Kontaktör Bobinine Bağlı RC'nin Görevi

Katılım
15 Eyl 2008
Mesajlar
211
Puanları
1
selam arkadaşlar kontaktör bobinine bağlanan direnç Üzerinde RC yazıyor tam olarak ne işe yarar bilgisi olan arkadaşlar varmı bu konuda
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
RC = Direnç ve kondansatör'dür. Filitre görevini yapar. Kontaktör bobinine paralel bağlıdır. Kontaktör çekip bıraktıkça şebekeye gelebilecek parazitleri engellemeye çalışır.
 
bende öyle düşünmüştüm ama tam ne işe yaradığı nı bilmek daha iyi olur diye düşündüm çok saol kardeş teşekkür ederim
 
kontaktör nerede kullanılıyor
 
Elektromekanik Kumanda alanındaki fabrika,saha şantiye,panolar,mcc güç kabinleri vs... uygulamalarında kullanılır.
 
sayın teknobilim74. ben elektrikci123 arkadaşın sorduğu rc bağlı kontaktörün hangi sistemde kullanıldıgını sormak istemiştim.daha önce bobinine paralel rc bağlı kontaktörleri sistemde çok büyük motorlar varsa devreye girerken gerilim düşümünden dolayı kontaktörler bırakmasın diye de kullanıldığını görmüştüm.
 
ters emk yı önlemek için kullanılıyor. bobinler üzerindeki gerilimin kesilmesi durumunda yüksek değerde voltaj çıkartıyorlar.bu gerilimde senin rölelerini veya kontaktörünü bozuyor. en basiti bu
 
boboninin akımı kesilince endüktansına ve üstünden geçen akıma bağlı bir gerilim endüklenir. kondansatörde dc de gerilim değişimlerinde akım çeker. bobin gerilimiyle kondansatör direnç üzerinden şarj olur. sonrada kondansatör direnç üzerinden deşarj olup bu enerji ısıya dönüşür.
 
RC filitre kontaktörün bobinini enerjilenip kesilmesi sonucunda oluşan yüksek gerilimi söndürmeye yarar. Eğer takılmaz ise bu gerilim şebekede gürültü olarak karşımıza çıkar. Bu ne yapar? Eğer panomuzda veya kontaktöre yakın bir yerde sıcaklık ölçer, basınç ölçer gibi analog ölçüm yapan cihazlar varsa onların ölçümlerinde kıssa süreli hatalı okumalara yol açabilir. Ayrıca analog sinyalleri bozma yönünde bir problem yaratabilir. Bu filitre istemediğimiz bu olayları yok etmemize veya azaltmamıza yardımcı olur.
 
forumda, deşarj bobininin 25 kvar üzerindeki kondansatörlerde mutlaka kullanılmasının gerektiğini okudum.25kvarın altındaki kondansatörlerde gereksiz olduğu anlamına mı geliyor? sınır doğru mudur?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,823
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst