kompanzasyon sisteminde kademelere göre kondansatör nasıl belirlenir

Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
öncelikle böyle bi sitenin olması beni çok memnun etti en azından bilgi paylaşımı yapılabiliyor.değişik şeyler öğrenebiliyoruz .Sorunuma gelince;
ben güçleri sabit olmayan monofaze ağırlıklı gücü bulunan bir tatil köyündeyim.yaklaşık 30 odamız mevcut her birinde buzdolabı ve 7kw lık su ısıtıcıları bulunan odalar ,soğuk hava deposu ,birkaç trifaze motor bulunan biryerde kompanzasyonla ilgili çok sıkıntı çekiyorum.2008 yılından sonra oranların düşürüleceğinden sistemi değiştirerek entes in rg3 12 c serisi reaktif güç rölesi koymaya karar verdim bunu koymamdaki amaç monofaze yükler olduğu için her fazı ayrı kompanze edebilmek.Eski kompanzasyuon sisteminde :
sabit kondansatör 4 kwar
1. kademe : 5 kwar
2.kademe : 5 kwar
3.kademe : 6.5 kwar
4.kademe :10 kwar
5.kademe :10 kwar
sorunum şu eski kademe sayısı 5 şimdi bunu 12 ye çıkartacağım kademelerde mono fazemi trifazemi kaç kwar lık kondansatör kullanmam gerekiyor bu biraz kafamı karıştırdı biraz araştırdım karışık bağlantı var dediler ama nasıl yapıldığını anlamış değilim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ENTES'in sitesinde reaktif güç kontrol rölelerinin kullanım kılavuzları var. RG3 12CS 'nin pdf formatında kullanma kılavuzu var son sayfalarda kondansatörlerin bağlantı şekillerine göre kVAr güç değişim listesi verilmiş.Bu kılavuzu incelersen sorununu pratik olarak çözersin.Kolay gelsin...
 
bahsettiğiniz kullanma kılavuzunu inceledim oradakondansatörlerin farklı bağlantı şekillerinde kaç kwar olduğu belirtilmiş toplam güce göre kademelerdeki oranlar verilmemiş bahsettiğim sıkıntı bu hangi kademelere kaç kwarlık kondansatör koyulmalı ve bunlar monofazemi trifazemi bağlanmalı
 
böyle bir yerde bireysel kompanzasyon düşünülebilir gibime geliyor.
merkezi olacaksa, her faza bağlı yükler incelenip ona göre fazlara bağlanacak kondansatör belirlenebilir.
bende bu kılavuzu inceledim.10 adet programlama yapabiliyorsun.9 a kadar olan programda
sıralama şekli belirli.örneğin 7. programda ilk kademeye koyduğum gücün aynısını 2. kademeye koyuyorsun.3.kademeye ilk kademenin 2 katını,4.kademeye ilk kademenin 4 katını koyuyorsun.
sonra röle ihtiyacı olan kademeleri devreye alıyor.
1. programda ise röle kademeleri sıra ile devreye alıyor.
bence tavsiye edilen 10. programı kullan.kademeye koyacağın kond. değerlerini sen belirliyorsun.
 
Gördüğüm kadarıyla 3 faz referanslı röle kullanacağından her fazı ölçerek kademe değiştirme özelliği var.Faz dengesizliği olan işletmelerde bu daha doğru bir kompanzasyon yapmanı kolaylaştıracaktır.

Doğru hesap yapman için gücü doğru belirlemen gerekir.Yukarda verdiğin bilgiler bunun için yeterli değil.Binanın gücünün tesbiti için şöyle bir tahmin yürütelim.Hesap için örnek teşkil edecektir.
Mevcuttaki kondansatör değerlerine bakılırsa ortalama tesis gücü yaklaşık 60 000 kw civarı olması lazım ,ancak verdiğin bilgilere göre her odayı aydınlatma ve kuvvet yönünden değerlendirecek olursak yaklaşık 10 kw kabul ederek 300 kw lık bir güçce ulaşırız.Ortak mahal vs. bölümler içinde ortalama 50 kw güç ayırırsak 350 kw yapar.Yoğun yaz aylarında tüm odaların dolu olacağı kabulune göre diverste faktörünü yüksek tutarak %90 gücün tüketileceğini düşünelim.Bu durumda ortalama 350*0,9=315 kW yapar.

Q=Pxkxkeş=350000x0,70x0,9=220 kVAR

Kademelendirme yaparken tesisin kullanma amacını göz önünde bulundurmak gerekir.Tatil köyü ve otel gibi mekanlar da doluluk yaz ve kışa göre değiştiğinden güç tüketimi ve buna mukabil kompanzasyon ihtiyacı ve miktarıda değişecektir.Yani bu tarz tesislerde seçiciliği daha yüksek daha düşük değerli kademelerden oluşan bir kademe seçimi uygulanmalıdır.

5-10-20-20-20-20-20-20-20-20-20-20 olabilir.

Dediğim gibi tesisi iyi analiz etmeden sadece bu kadar yorum yapabilirim.
 
yeni üye olarak biraz sıkıntı verdiysem özür dilerimverdiğim bilgilere göre yorum yaptınız haklısınız ama 50kv lık bir trafomuz var şu an kurulu bulunan kompanzasyon sistemi yeterli fakat dengeli bir yük bulunmadığından tek akım trafosuyla sağlıklı bir kompanzasyon yapmamız güç bende 5 kademeli olan reaktif güç rölesini 12 kademeye çıkarıp,monofaze kondansatörler yerleştirerek dengeleri sağlamak istiyorum toplamda 40kwar lık kondansatörleri ufaktan başlayarak nasıl sıralamalıyım mesela 1. kademeye trifaze kondansatör koyma zorunluluğumuzu düşünürsek 2. kademeden başlayarak kaç kwarlık kondansatörlerden başlamam lazım(monofazemi,trifazemi) bu işi çözebilirsem bundan sonra yapacağım sistemlerde sıkıntı yaşamayacağım şimdiden teşekkür ederim
 
bymaaximus kardeşim.
36,5 Kvar'lık kompanzasyonun yeterli olduğunu söylediğinize göre:
1) Bahsettiğiniz rölede, ilk grup trifaze olmak zorunda.Yükünüzün az olduğu gözlendiğine göre,ilk
gurubun trifaze 2,5 Kvar olması yeterli olabilir.
2)Prog 10 dışındaki programların seçilmesi halinde, 1.1.1.1/1.1.2.2/1.2.2.2/1.2.3.3/1.2.4.4 gibi sıralama
yapmak zorunda olduğunuz için, 36,5 Kvar' dağıtmanız zor olur.Bu itibarla sizin Program modunuz 10
olmak zorunda.
3)Yükünüz küçük olduğundan,2-3-4 nolu grupları 2.5 Kvar monofaze(2,grup 2,5 Kvar R fazı, 3,Grup 2,5
Kvar S fazı, 4, grup 2,5 Kvar T fazı ) ,5-6-7-8-9-10-11-12 nolu gruplar 5 Kvar olması halinde sisteminiz
normal çalışması gerekir.Monofazelerin uygun olup/olmayacağı sistemi takip sonunda ancak anlaşıla-
bilir.Bu uygulama,mevcut gücünüze göre biraz fazla gibi gelebilir.Bu fazlalık,gruplardan bazılarının arı-
zalanması durumunda size zaman kazandırdığı gibi,grupların dinlendirilmesi nedeniyle,ömürlerinin uza-
masına yardımcı olur.
 
bymaximus17 arkadaşım
nasrettin hoca damdan düşünce doktora gitmek yerine damdan düşen birisini istemiş şaka bir yana

bende yakın zamanlarda konuyla ilgili yoğun çalışmam oldu bende 3 fazdan referans alan kael in varkombi 12 modelini kullandım.Senin yapacağın en sağlıklı tespit yöntemi şöyle
muhtemelen senin kullandığın röle de sistemin ihtiyacı olan veya sistemden çekilen reaktif gücü gösteren özelliktedir.öncelikle bütün kondansatör gruplarını devreden çıkart reaktif güç kontrol rölesi devrede olsun.sistem yük altındayken röle üzerinden her fazın ayrı ayrı çekmiş olduğu reaktif gücü okuyabilirsin.Bu arada fazlar arasındaki çekilen reaktif güç farkını da gözlemle. Bu fazlar arasındaki fark senin bir fazlı kullanacağın kondansatör gücü için çok basit ve kolay bir yöntemdir.
Birde kompanzasyon sistemlerinde kademe sayısının fazla olması ve kondansatör gruplarının ihtiyaçtan büyük seçilmemesi sistemin daha sağlıklı ve verimli çalışmasını sağlar.
 
evet arkadaşlar güzel tespistlerde bulunmuş, öncelikle sabit sondansatör trafo gücüne göre secili ve trafo gücünün %3 - %5 arasında bir değerde olmalıdır, bu trafonun yapısından dolayı sürekli endüktif güç çekmesinden kaynaklanır, kademelere gelince kompanzasyonda asıl kompanze etmen gereken gücü bulmandır, sen yaklaşık 36.5 diyorsun farzedelim bu 40kva olsun ve buna göre 12 li kademe yapalım, kademeler arası küçük olması rölenin ara değerleri de rahatça kompanze etmesi ve kondanstörlerin dinlenmesi ve ömürlerinin uzaması için önemli örnek verirsek akıllı röle en küçük kondansatör 5kvar olursa daha 3 kvar bir açık olduğunda 5 kvar ile onu kompanze etmeye çalışır ama 2 kvar fazla olduğu için belli bir süre sonra bu kondansatörü devreden çıkarır bu durum kondansatör ömrünü azaltır bunun yerine ara değerlerede ulaşılması kolay bir dizilim bulmaktır.
 
slm arkadaslar degerli yorumlariniz icin tskler. ben kompanzasyon konusunda zayifim.5 adet dis unitesi olan 3 u 110kw 2si 80 kw klima panosunun kondansator baglantisini nasil yapabilirimm simdiden tsk ederimm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,747
Kullanıcılar
449,972
Son üye
Emirhan6161

Yeni konular

Geri
Üst