimum halinde ise 300 kg gibi. bunun için kaç kw lık ve kaç devirli bir motor seçmek uygun olacaktır?


sonra kablolar kısmına dönersek, elbette motora gelen kablolar ile sensörlere giden kablolar farklı olacak, ama hangi tür kablolar olacak mesela? böyle yapılmış hazır bir proje elinde olan varsa çok iyi olur.


bir de bu makinanın elektrik projesini çizmem gerekecek tabi ki. bir adet de elinde elektrik projesi olan varsa ondan rica etsem?


çok teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kablo larla ilgili;

Motorlara çekeceğn kabloların seçimiyle ilgili olarak hazıırlanmış olan cetveller bulunmakta.Bu cetvellerden yararlanarak.Motor gücüne göre uygun kesitteki kabloları seçebilirsin.İlgili cetvelleri internetten bulabilirsin.

Makina üzerinde bulunan siviç,sensör,valf v.s.için 1-1,5mm2 kablo kullanman yeterli olacaktır.Sensör,siviç, valfler mA ler civarında akım çekerler. Makina üzerinde uygun noktalara klemens kutuları koy. Bu klemens kutularından sensör,sviç, valflere 3x1mm2 veya 2x1mm2 kablo çekerek bütün tesisatı bu kutularda topla. Daha sonra bu kutulardan ana kumanda panosuna duruma göre 20x1 veya 40x1mm2 kablolarla bilgilerini taşı.

Motor gücünün hesaplanması mekanikçilerin işidir. Onlardan yardım alabilirsin.

Elektrik projesinin çizilmesi içinde makina çalışması için prosesin bilinmesi gerekir. Prosese uygun olarak projeler çizilir. Yine bu prosesle ilgili bilgileride makinayı tasarlayan kişiden alabilirsin.
 
Bi fikir de bulunayım belki göz önüne almışsınızdır ama olsun söylemekte fayda var .asenkron motorla tahrik edeceğiniz mil arasında ki kavramayı dikkatli seçmenizde çok büyük fayda var çünkü 300-800kg arası değişen yükler var azımsanacak rakamlar değil..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,379
Mesajlar
917,111
Kullanıcılar
450,257
Son üye
Ali Mert Esendemir

Yeni konular

Geri
Üst