Kompresöre PID kontrol ilavesi

torex

Üye
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
366
Puanları
1
Yaş
46
Arkadaşlar bizim işletmede 4 adet kompresör mevcut ve bunlar sisteme hava basıncının seviyesine göre girip çıkıyorlar. Herbirinin üzerinde 55 KW motor mevcut. Sisteme giren kompresör tam devirde çalışıyor. Genleşme tanklarımızda olduğu için hava basıncı ile bir sıkıntımız yok. Fakat bizim isteğimiz bir kompresöre hız kontrol cihazı takmayı düşünüyoruz. Bu hız kontrol cihazı takdığımız kompresör sürekli devrede kalması ihtiyaç halinde diğerleri devreye girmesi. Böylece daha düzgün bir hava basıncı elde edebiliriz ve bir komprosör tam devrinde değilde gerektiğinde düşük devirlerde çalışarak enerji tasarrufu yapabiliriz.
Bunun için hız kontrol cihazı takdığımız kompresöre hat basıncı algılayacak bir transimitter takıp buradan aldığımız 4-20 mA PID li kontrol cihazına girip burada set ettiğimiz basınca göre de hız kontrol cihazına buradan 0-10 VDC analog çıkış almak ve böylece hat basıncımızı sabit tutmak.
Benim size danışmak istediğim Malzeme konusunda sıkıntı çekiyorum. PID kontrol cihazı analog girişli ve çıkışlı önerebilirmisiniz. Bu cihaz için sistem davranışına göre katsayıları nasıl ayarlayabilirim veya auto-tuning varmıdır. Böyle bir uygulama çalışırmı?
 
Bu konuda dikkat edilmesi önemli bir konu frekans limitleridir.
(Vidalı Kompresörler için)Çünkü yağlama sistemleri
için ayrı bir motor yoktur ana motorlardan çalışır.
Belli bir devirin altında yağlama pompaları iş yapmayabilir.
Bir veya birden fazla kompresörler için
sistem satan firmalar var bir araştır istersen
 
sayın erolgk
bu iş için ayrı olarak PID kontrol cihazı almanıza gerek yoktur. Bu işi invertörün PID bloğunu kullanarak yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde inverterin röle çıkışlarını ayarlayarak diğer kompresörleride devreye alıp çıkartabilirsiniz. Kısacası tek invertörle bütün işi halletmeniz mümkündür.
 
diyelimki sistemde 7 bar sabit basınç elde etmek istiyorsunuz.
Hattınıza veya tankınıza 0-10 bar basınç transmitteri takıyorsunuz. Basınç transmitterinide invertöre.

Sisteme start verdiğiniz zaman invertörlü kompresör çalışmaya başlıyor. set ettiğimiz 7 barlık basınç değerini sağlayamazsa ikinci kompresörü devreye alıyor. yine sağlayamazsa 3. sonrada 4. yü. Diğer kompresörleri devreye alırken basınç dalgalanması yaratmamak için invertörlü kompresörün hızını minimuma çekiyor. eğer sistem set ettiğimiz basınca ulaşırsa ilk önce kendi hızını minimuma indirecek daha sonra diğer kompresörleri tek tek devreden çıkartacaktır.
kısaca invertör sistemi 7 barda tutmak için gerekli olan tüm hesaplamaları ve diğer kompresörlerin devreye giriş çıkşlarını kontrol edecektir.
Bu uygulamada yağlama sorunundan dolayı vida devri 30Hz'in altına inmemelidir.
İstenilirse tüm kompresörlerin eşit yaşlanmasıda sağlanabilir.
 
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Kompresor firması ile irtibata geçtiğim yağlama konusunda aşağıdaki cevabı verdi.

Motor hızı ile vida bloğu yağlama işlemi arasında doğrudan bir ilişki yok. Kompresör içerisindeki yağ basınç farkı ile dolaşıyor(Seperatör tankı içerisinde yüksek basınç, vida bloğu girişinde düşük basınç olduğundan, soğutma yağı bu bölgeye doğru basınç farkından dolayı püskürür ve yağ sirkülasyonu ve vida bloğu yağlama işlemi gerçekleşir).



Dolayısıyla motorun düşük devirle dönmesi, vida bloğu yağlama işlemini etkilememektedir.
 
Şimdiye kadarki uygulamalarda minimum frekansı 30 Hz'in altına indirmedik. Hep yağlamadan dolayı olduğunu düşünürdük. Ancak 30 Hz. in altındaki verimide hiç incelemedim açıkçası. Sonuç olarak ayarlanacak minimum frekans deneme yanılma yöntemiyle bulunabilir.
 
22kw-lık kompresörüm var.PID-ile kontrol ediliyor 7.5 bar.basınc sabit tamam.elektrik tasarufundan söz konusu edilemez..
 
fafe ' Alıntı:
22kw-lık kompresörüm var.PID-ile kontrol ediliyor 7.5 bar.basınc sabit tamam.elektrik tasarufundan söz konusu edilemez..

fafe ' Alıntı:
elektrik tasarufundan söz konusu edilemez..

Bu sözünüzle neyi kastettiniz.. elektrik tasarrufu yapılmıyor anlamındamı kullandınız.
 
arkadaşlar özür dilerim:pıd kontrolü ile kontrol edilen 22kwlık kompresörde enerji tasarufu da söz konusu...
 
biz 250 kwlık kompresöre uyguladık kompresör firması a. c. çart curt etti olmaz problem çıkar felan dedi biz arastırdık ve yaptık sorunlar çıktı ama aştık mesela çok parazit oluyor ve basınc transmıtterındeki sinyali fitre etmek için ercimek con. felan bağladık. minimum frekasınsı bızde 25 hx altına yaglanmama korkusuyla ındırmıyoruz. ama bence ınerde riske etmıyoruz iste. sonuca geleyım ıstersen
inverter öncesi alınan analizör ölçüm değerleri ile inverter sonrası alınan ölçüm değerlerinden anladığımız %40 elektrik tasarrufu sağladığımız ve hesaba gore 6 ay gıbı bır surede amortisman sağlıyor. ciddi rakkamlara tekamul ediyr. ayrı bır cihaz kullanmadık pıd ıcın ınverterın pıd sını kullandık. selamlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst