led aydınlatma yardım (hediyeli soru)

deepwarden

Üye
Katılım
4 May 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım.

Ben sağlıkçıyım, elektronik devrelerden anlamıyorum

Sizlere birkaç soru sormak istiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olacağım çünkü işin içinden ben bir türlü çıkamadım terimsel isimleride bilmiyorum.

Konu şu: Ben evimde bitki yetiştirmek istiyorum tohumlarımı aldım. Farklı türlerde çeşit çeşit domates biber limon çilek vs vs

Full spectrum led aydınlatma araştırdım. Güneş gibi tüm dalga boylarını veren ledler mevcut bunlar satılıyor. Birkaç ta ss paylaşayım.

Mesela bunlar: https://tr.aliexpress.com/item/100p...56.html?spm=2114.13010208.99999999.453.Ppv8R3

Bir tanesi bu çipler halinde.

Bunları bir ahşaba vs bağlayıp onuda bir yere monte ederek falan artık nasıl olursa. Bir aydınlatma yapacağım eve. Fakat bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum buna uygun heralde adaptör deniyor. Led lamba tesisatı kurmak için ne lazım. İsimlerini bile bilmiyorum.

Kafamda çok soru var ve ben hiçbir şey bilmiyorum. Mesela elektrik kablosu için hangi çapta almalıyım. Kabloyu prize taktığımız yere fiş deniyor fiş diye arattırdığımda sadece bu aparatı ayrı bulamıyorum bunun başka bir adı var mı.


Yani ben kabloyu fişe bağlayacağım kendim yapacağım. Çünkü evime uygun bir düzenek yok. Mesela kullanmadığım bir tuvalet var bunun altını beton döküp falan elek koyup burada sera gibi yapmak istiyorum. Kullanmadığım odalar var. Yediğimiz domatesin biberin resmen tadı yok araba tamponu gibi şey kemiriyoruz. Ben kendi evimde hormonsuz yetiştirmek istiyorum komple eve kafama göre sistem yapmayı düşünüyorum ama bunun için bilgim yok.

Alibabada adaptörler falanda satılıyor. Mesela 1 watt olan çipten 10 tanesini bir yere bağladım bunun için hangi güçte adaptör kullanmalıyım vs vs.

Yardımcı olursanız sistemi kuracağım ve ilgilenen bir büyük talihliye yetiştirdiklerimden bir koli göndereceğim ( rüşvetim hormonsuz yalnız )

Bir de konu dışı olarak: Benim bir çalışma lambam var bu lamba led değil. Flörasan. Bunu led e çevirmek istiyorum. Bunuda aynı şekilde nasıl yaparım bilmiyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba, aramıza hoş geldiniz öncelikle. Samimi tavırlarınız ve bu sempatik konuşmalarınız insanları cezbedici niteliktedir, kendi görüşüme göre. Sağlık konularını ve sağlıkçıları ailecek çok severiz. Bu konuda epeyce ön bilgiye de ihtiyacınız vardır, bu konuda biraz yardımcı olmaya çalışayım, elimden geldiği kadar.

1- Çip dedikleriniz 1, 3, 5 watt'.lık power ledlerdir. Bunlar özel sürücü devresiz, özel soğutucusuz direk adaptörle de yanamaz, yanarsa çığ etkisiyle adaptörlerden aşırı akımlar çekip kolayca da bozulurlar.
2- Prize takılan kabloya bağlı uca fiş deniyor, ancak topraklı ve topraksız (erkek ve dişi fiş) şeklinde ayrımları var bunların. Örneğin kullanacağınız cihaz, lamba aparatı, makine,vb. topraklı ise 3 uçlu topraklısını, değilse 2 uçlu topraksız erkek fişleri tercih edersiniz. Satın alırken de elektrikçilerden direk bu şekliyle istemiş olursunuz.
3- Günümüzde led armatürlerinin daha yumuşak ışığı, gözü rahatsız etmeden verebilecek dalga boylunda olanları üretilip imal ediliyor, belirttiğiniz gibi. Ancak masa lambası olarak sağlık açısından en uygunu ise akkor flamanlı (eski klasik) ampüllerdir. CFL (kompakt flüoesan lamba veya tasarruf ampüllleri) masa lambası için hiç uygun değillerdir. İlle de led lamba alacaksanız eğer flament ledleri (Fitili eski akkor lambalar gibi ledler şeklinde olan, görünüş olarak da ayni onları andıranları) tercih edin. Ama kişisel görüşüm insan başına çok yakın çalışacağından elektronik sürücü devresi yüzünden yine sağlık açısından ne kadar uygun veya az riskli olur, çünkü ev için 7-8 taneye kadar 6 watt.lık (60 watt klasik ampül karşılıklı) aldım, ışığı dağıtması için beyaz bir kremle üstünü kaplayıp buzlu ampül şeklinde tadil ettim ve avizelerde, WC'de, banyoda, vb. uygun yerlerde şu anda da kullanıyorum, masa lambası olarak kullanmayı yine de şüphelerim olduğundan tercih etmem. Sırf elektrik tasarruflu ve bol ışığı nedeniyle (A++ enerji sınıflı olduğu için) bunları yüksek maliyetlerine rağmen tercih ettim, ilerde az gelecek olan elektrik faturasını amorti edebilmesi için. Çamaşır, bulaşık, klima vb. makineleri fazla kullanıp da oluşan bu tüketimi hiç olmazsa sadece aydınlatma yönünden biraz aşağıya çekebilmek içindir.
4- Evinizi bir botanik bahçesine dönüştürme fikriniz yerine kişisel görüşüm, hobi bahçesi şeklinde belediyelerin küçük meblağlarla size tahsis ettikleri özel ekim (bahçıvanlık uğraşısı) yerleri vardır, örneğin üst kattaki komşularımız bununla uğraşıp domates, biber, vb. zerzevatı her yıl yetiştirip komşularına da ikram ediyor. Bence kendi eviniz yerine bu hobi bahçelerini tercih edin. Ancak nihai karar elbette ki yine sizindir. Kolay gelsin.
 
Genelde evde yetistirilecekse bu tur bitkiler balkon alan olarak secilir.

Kapali alanda bitki yetistirileceginde olayin adi baskalasiyor. Yani konuyu okuyunca benimde aklima ilk gelen o oldu.

Neden guneste yetistirebilecekken sunni isikta yetistirmeyi dusundunuz ki? yoksa guneste yetisen bitkilerde mi sorunlu oluyor?
 
Bir arkadaşım çin 'den envayi çeşit tohum siparişi verdi, kavun karpuz, mandilin domates biber 10 larca. evinin bir odasını bunları çimlendirmek için ayırdı ve o minik tohumların çimlenmesini beklemek çok eğlenceli olsa gerek. çeşitli kaplarda ve tamamı suda bekleyen tohumlar, çimleneni incitmeden alıp başka yere aktarmak, ve dahası köklendiğini görüp meyve vermesini beklemek, çok güzel bir uğraş. bazı fotoğraflar alıp eklerim. aydınlatma konusunda bazı çalışmaları olacaktı fakat bahsettiğiniz gibi bütçe istediğini duymuştum. bahçenizi en kısa zamanda görmek isterim. saygılar
 
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Kimse cevap yazmaz sandım siteden umudumu kesip çıkmıştım ki yazan olmuş :)
Önce serkan beyin sorusunu cevaplayayım bende. Güneşte yetişen bitkilerde hiç bir sorun olmuyor. En azından ben aksini okumadım ki sürekli pubmed'te bilimsel makalelerde okurum sağlık adına. Benim yapmak istediğim de zaten güneşi taklit etmek.

Klasik ampulleri hiç kullanmadım evimde de bir adet bile yok. Sebebi edisonu sevmiyorum edison buluşu ampulüde kullanmak istemeyişim :) Ben bir tesla hayranıyım flörasanda teslanın icadı o yüzden masa lambamda bile özellikle flörasan lamba tercih ettim.

Hatta çalışma masamın bir fotoğrafını paylaşayım :)

O04jlZ.jpg


Hakaret sayarım yani edison ampulu evime giremez :)

Bu arada bende elektriği fiziği çok seviyorum. Ama malesef hem tıp hem fizik 2 sini öğrenmeye ömür yetmiyor.
Yeşili, bitkileri çok seviyorum. Geside bağımız var toprakla uğraşmaya bayılıyorum ama şuan bağımıza çok uzağım. Birde vakit olmuyor dediğiniz gibi hobi bahçesi olarak olsada uğraşmak için git gel çok vakit alır.
Bir de aslında çok amacı var. Mesela ben banyomda çam ağacı olsun istiyorum evim yemyeşil olsun istiyorum. Japonların bonsai ağaçlarını saksıyı duvara ayaklarla tutturup yetiştirmeyi düşünüyorum gibi. Duvara bakmak duvarlar arasında yaşamak bana iyi gelmiyor. Salonum da cins cins domates olsun biber olsun sabah kahvaltıda dalından koparıp kesip yiyeyim diyorum :) Hole mesela limon ağacı ekmek istiyorum gibi hatta evide bunun için bir kısmını düzenledim. kitaplığımın yerini değiştirdim sağına soluna büyük saksılar koyacak şekilde yaptım. Çok güzel Ağaç içinde 140 litrelik falan saksılar var.

Evim -2 (eksi 2.) katta. Geçen yaz aldım pek güneş almıyor fakat tam istediğim gibi çok sessiz bir ev (trafik sesi insan sesi gürültü vs çok hassasım nefret ederim o sebeble burayı seçtim). bahçem var evimin bi 40 mt2 kadar önünde bahçesi var. zaten binaların arasında kaldığından güzel yeşillik kimsenin giremediği bir alanım da var (burası günde sadece bir kaç saat güneş görüyor) Burda da zaten Çicekler falan var. ama benim istediğim yaz kış yetiştirmek. Teknolojiyle tarımı birleştirmek. Zamanlayıcılı prizler falan var. mesela onu kuracağım otomatik gece 12 ile sabah 7 arası ledleri yakacak aynı şekilde sulamı sistemide zamanlayıcılı olacak. duvarın üstünden boru geçireceğim.

Türkiye öyle bir yer ki sağlık sektöründe bile insanlarla alay ederler hayatlarıyla oynarlar. Gıda sektörünü siz düşünün. Kuzenim gıda mühendisi ondan duyuyorum çok şey mesela mısır ekmeği diye sarı ekmek satıyorlar ama mısır unuyla olan ekmek beyaz oluyor sarı olması için boya kullanıyorlar. Bizzat çalıştığı yerde yapıyorlardı. Yahut aldığımız ıspanakta bile kanserojen tarım ilacı kullanıyorlar. Netten zirai ilaçlama sitelerinden bakabilirsiniz sattıkları maddenin içeriğine.

Bir de jako papağan alacağım onun içinde yeşillik mükemmel olur diye düşünüyorum. evim nerdeyse boş sayılır eşya pek sevmiyorum bunaltıyor. bunun yerine ağaç olsun. sebze meyve olsun istiyorum. Ki çok özledim o kadar özledim ki domatesi alıyorum kokluyorum ne kokusu var ne bir şeyi. Geside ki bağımızda domatesin yapraklarına elimi sürerdim mis gibi domates kokardı vs. Bunları mumla arıyorum açıkcası. Sonra çam kokusunu çok seviyorum evimde banyomda neden çam ağacı olmasın mis gibi çam kokmasın?
Bunlar için toprak ve bitki boyutunda araştırma yaptım epeyce en iyisi yarasa gübresiymiş vs vs :)
Böyle bir sistemi kurup sadece 2 senede bir toprağını değiştirmek yahut gübrelemek kalsın istiyorum. Bir de -2. katta olduğum için oksijen oranı az. zaten şehir. Evimde gece gündüz istediğim zaman oksijen veren bitkilerim olsa fena mı? :)
Şuan tohumlarım hazır. Kutulayıp dolaba koydum. Yurt dışından çeşit çeşit tohum aldım. Ekmek için sabırsızlanıyorum. Saksı gübre toprak seçimlerimide yaptım.
Tek eksiğim led çipleri ışığı ayarlamadım. Nasıl bağlanacağını nasıl olacağını öğrenip bir an önce sipariş edip evimi düzenlemek istiyorum. ( merak edenler olabileceğinden sorular olduğundan uzun uzadıya yazdım :) )
Birisinin bu çipleri bak kullanman için şunuda alman lazım bunun adı bu. bu bu işe yarıyor. şu şu işe yarıyor. buna bunla çalıştırman lazım bu böyle şu şöyle diye bilgiye ihtiyacım var.
Eklemeyi unutmuşum flörasandan vazgeçmek isteyişim. dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklamaya göre bu lambalar 1.5-2 metre uzağında olmak lazımmış yoksa kanserojen oluyormuş.
 
Power ledler için özel power led sürücüler ve onları soğutacak alüminyum soğutucular (her ledi ayrı ayrı onunla birlikte satılan küçük soğutucusuna lehimledikten sonra ana alüminyum soğutucuya bağlamanız) gerekir ve bunlar tekli, üçlü, vb. değişik gruplar halinde mutlaka özel led sürücülerle sürülürler. Nette araştırma yaparsanız eğer alibaba.com gibi sitelerden bunları kolayca bulmanız olasıdır. Kendinizin yapması ise teknik bilgiyi, el becerisini ve elektrik-elektronik ön bilgisini gerektirir.

Tüm şerid ledlerde ise böyle bir sürücüye gerek yoktur. Uygun güçte seçilen ac-dc adaptörlerle bu şerid ledler çalışabilir. Diğer tüm sıradan ledler (smd, mantar, gösterge, ışıldak ledleri) geçen akımı hesaplı bir ön dirençle paralel, seri, veya karışık gruplar şeklinde bağlanmadan önce akımı (amperi) sınırlandırılıp bu şekilde bozulmadan ve güvenle çalıştırılabilir.

Yani led türlerinden sadece şerid ledleri direk adaptörle bağlayıp sürebilirsiniz, çünkü akımı sınırlayan çipleri bu şerid ledin kendi içindedir, siz sadece adaptörle dıştan + ve - bağlantıyla, örneğin 12 volt dc akımla beslemesini yaparsınız, diğerlerinden en önemli farkı budur. Kolay gelsin.
 
Hocam çok teşekkür ederim bilgiler için.
1) bahsettiğiniz soğutucu bu mu? bu soğutucu ilk linkteki çiplere olur mu
https://tr.aliexpress.com/item/50pc...lgo_pvid=efc63216-f8ec-4946-9bf3-e3037e38e75a

oluyorsa o çipleri bunun üstüne lehimledikten sonra başka bir soğutucuyla bağlamaya gerek var mı?
2) uzatma kablosunun prize uzaklığı epey olacak ne kalınlıkta bir elektrik kablosu almalıyım. ne diye aratıp almalıyım
3) bu çipleri birbirine paralel mi seri olarak mı bağlamalıyım.
4)ac/dc adaptörü aldığımda bunu neye göre alacağım diyelim 5 wattlık çip taktım 3 tane. bunun için hangi adaptorü almalıyım

Aslında alacaklarımı link atıp gösterirseniz direkt alabilirim.
mesela o 1 wattlık çiplerden 3 ünü kullanıp bir aydınlatma ekipmanı yapmak istiyorum. bunlar için almam gereken malzemeleri link olarak atabilir misiniz?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın üyelerimiz son dönemde özellikle yeni üyelere karşı değişik bir tutum oluştuğunu görüyorum. Eğer cevap vermek istemiyorsanız lütfen konuya girip konu sahibini tahrik edecek mesajlar yazmayın. Hobi amaçlı olarak isteyen istediğini yapabilir kimse kimseyi yargılama hakkına sahip değil. Konu sahibi hobi amaçlı olarak bitki yetiştirmeyi kafasına koymuş ve teknik bilgisi olmadığını için doğal olarak bu konuda bilgi alabileceğini düşündüğü teknik bir forumdan yardım istemiş kalkıp ona ters cevaplar vermek kimseye birşey kazandırmaz.

Bu tutumda olan üyeler yüzünden yardımcı olmaya çalışanların yazdıklarıda boşa gidiyor.
 
Deepwarden, merhaba.
Aynı durumdayız desem yeridir. Evimde, tüm değişkenlerin kontrolüm altında olduğu bir sera kurmak istiyorum. Araştırdıysan görmüşsündür, led-mh-hps gibi seçenekler var. Enerji tasarrufu, dalga boylarını kendim seçebilme, vb sebepler ile led kurmak istiyorum. Maddi durumunu bilemem ancak power led ile tek tek uğraşarak sistem kurmak biraz pahalıya geliyor (küçük çaplı değilse)
ancak;
http://www.ebay.com/itm/3W-1200W-LE...hash=item51e47a082f:m:mK4DQXViWVNT9dy6H9DYeiQ
linkinde bulunan ürünler gibi full spectrum denen hazır setler var. Biraz daha kısayol gibi.

Ancak power led istersen (bilmiyorum site paylaşmak yasak mı) birkaç site var istediğin dalga boylarında power led bulabileceğin. (bu arada bitkinin fotosentez yaptığı dalga boyları da önemli ledde, beyaz ışık gibi bütün renk tayflarına haiz olmadığı için)
fotosentez2 (1).jpg


burada da görebileceğin gibi 420-430 ve 660-670 dalga boyları top noktalar. 1. dalga boyu genelde vejetatif dönem diğeri çiçeklenme dönemi. tabi burada yeşil ve sarının da çok etkisi var her ne kadar tüm büyütme ledleri kırmızı ve maviden oluşmuşsa da...

Örneğin;

renk.jpg


burada yalnızca tek renk ile bir bitkinin gelişimi görülebiliyor.

Led konusu biraz daha derin. daha önce akvaryumda kullanıp çok faydalı işler yapmıştım. ancak şu an ciddi manada hazır kit düşünüyorum çünkü araştırdıkça derinleşiyor:)

Bu arada resimler akvaryum.com'daki dahil olduğum bir konudan alıntıdır.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst