Elektrikli scooter kontrolcü tamiri

acaba 1 fazın mosfeti yandığı zaman diğer mosfetlerin sürücü entegrelerine de zarar veriyor olabilirmi
Kesinlikle evet, detaylı açıklama biraz uzun.
Motorunuz 52V 420W ise mosfetin en az 100V olması gerekir.
Düşük Rdson dirençli ve düşük Gate kapasitanslı olması .önemlidir.
Bu sebeple, Gate de oluşan Ringing mosfete zarar verebilir.
Osiloskobunuz olsaydı bunları hemen görürdünüz.
Yinede siz model no belirtirseniz, şemasını bulmak bakımından iyi olur.
Ayrıca motor uçlarına seri, watlı alüminyum takıp denerseniz akım sıçramalarından korur ve dirençler üzerinde düşen voltajdan, faz dengesizliklerini görebilirsiniz.

Son düzenleme:
Kesinlikle evet, detaylı açıklama biraz uzun.
Motorunuz 52V 420W ise mosfetin en az 100V olması gerekir.
Düşük Rdson dirençli ve düşük Gate kapasitanslı olması .önemlidir.
Bu sebeple, Gate de oluşan Ringing mosfete zarar verebilir.
Osiloskobunuz olsaydı bunları hemen görürdünüz.
Yinede siz model no belirtirseniz, şemasını bulmak bakımından iyi olur.
Ayrıca motor uçlarına seri, watlı alüminyum takıp denerseniz akım sıçramalarından korur ve dirençler üzerinde düşen voltajdan, faz dengesizliklerini görebilirsiniz.
tam olarak neyin model nosunu belirtmemi istediğinizi anlamadım scooter dualtron pupular çift motor 2700watt 54v scooter orjinal mosfeti xc72090 taktığım mosfet IRFB4310 TO-220 olan kullandığım kontrolcü ise IR2103 eski Pıntek PS-200 osiloskopum var ama tam olarak nasıl ölçeceğimi bilmediğimden ve batarya voltajının osiloskopa zarar vermesinde korktuğum için kullanmadım aklımdaki diğer bi soru ise IRFB4310 mosfetini tanesini 70tlye aldım 70tl çok düşük bir fiyatmı bu mosfet için acaba orjinal olmayan bir mosfetmi taktığımdan dolayı bu sorunlarımı yaşıyorum acaba

Son düzenleme:
tam olarak neyin model nosunu belirtmemi istediğinizi anlamadım scooter dualtron pupular çift motor 2700watt 54v scooter orjinal mosfeti xc72090 taktığım mosfet IRFB4310 TO-220 olan kullandığım kontrolcü ise IR2103 eski Pıntek PS-200 osiloskopum var ama tam olarak nasıl ölçeceğimi bilmediğimden ve batarya voltajının osiloskopa zarar vermesinde korktuğum için kullanmadım aklımdaki diğer bi soru ise IRFB4310 mosfetini tanesini 70tlye aldım 70tl çok düşük bir fiyatmı bu mosfet için acaba orjinal olmayan bir mosfetmi taktığımdan dolayı bu sorunlarımı yaşıyorum acaba
1. Scooter modelini istedim.

2. Osliskobunuz yeterli. Osiloskoplarımn girişi voltaj seviyesinden dolayı bozulmaz.
"Tabi bu normal şartlar içinde"mesela 220 şebekeye bağlamak isterseniz, (skobun GND sine faz bağlamayacaksınız vs. güvenliğiniz açısından)

Pıntek_PS_200_1.webp

3. Girişin (girişlerin) voltaj seviyesini önce yüksekten başlatın , yani giriş komutatörünü saat yönünün tersine sonuna kadar çevirin. Sonra makul ölçülerde görüntü gelince bırakırsınız.

Sağ altta (Time Base) Time/Div ayarınıda sinyalin frekansına (görüntüye) göre ayarlarsınız. Yanlış ayar birşeyi bozmaz.
Var Sweep potunu ssat yönüne CAL çevirin. .
Coupling ve Source swiçleri en üstte duracak.

Osiloskop ile ilgili sorularınız olursa, işaretliyerek, yakın foto ile sorabilirsiniz

4 Motora, test amaçlı 3 adet 10ohm-50W alüminyum direnç alın, test sırasında ısınabilir, soğutucuya bağlayın.

Motor uçlarına seri bağlayın, bu akımı düşürecek fetlerin yanmasını önleyecektir

Motor da kaç tanu uç var? (hall sensör hariç, motor bobin uçları.)

Ancak bu sadece test için yapılacaktır, binmeyeceksiniz!, (Boşta dönecek)
(genel kullanım için 1-3ohm arası kullanabilirsiniz)

Sizin scooter pdf dosyası internette yok, bulabilirseniz iyi olur

a) Teste başlamadan önce yazın.
b) Test için önce çıkış fetlrini takmadan, bakılacak yerler var
c) Mosfetleri Özdisandan alabilirsiniz.
d) Bana yazarken, sorduklarımı cevaplarsanız daha rahat olur.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
1. Scooter modelini istedim.

2. Osliskobunuz yeterli. Osiloskoplarımn girişi voltaj seviyesinden dolayı bozulmaz.
"Tabi bu normal şartlar içinde"mesela 220 şebekeye bağlamak isterseniz, (skobun GND sine faz bağlamayacaksınız vs. güvenliğiniz açısından)

Ekli dosyayı görüntüle 119435

3. Girişin (girişlerin) voltaj seviyesini önce yüksekten başlatın , yani giriş komutatörünü saat yönünün tersine sonuna kadar çevirin. Sonra makul ölçülerde görüntü gelince bırakırsınız.

Sağ altta (Time Base) Time/Div ayarınıda sinyalin frekansına (görüntüye) göre ayarlarsınız. Yanlış ayar birşeyi bozmaz.
Var Sweep potunu ssat yönüne CAL çevirin. .
Coupling ve Source swiçleri en üstte duracak.

Osiloskop ile ilgili sorularınız olursa, işaretliyerek, yakın foto ile sorabilirsiniz

4 Motora, test amaçlı 3 adet 10ohm-50W alüminyum direnç alın, test sırasında ısınabilir, soğutucuya bağlayın.

Motor uçlarına seri bağlayın, bu akımı düşürecek fetlerin yanmasını önleyecektir

Motor da kaç tanu uç var? (hall sensör hariç, motor bobin uçları.)

Ancak bu sadece test için yapılacaktır, binmeyeceksiniz!, (Boşta dönecek)
(genel kullanım için 1-3ohm arası kullanabilirsiniz)

Sizin scooter pdf dosyası internette yok, bulabilirseniz iyi olur

a) Teste başlamadan önce yazın.
b) Test için önce çıkış fetlrini takmadan, bakılacak yerler var
c) Mosfetleri Özdisandan alabilirsiniz.
d) Bana yazarken, sorduklarımı cevaplarsanız daha rahat olur.
yazdığım mesajın ilk cümlesinde scooter’ın marka ve modelini belirttiğim için neyi sorduğunuzu başta anlayamamıştım. Maalesef siz bu yazıyı yazmadan önce burada bulduğum bir endüstriyel kart tamircisi olan Çorlu Real Elektroniğe Kartı tamir için teslim ettim, inceleyeceklerini söylediler.
Kartı vermeden önce bazı testler yapmıştım. Scooter’ın hızını 25 km/s’de sabitleyip çalışan arka motor kartı üzerinden osiloskopla ölçümler aldım. Ancak ne yaparsam yapayım mantıklı bir okuma elde edemedim. Bunun nedeni ya benim ölçüm yöntemim yanlıştı ya da scooterın kartı motor kontrolünü
FOC olarak sürüyor bu yüzsden okuduğum değeri mantıklı bulamamış olabilirim. Motorun sadece üç çıkışı var ve hall sensörsüz bir motor. Kartı tamire vermeden önce elimde hiç sağlam MOSFET veya IR2103 entegresi kalmadığı için arızalı kartı çalıştırıp ölçüm yapamadım. Kartta IR2103 takılıydı fakat MOSFET’ler söküktü. Muhtemelen bu nedenle MOSFET sürme bacaklarında herhangi bir sinyal göremedim. Eğer tamire verdiğim yer bir sonuca ulaşamazsa, sizin de önerdiğiniz gibi Ozdisan sitesi üzerinden (gerçekten çok faydalı bir siteymiş, keşke daha önce bilseydim) MOSFET ve IR2103 siparişi verip bir yerden taş direnç temin ederek önerdiğiniz aşamaları uygulamayı düşünüyorum. Şimdilik sadece bekleme aşamasındayım.

taş direnç temin ederek
Küçük bir detay, dirençler alüminyum. daha sonra lazım olabilir.
50Watt gerekir.
Alüminyum_Direnç_1.webp

MOSFET’ler söküktü. Muhtemelen bu nedenle MOSFET sürme bacaklarında herhangi bir sinyal göremedim.
Burada şunu yapmanız önemliydi:
Gate e seri direnç bağlı olması gerekir 10-470 ohm arası,yanık mosfetlerin Gate bacağı diğer bacaklara kısa devre veya benzer bir durum varsa bu dirençler (SMD) yanmış olabilirdi.

Neyse, eğer tamir olamzsa o zaman bakarsınız.

Amerikalı bir tamirci tabelaya şöyle yazdırmış:
"Bize getireceğiniz arızalı cihazı siz tamir etmeye çalışın, yapamazsanz bize getirin"

(Amaç daha fazla para talep etmek) :)
İnşallah tersi olmaz, yani verdiğiniz durumdan daha kötüsü ile karşılaşmazsınız.:(

Osiloskobunuzu bir an önce devreye alın ve kullanmaya başlayın.
Kolay gelsin

Son düzenleme:
Küçük bir detay, dirençler alüminyu. daha sonra lazım olabilir.
50Watt gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 119454

Burada şunu yapmanız önemliydi:
Gate e seri direnç bağlı olması gerekir 10-470 ohm arası,yanık mosfetlerin Gate bacağı diğer bacaklara kısa devre veya benzer bir durum varsa bu dirençler (SMD) yanmış olabilirdi.

Neyse, eğer tamir olamzsa o zaman bakarsınız.

Amerikalı bir tamirci tabelaya şöyle yazdırmış:
"Bize getireceğiniz arızalı cihazı siz tamir etmeye çalışın, yapamazsanz bize getirin"

(Amaç daha fazla para talep etmek) :)
İnşallah tersi olmaz, yani verdiğiniz durumdan daha kötüsü ile karşılaşmazsınız.:(

Osiloskobunuzu bir an önce devreye alın ve kullanmaya başlayın.
Kolay gelsin
gate ile source arasında 100ohmluk direnç var Allahtan ama olmasaydı hiç aklıma gelmezdi. Dediğiniz gibi kartın dahada bozuk gelmesinden ben de korktum ama en son "adamlar endustriyal kart tamiri yapıyor benim scooterımı mı tamir edemeyecek ?" diye kendimi kandırdım ve teslim ettim. Evet osiloskopu çok iyi bir şekilde öğrenmem lazım daha yeni elime osiloskop geçti Pıntek PS-200 TT-TECHNIC VC2002 sinyal jeneratörü ve Fnırsı 1014D osiloskopunu 2. elden totelde 2000tlye aldım Fnırsı olan osiloskop bozuk scooterın kartını teslim ettiğim yere onu da tamir için bıraktım ne kadar giriş segmenti olsa da işime yarayacağını düşünüyorum

Son düzenleme:
Yalıtım sorunu gibi görünüyor. Moslarla soğutucu arasındaki izolatör dışında cıvataları da izole hale getiren boncuk yalıtıcılardan kullanmanı tavsiye ederim. Enerji vermeden önce tüm mosları ve gövdeyle aralarındaki elektriksel direnci ölçün.

Yalıtım sorunu gibi görünüyor. Moslarla soğutucu arasındaki izolatör dışında cıvataları da izole hale getiren boncuk yalıtıcılardan kullanmanı tavsiye ederim. Enerji vermeden önce tüm mosları ve gövdeyle aralarındaki elektriksel direnci ölçün.
kontrol ettim onları bundan önce 7 8 kere bldc motor beyni tamir etmiştim. bu kartta ara soğutucu bloğa kapton bant ile mosfet vidasına boncuk izolatör kullanıyor mosfet yakma sorunu komple mosfetler havada sallanırkende yaşadığım oldu ama keşke bu kadar basit bir yerde hata yapıyor olsaydım da şu kartı tamir edebilseydim :)

Tabi bu da çok işinize yarar.

Motor, FOC tekniği ile sürülüyorsa ekran görüntüleri şöyle olaabilir

Ekli dosyayı görüntüle 119457

Ekli dosyayı görüntüle 119458
gördüğüm sanki bu görüntüyü andırıyordu ama çok daha bozuk gibiydi keşke fotoğraf çekseydim eğer tamire verdiğim yer osiloskopu tamir edemezse(büyük ihtimal) yine bi konu açarım osiloskop tamiri YARDIM diye o tür osiloskoplarda ne kadar tamir olur orasını bilemiyeceğim

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri