Konik Gövdeli Tuğla Kurutma Fanları

Hocam Çıkış çapınıda söylerseniz tamamdır. Bu kadar çok soruyu similasyon yaptığım için soruyorum. :)
 
Çıkış çapı olarak alt kısmı soruyorsunuz diye düşünüyorum. 32 cm çapı var alt kısmının :)
 
Mrb İsmail Bey.
Cevap vermem biraz uzun sürdü. Hafta içi çok yoğundum. Ayrıca simulasyonda uzun sürünce gecikme oldu.
Öncelikle şunu belirteyim şekli tam anlamadım. Anladığım kadarıyla çizim yapıp hesaplamasını yaptırdım.Simülasyonda kullanılan veriler şekilde mevcuttur. Şekli tam daire olarak kabul ettim. Aslında sizin şekliniz anladığım kadarıyla çokgen.Verdiğiniz hızlara göre işlem yaptırdım.

Başlıca şunu belirteyim hız ölçüm sisteminiz yanlış. Kanallarda hız bu şekilde ölçülemez. Akışkan sistemi terk ettiği noktadan hız ölçümü yapılamaz. Bu noktada hız türblanslıdır.Sonuçlarınız hatalı olacaktır.
Ayrıca pervane tip hız ölçerler bu tür hız ölçümüne uygun değildir. Dar bir alanda hız ölçümü yapılacaksa teleskobik problar daha doğru sonuç vermektedir. Kullandığınız hız ölçer daha çok rüzgar hızı veya geniş bir sistemdeki hava hızını ölçmeye uygundur.

Asıl sorununuza gelirsek;
Sizin verdiğiniz değerlere göre simülasyon sonucumda fanın ortalama debisi 9557,208 m^3/h çıkıyor. Ancak siz fanın debisinin 17000 olduğunu belirtmişsiniz.Bu durumda ya fanınızın debisinde bir problem var yada bana verdiğiniz ölçüm değerlerinde ciddi bir hata var. Çünkü %44 civarında bir kayıp görünüyor.

Fotografta gördüğüm kadarıyla imalatınızda problemli. Çıkış kanalının alt tarafı daha geniş. Çıkış kanalına doğru daralıyor. (Koniklik olan yön değil. 32 cm'lik çapın olduğu yer.) Bunlarda akışın içeride profilinin bozulmasına neden olur. Ancak hızı artırsanız dahi size lazım olan toplam debi 17000 ise yinede bu debiyi elde edemiyeceksiniz. Elde edeceğiniz debi (simulasyon ve gerçek farklılığını %10 kabul etsek dahi) maksimum 10500 m^3/h olacaktır.

Amacınız sadece hızı artırmak ise hızın düştüğü yere doğru çıkış alanının kesitini daraltmanız. Bu işlem sadec hızınızı artırır. Debi değişmez. Ama debiyide artırmak istiyorsanız ; debi kaybının kaynağını araştırmanız lazım.

Sistemin başında durup test etmediğim sürece size hatanın neden kaynaklındığı hakkında kesin birşey söyliyemem. Yani fotograflar ile olacak bir işlem değil. Size ancak bu kadar yardımcı olabilirim.

İyi çalışmalar...
Adsız.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,652
Kullanıcılar
450,149
Son üye
yusuf_19034

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst