Kolon şeması

pumpkin

Üye
Katılım
19 Ağu 2021
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
24
kolon şeması nasıl okunmalı? şu an karşımda bi kolon şeması var ama her şey çok karışık gözüküyor gözüme. ne nedir ne değildir pek anlayamıyorum. araştırma yaptım biraz ama yine de bilgiye ihtiyacım var.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle sembollerin ne olduğunu bilmen gerek.
Lejandı projenin yanına bi yerine alıp tek tek ne olduklarına bak.
 
Elektrik tesisat projelerinde zayıf akım ve kuvvetli akım kolon şemaları bulunur.Kuvvetli akımda enerji dağıtım şirketinden(örneğin BEDAŞ) gelen enerji kofrene ordan anatablona ordanda kat tablolarına dağılır.Mesela 4katlı 2şer daireden toplamda 8panon bir ortak panon ve bir asansör panon var diyelim.Kolon şemasını açtığında her bir kat panonun ve diğer panoların altında kurulu güçleri ve talep güçleri yazar.Bu panolardan anapanoya giden hatta ise kullanacağın kablo kesitin ve bu kablonun kesitini görebilirsin.Daha sonra alttaki sayaçlardan Her bir panonun bağlı olduğu kaçak akım rölesinin değerini ve sigortasının değerini okuyabiliriz.Sayaçtan sonra BEDAŞtan aldığın yani anakalon hattının uzunluğu ve kesitini görebilirsin.Genellikle villa ve 2katlı küçük evlerde 4x16anakolon hattı 4x6 kolon hattı yeterli olur.Kolon şeması senin tüm panolarındaki kablo kesitlerini, sayaç tiplerini, uzunluklarını,sigorta değerlerini panoların hangi katlarda olacağını belirten özet bir tablodur.Zayıf akımdada mesela rg6 tv kablosu hangi katlara gidecek cat6 data kablosu hangi katlarda olucak gibi.Aslında çizimi de okumasıda çok kolaydır.Anlamadığın bir yer olursa dmden yazıp görsel paylaşabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst