Elektrikli scooter kontrolcü tamiri

faruk can

Üye
İyi günler,
Dualtron Popular elektrikli scooterım var. Sürüş sırasında bir anda güç kesti ve ön motorun sürücü kartındaki MOSFET’ler yandı.
İlk başta sadece MOSFET’lerin hasar gördüğünü düşündüm. Daha önce tamir ettiğim bir kontrolcü için sipariş verdiğim 75V 60A MOSFET’lerden taktım. Cihazı toplamadan deneme yaptım; 5–10 saniye kadar hızlanma-yavaşlatma testlerinde sorun çıkmadı.
Daha sonra sabit haldeyken tam gaz verdim ve MOSFET tekrar yandı.
Bu sefer daha güçlü olsun diye IRFB4310 (100V 140A) MOSFET’ler sipariş ettim. Bunları taktım, 10–15 dakika boyunca farklı hız testleri yaptım, herhangi bir sorun yoktu. Soğutucu bloğa monte ettim, cihazı kapatıp topladım. Tekrar açtığımda, ilk gaz verişte MOSFET adeta ikiye ayrıldı.
Bunun üzerine MOSFET sürücü entegreleri olan IR2103’lerin de arızalı olabileceğini düşündüm ve karttaki üç tanesini de yenileriyle değiştirdim. Bu kez kartı toplamadan uzun süre test ettim, hiçbir sorun görünmedi. Ancak scooterı tamamen topladıktan sonra cihazı açar açmaz birkaç saniye içinde gaz verdim — teker daha dönmeden yine “pıt” etti ve MOSFET kısa devreye düştü, scooter kendini kapattı.
Artık nerede hata yaptığımı bulamıyorum. Sorun MOSFET’lerin kalitesinden mi, IR2103 devrelerinden mi, yoksa bootstrap devresi gibi başka bir bileşenden mi kaynaklanıyor emin değilim. İnternette benzer durumlarda “bootstrap devresini kontrol et” önerisini çok gördüm ama detaylarını tam anlayamadım.
Scooterın ön ve arka motor sürücüleri ayrı kartlar halinde. Arka motorun sürücüsü sorunsuz çalışıyor; ekran, iletişim ve diğer sistemler de normal. Problem sadece ön motorun kontrolcüsünde. Üzerinde “XC72090” kodlu MOSFET’ler vardı, bu model hakkında neredeyse hiçbir bilgi bulamıyorum. Sadece yabancı bir forumda 95V / 120A değerlerinde olduğu yazıyordu.
Ek olarak kartın birkaç fotoğrafını da paylaşıyorum.
Bu konuda fikir veya yönlendirme verebilirseniz çok sevinirim, çünkü artık gerçekten çıkmazdayım. Kusura bakmayın uzun uzun açıklarsam daha mantıklı olacağını düşündüm forumdaki ilk yazım hatalarımın kusura bakmazsanız sevinirim aktif olarak takip edeceğim yazıcı buraya bak şunu ölç filan derseniz hemen yaparım

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 09.28.09_06dffe70.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 09.28.09_06dffe70.webp
    145.7 KB · Görüntüleme: 16
  • WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.33_89db4498.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.33_89db4498.webp
    164.6 KB · Görüntüleme: 16
  • WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.33_280f9f33.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.33_280f9f33.webp
    124 KB · Görüntüleme: 16
  • WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.34_1c05e403.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.34_1c05e403.webp
    225.1 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.34_17276e5d.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.34_17276e5d.webp
    112.1 KB · Görüntüleme: 16
  • WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.35_62873b14.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-03 saat 10.31.35_62873b14.webp
    176.7 KB · Görüntüleme: 17
Mosfetleri takım olarak değiştirmeyi deneyin . Patlayanı değiştirmek böyle grup çalışan mosfetlerde doğru uygulama olmaz . Termal macunda kullanmadığınızı görüyorum . Oda soğutma da zaafiyet yapar . İlk aklıma gelenler bunlar . Mosfetleri takım olarak değiştiyseniz ve yine aynı arızayı görüyorsanız muadil olarak taktığınız mosfetler tam uyumlu olmayabilir . Mosfet kontrol entegresini ve bütün bağlantılarını ve bunlara ait elemanları özellikle ölçün ve kontrol edin . Akım algılama olarak nasıl bir devre varsa onunda bulunup incelenmesi elzemdir .
Ayrıca voltage drop tekniği ile bütün mosfet gate lerinde aynı değeri görmeniz lazım . Yok farklı değerler görüyorsanız sıkıntı büyük .

Son düzenleme:
Mosfetleri takım olarak değiştirmeyi deneyin . Patlayanı değiştirmek çözüm böyle grup çalışan mosfetlerde doğru uygulama olmaz . Termal macunda kullanmadığınızı görüyorum . Oda soğutma da zaafiyet yapar . İlk aklıma gelenler bunlar . Mosfetleri takım olarak değiştiyseniz ve yine aynı arızayı görüyorsanız muadil olarak taktığınız mosfetler tam uyumlu olmayabilir . Mosfet kontrol entegresinin bütün bağlantılarını ve bunlara ait elemanları özellikle ölçün ve kontrol edin . Akım algılama olarak nasıl bir devre varsa onunda bulunup incelenmesi elzemdir .
son 2 denememde dediğiniz her şeyi yapmıştım taktığım IRFB4310 uyumlu olup olmadığını nasıl anlayacağımı bilmiyorum orjinal mosfeti XC72090 idi bu entegreyi araştırdığımda https://inda.com.ua/ua/p2332491235-...NKaMuIIskg-lgxSzBmb9s0258qC7D54uOJBgc0t-I9am5 buradaki sitede CRST045N10N(XC72090) yazıyor datasheet olarakta bunu vermiş https://file.elecfans.com/web2/M00/44/6B/poYBAGKEvyWAZluBAAjiIyy0X_E831.pdf

IRFB4310 mosfetini seçmemin sebebi akım ve voltaj değerilerinin buradaki değerlerden yüksek olması ve iç direncinin nispeten buradaki değerlere yakın olması başka değerlerin ne olduğunu ve ne kadar önemli olduğunu bilmediğim için işe yarayacağını düşündüm

Toplamadan önce sıkıntısız çalışan cihaz neden her defasında toplayınca arızalanıyor? Bence toplarken biryerlerde kısa devre gibi bir durum oluşuyor olmalı.
Mosfetleri soğutucu bloğa yalıtımsız olarak mı montajlıyorsunuz? Test sırasında soğutucuyu montajlı değiller galiba?

Toplamadan önce sıkıntısız çalışan cihaz neden her defasında toplayınca arızalanıyor? Bence toplarken biryerlerde kısa devre gibi bir durum oluşuyor olmalı.
toplamaktan kastım aluminyum bloğu mosfetlere vidalamak daha uzun süre test edebilmek için daha scooterın üstüne binip sürmek nasip olmadı o kadar çok mosfet yaktımki artık ilk gazdan patlamadan çıkarsa mosfetlere aluminyum bloğu takarak test etmeye devam ediyorumve her seferinde mosfetlerin orta bacağıyla aluminyumu ölçüyorum temas olmamasına emin oluyorum

Başka sebepler de aramanız gerekir:

Mesela motor ısısına baktınızmı?
Motorda problem olabilir, başka şekilde denemeniz mümkün mü?
Motor aşırı ısınmış olabilir.
Erimiş veya yanmış teller ve konektörler, motorun bakır tel sargıları hasar görmüş olabilir..

Geçici olarak motor uçlarına seri 50W 1-3 ohm civarında direnç bağlayıp deneyebilirsiniz

Ayrıca aşağdaki link fikir vererbilir
https://turboant.com/blogs/tips-for-electric-scooter/electric-scooters-cut-out

Kolay gelsin

Başka sebepler de aramanız gerekir:

Mesela motor ısısına baktınızmı?
Motorda problem olabilir, başka şekilde denemeniz mümkün mü?
Motor aşırı ısınmış olabilir.
Erimiş veya yanmış teller ve konektörler, motorun bakır tel sargıları hasar görmüş olabilir..

Geçici olarak motor uçlarına seri 50W 1-3 ohm civarında direnç bağlayıp deneyebilirsiniz

Ayrıca aşağdaki link fikir vererbilir
https://turboant.com/blogs/tips-for-electric-scooter/electric-scooters-cut-out

Kolay gelsin
teşekkür ederim ana kart olan arka motorun sürücüsü çalıştığı için onu ön motora takıp sorunsuz bir şekilde kullanabildim sorun motordan kaynaklı değil

Mosfet leri takarken açık kapalı olmasına dikkat ediyor musunuz?
açıkçası dikkat etmedim sadece kargodan gelince garantilemek için çalışıp çalışmadığına baktım 500 civarı değer okuyunca sağlamdır diyip taktım dualtronun istanbul servisini aradım 0 anakarta 260 dolar diyorlar 6 ay garanti veriyorlar tamir için ise 4000 tl artı komple scooterın kargo fiyatı öğrenci olduğumdan bu fiyatlar biraz fazla geldi

1. Modeli?

2. İlk test sirasında çalışıyorsa hemen gaz verip veya zorlamaya gitmeden, daha doğrusu bozulmadan enerji kesildikten sonra, hemen Mosfet' lerin ve motor ısısına bakın, hatta "run" dan önce yani "standby" da ısıya uzun süre bakın sonra test sürüşü yapın.

3 Mosfetlerin bağlantısı böyle olmalıdır. PCB de bu bağlantılar tamammı?

4. Mosfet takmadan önce, (gate ile V+/ V0) uçlarına dirençieri aynı mı? kontrol edin. (Yani sürücü çıkış uçları)

BLDC_Motor_Driver.webp

5. Sizin sürücü entegreniz?

Kolay gelsin

Son düzenleme:
1. Modeli?

2. İlk test sirasında çalışıyorsa hemen gaz verip veya zorlamaya gitmeden, daha doğrusu bozulmadan enerji kesildikten sonra, hemen Mosfet' lerin ve motor ısısına bakın, hatta "run" dan önce yani "standby" da ısıya uzun süre bakın sonra test sürüşü yapın.

3 Mosfetlerin bağlantısı böyle olmalıdır. PCB de bu bağlantılar tamammı?

4. Mosfet takmadan önce, (gate ile V+/ V0) uçlarına dirençieri aynı mı? kontrol edin. (Yani sürücü çıkış uçları)

Ekli dosyayı görüntüle 119418

5. Sizin sürücü entegreniz?

Kolay gelsin
IR2103S sürücü entegresi ve IRFB4310 mosfet kullanıyorum orjinali Ir2103s benim taktığımda aynı sadece mosfeti farklı takıyorum bu zamana kadar aynı anda garantiye alıp 3 IR2103 sürücü entegresini aynı anda değiştirmedim acaba 1 fazın mosfeti yandığı zaman diğer mosfetlerin sürücü entegrelerine de zarar veriyor olabilirmi

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri