Buzdolabı Motor Tamiri Mantıklı mı?

Kazuya5587

Katılımcı Üye
İşin gerçeği söktüğüm fakat pek tamir yapmadığım bir şeydi. Örnekleme olarak, sargılarının sağlam olduğu bir motoru keserek, tamir edip edemeyeceğim konusunda ve biraz da bilgi vermek için deneme yaptım.
iki parça video çektim.
Motoru sökünce her tarafına yağ karıştığını farkettim ve incelemelerim sonucunda, sistemde oluşan gaz kaçağı sonucunda motor çalışmayı durdurmayarak dolabı soğutmaya çalışmış. Gaz bitince içeri alınan hava, nem sonucunda yağ özelliğini yitiriyor ve asitli bir hal alarak motorun her tarafını sarıyor, borulara da pompalanıyor. En sonunda motor kendisini kilitliyor. Sargılar yanmamış. Enteresan geldi. Sargıları bakır çıktı.
Motor çalışıyor fakat 2.5 saat emek, 2 tane conta (değiştirmedim ancak yaptırılması lazım), tekrar kaynak yapılması vesaire düşünülünce pek mantıklı bir tamir sayılmaz. Hint videolarında adamlar hemen anında arızayı bularak, benzinle 2 yıkıyorlar, motor hazır.
Sonra ne oldu bilmiyoruz. Kameralara bakıyorum, sese, görüntüye. Resmen bir prodüksiyon var. Zaten beni bu işe iten şey de bu.
Bİr video 100 bin beğeni almış. İzlenme sayısı da en az 50 milyondur. Adamlar zaten 100 motor parasını 1 videodan çıkarmış. Tamamen kurgu. Bobinajcılarla da konuştum. Zaten 1 tanesi bile getir sararız demedi.

Videolar kısa video süresini aştığı için 2 parça yaptım. Meraklı olanlar izleyebilir. @mezya eln ustamın yorumunu merak ediyorum.
Birde böyle bir video çekmiştim. Sağlaması oldu sanırım.

Yağın oksijenle teması her türlü var, kompresör değişimi videolarına göz at veya dolap tamircisi klimaci komşun varsa denk gelince baştan sona izle derim. Taşıma sonrası yağın motora inmesi borularda kalmaması için servisler 2 veya 3 saat sonra fişe takilmasini tavsiye eder.

Ülkemizde kompresör tamiri yapanı görmedim ben de, belki önümüzdeki günlerde görürüz ekonomi böyle gidince eskiye iyiye gidecek gibi değil.

Emeğine,yüreğine sağlık. Seni takip ettiğim için her videonu izliyorum.
Buzdolabı kompresörü gaz kaçağı varsa soğutmayı tamamlamak için sürekli çalışıyor; bir süre sonra aşırı ısınıp yağı kılcala gönderip tıkıyor.
Kondenserde fan var ise ve fan arızalanırsa aynı durum yine oluyor.
Buzdolabına da her sene bakım yapılmalı. Fişi çek dolabın arka muhafazasını aç buharlaştırma kabını temizle, diş fırçası ve elektrik söpürgesi ile tozları al. Hepsi bu.
Bana çok denk gelir; servis, kompresör değiştirmiş basma hattı ve vakum hattının boruları birbirine temas ediyor. Biri ısınan diğeri soğuk olan iki boru. sonuç soğutma performansı düşmüş, motor aşırı ısınmış ve buharlaştırma kabı parçalanmış.
Kompresör sökümü ve anlatımını ilk defa sende bu kadar ayrıntılı gördüm.
Sen bilgini çıkarın olmadan fayda amaçlı yapıyorsun. Bizde video çekelim iki basit şeyi anlatalım, aman dolandırılmayın diyelim sonra bak bu adam esnafmış, doğru bilgi veriyor onu arayalım gelip arızamızı çözsün diyenler revaçta.
Baş tacısın eksik olma.

Yağın oksijenle teması her türlü var, kompresör değişimi videolarına göz at veya dolap tamircisi klimaci komşun varsa denk gelince baştan sona izle derim. Taşıma sonrası yağın motora inmesi borularda kalmaması için servisler 2 veya 3 saat sonra fişe takilmasini tavsiye eder.

Ülkemizde kompresör tamiri yapanı görmedim ben de, belki önümüzdeki günlerde görürüz ekonomi böyle gidince eskiye iyiye gidecek gibi değil.
Bu konuda sanırım 5-10 video çektim ama bazıları hala "dinlendirmeye gerek yok artık" diyerek yorum yazıyor ve bazıları hala dolabını direkt fişe takarak arızalanmasına yol açıyor. Sonra beni arıyorlar... Tamirci çağır değiştirsin motoru diyorum. Ne diyeyim?
Emeğine,yüreğine sağlık. Seni takip ettiğim için her videonu izliyorum.
Buzdolabı kompresörü gaz kaçağı varsa soğutmayı tamamlamak için sürekli çalışıyor; bir süre sonra aşırı ısınıp yağı kılcala gönderip tıkıyor.
Kondenserde fan var ise ve fan arızalanırsa aynı durum yine oluyor.
Buzdolabına da her sene bakım yapılmalı. Fişi çek dolabın arka muhafazasını aç buharlaştırma kabını temizle, diş fırçası ve elektrik söpürgesi ile tozları al. Hepsi bu.
Bana çok denk gelir; servis, kompresör değiştirmiş basma hattı ve vakum hattının boruları birbirine temas ediyor. Biri ısınan diğeri soğuk olan iki boru. sonuç soğutma performansı düşmüş, motor aşırı ısınmış ve buharlaştırma kabı parçalanmış.
Kompresör sökümü ve anlatımını ilk defa sende bu kadar ayrıntılı gördüm.
Sen bilgini çıkarın olmadan fayda amaçlı yapıyorsun. Bizde video çekelim iki basit şeyi anlatalım, aman dolandırılmayın diyelim sonra bak bu adam esnafmış, doğru bilgi veriyor onu arayalım gelip arızamızı çözsün diyenler revaçta.
Baş tacısın eksik olma.
"servis, kompresör değiştirmiş basma hattı ve vakum hattının boruları birbirine temas ediyor. Biri ısınan diğeri soğuk olan iki boru. sonuç soğutma performansı düşmüş, motor aşırı ısınmış ve buharlaştırma kabı parçalanmış."

Ustam gerçekten size çok saygı duyduğumu belirtmeliyim. Muhtemelen yolda karşılaşsak birbirimizi tanımayız ancak yorumlarınıza bakıyorum, gerçekten tecrübe akıyor.
Bu yazdığın kısmı bilmiyordum ve bu bana bir video konusu olabilir eğer müsade edersen. En azından bu işi yapanlar böyle hataları varsa, video sayesinde bu hatalarını anlarlar.
Bazı esnaflar bana kızıyor videolar yüzünden ama bence dürüst esnaf bana teşekkür ediyordur ve hatta teşekkür eden bir kaç tanıdığım var çünkü dediğiniz gibi herkes doğru insanları tamir için çağırmak istiyor.
Ben buzdolabı motoru tamir etmişim mesela, tamam bu ülkede bu işi yapan yok ama motor değiştirme olsaydı konusu, ekmeğimizden ediyorsun diyecekti bazıları :)
komik gerçekten, siz biliyorsunuz neden komik olduğunu ama ben bilmeyenler için yazayım.
Kullanılacak değişim malzemelerini çıkarsak (motor, drayer, kablo, role)
1 kaynak makinesi lazım, en basitinden mapp kaynak desek fiyatı 2400tl
2 boraks, kaynak teli, vakum cihazı, hassas tartı, gaz basmak için gaz.
3 teknik bilgi (hadi bunu videodan aldı, bedavaya)
4 tamire yatkınlık ve el becerisi.
5 Elektrik bilgisi (bunu da videolardan alabilir)
Unuttuğum bir kaç şey daha olabilir ve bu sadece buzdolabı tamiri için geçerli. İlk çamaşır makinesi plastik kaynağım su kaçırmıştı. Çok dikkatli birisiyim ve hızlı öğrenirm ama ben daha ilkinde olmasa da ikincisinde kaynak hatası yapmayan yeni öğrenen birisi görmedim. Bazıları 10 tane falan kaynatıyor ve anca eli oturuyor.
Bu kadar malzemesi olan zaten tamircidir. Esnaf tamircilerin kazanç kaleminde yer almazlar.
Benim yaptığım şey bir hafıza oluşturmak, bilgiye zor erişen insanlara kolay bir erişim noktası sunmak, eksikleri tamamlamak ve kullanıcıyı aydınlatmak.

Mapp videonu izledim, ben de kullanıyorum.
Bu yazdığın kısmı bilmiyordum ve bu bana bir video konusu olabilir eğer müsade edersen. En azından bu işi yapanlar böyle hataları varsa, video sayesinde bu hatalarını anlarlar.
Başım gözüm üstüne; mutlaka izleyeceğim.
Sen insanları aydınlatmaya ve doğru bilgileri paylaşmaya devam et bizler ardınsıra geliriz.
İstambul anadolu yakasındayım. forum üstatları bir etkinlik düzenleyip davet ederse seve seve gelir herkesle tanışırım.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri