Klima elektirik baglantisi

guloglu44

Üye
Merhabalar

Bir klima aldım, klima bir kaç gün sonra kurulum için gelecek ama aklıma bir kaç soru takıldi

pgaigqc.webp
Fotoğrafta gördüğünüz üzere balkonda eski klimaya ait bir kaç bağlantı vs var.

Evin iç kısmına ekstra bir sigorta çekilmesine gerek varmı? Burada bulunan kablolar yeterli olurmu ve ayrıca klima kurulduktan sonra bu kabloların bağlantısını kim yapacak?

Bir kaç konuşma ile beraber servis bunun elektirik ustuasi yapması gerkeiyor dedi ama şöyle bir sorunum var geldi bu kablo olmaz dediler elektirik ustası bu klimanın kapaklarını vs açıp yenidenmi yapacak

Arkadaşlar umarım bana gülmezsiniz ama beni biri aydınlatırsa çok sevinirim

Detaylarda çok takılı kaldığım için rahat edemiyorum

Duvardan çıkan kablonun olduğu yere sigorta koyulacak, o yüzden kısa.
Sanıyorum servis, montajdan sonra testi seyyar kablo ile herhangi bir prizden enerji alarak yapar. Kablo çok belli değil ama kesit olarak 2.5 mm 'den az olmamalı.
Kolay gelsin

Hocam peki bu sigortanın balkonda olması durumu etkilenmezmi yağmur ve yağdığı vakitlerde su alma gibi durumlar olusmazmi? Direkt bu kabloyu kullanarak bağlantı yapamazlarmi? Evin içinde balkonun ışıklarını kapatan bir sigorta mevcut. Salona doğru bir sigorta kutusu var orada 5, 6 adet şalter mevcut içlerinden bir tanesini kapatınca balkonun ışıkları yanmıyor. Yinede sigorta yapılmasi gerekiyormu. Teşekkür ederim

Hocam peki bu sigortanın balkonda olması durumu etkilenmezmi yağmur ve yağdığı vakitlerde su alma gibi durumlar olusmazmi? Direkt bu kabloyu kullanarak bağlantı yapamazlarmi? Evin içinde balkonun ışıklarını kapatan bir sigorta mevcut. Salona doğru bir sigorta kutusu var orada 5, 6 adet şalter mevcut içlerinden bir tanesini kapatınca balkonun ışıkları yanmıyor. Yinede sigorta yapılmasi gerekiyormu. Teşekkür ederim
-Klima beslemesi aydınlatma ile aynı sigortadan alınamaz !
-Klimanın yanında sigorta olmasının sebebi arıza durumunda hızlı mudahele ihtiyacı, bakım durumunda ise güvenlik sebebi iledir. Teknik başka sebebi yoktur.
- Elektrikçi yi iskillendirmeden C tipi sigorta kullanmasını isteyin

Merhaba. Cevaplar;
1- Buattan klimaya elektrik hattı çekilirse harici bir otomat sigortaya (otomat sigorta kutusuyla birlikte) mutlaka gerek olur.. Sadece topraklı prizlerden topraklı fişle klimaya elektrik alınırsa otomat sigorta koymaya bu durumda gerek kalmaz. Çünkü prizlerin otomatik sigortası zaten vardır.
2- Klima montajı tamamlanınca gereken klima elektrik bağlantılarını, sadece o klimanın montajından sorumlu olan teknik servisi veya bu konudaki yetkili bir elektrikçi bunu yapmalıdır..
3- Buatta evin çekili toprak hattını bulamayıp toprak hattı çekilmeden klima montajının yapılmasına asla izin vermeyin. Toprak hattı başka noktalardan mutlaka alınıp klima klemens kutusuna mutlaka bağlanmalıdır. Çünkü klima ünitelerinin (dış ve iç) elektronik kartlarında biriken statik elektrik onlara kısa veya uzun vadelerde mutlaka zarar verebilecektir..
4- 1000 watt'a kadar olan klima güçlerinde 1.5 mm2 onun çok üstündeki klima watt güçlerinde ise 2.5 mm2 kesitli kablo kullanılması daha uygun olur. Bizim inverter klimamız 1050 watt gücündedir ve bu klimanın yetkili servisi 1.5 mm2 kesitte 3'lü TTR kablo kullandı örneğin.
5- En doğrusu klimayı satın aldığınız o firmadan gelen yetkili servisin veya klima konusunda çok deneyimli olan yetkili bir elektrikçilerin (sıradan elektrikçilerin değil) mutlaka ama mutlaka bu kritik olan montajı yapabilmesidir.

Not: Örneğin bize gelen yetkili servis buatta toprak hattı bulamayıp toprak hatsız olarak bu inverter klimayı bağlayıp gitti. Balkondaki klima dış ünitesinin dış metal gövdesine kontrol kaleminin ucu temasında kontrol kaleminin yandığını gördüm ve merkezi kalorifer tesisatı çekili evin radyatörlerinden toprak kablosu uzatıp bunu klima elektrik girişi klemens kutusunda bağladım. Böylece kontrol kalemi ışığı metal yerlere olan temasta tümüyle kayboldu. Buna (statik elektrik riskinin var olabilmesine) her zaman çok dikkat edin! Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Yazdığıniz mesajlar için çok teşekkür ederim çok fazla detaylara önem verdiğim için keşke klima almadan önce bu foruma üye olsaydımda klima almasaydim diye düşündüm de durdum. Bir ustaya bir işi yaptırmak bazen inanılmaz zor olabiliyor. Muhtemelen usta usta dolaşacağım bir süreç beni bekliyor

Yazdığıniz mesajlar için çok teşekkür ederim çok fazla detaylara önem verdiğim için keşke klima almadan önce bu foruma üye olsaydımda klima almasaydim diye düşündüm de durdum. Bir ustaya bir işi yaptırmak bazen inanılmaz zor olabiliyor. Muhtemelen usta usta dolaşacağım bir süreç beni bekliyor
Ne kadar detaycı olursanız o kadar perişan olursunuz Allah iyilerle karşılaştırsın. Hoş geldiniz ☺️

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri