Kestirimci Bakım (Predictive Maintenance)

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
Artesis MCM (Motor Condition Monitor), işletmelerdeki çeşitli süreçlerde kullanılan elektrik motorları ve motor bazlı makine ve aksamlarını sürekli olarak izler. İzlediği süreçlerde çıkabilecek çeşitli arızaları henüz başlangıç aşamasında bulup ortaya çıkartır. Montajı ve kullanımı son derece kolay bir kesitrimci Bakım cihazıdır.Plansız üretim duruşlarını önler ve planlı hale getirir. Sürekli olarak izleme yapma yeteneğinden dolayı ekipman, süreç veya işletmelerdeki anormal işleyişleri gün ışığına çıkartır ve süreç optimizasyonunda kullanılır. Artesis MCM cihazları işletmelerde bulunan tüm kritik 3 fazlı AC motorlara uygulanır. Artesis MCM cihazı sadece 3 faz akım ve 3 faz gerilim bilgisi dışında herhangi bir sensöre ihtiyaç duymaz. Ön tarafında bulunan LED'ler ve LCD vasıtasıyla tüm bilgiler kolaylıkla gözlemlenebilir. Cihazın çalışma prensibi 12000 adımda* 2500 Hz frekans bandındaki aldığı bilgilerle sisteme ilişkin bir model oluşturmak ve daha sonra otamatik olarak izleme moduna geçerek kıyaslama yapma prensibine dayanır.
Artesis MCM ile kritik makineler izlenerek enerji kullanımı ve enerji kalitesi de dahil olmak üzere toplanan veriler kullanılarak yapılan düzeltmeler maliyetlerin düşürülmesini ve tesis verimliliği ile emre amadeliğin artmasını sağlar. Artesis MCM, arızalanmaya başlayan pompa, kompresör, dişli kutusu, fan, pres, konveyör hattı, toz toplama ünitesi ve benzeri elektrik motor bazlı makine ve süreçlerle ilgili erken uyarı vererek, plansız duruşları ortadan kaldırır.Artesis* MCM in topladığı veriler kullanılarak arızaların kök nedenleri bulunabilir, yapılan/yaptırılan tamir ve bakımın etkinliği gözlenebilir. Arteis MCM sadece akım ve gerilim ölçerek hem elektriksel hem de mekanik arızalara karşı erken uyarı verebilen tek cihazdır. Artesis MCM eksen kaçıklığı, balanssızlık, kaplin,* rulman rulman yatağı ve eğik mil hataları, keçe bozuklukları, filtre tıkanmaları, zincir gerginlikleri, klepe ayarsızlığı gibi mekanik hataları, stator izolasyon, kısa devre, rotor çubuğu problemleri* ve diğer elektriksel hataları ve ayrıca proses kontrol ve kumanda cihazlarının bozukluğunu da tespit eder.
Artesis MCM KESTİRİMCİ BAKIM cihazının avantajları - Arızayı bulmakta ve tesbit etmekte harcanan zaman kaybının yol açacağı maliyeti azaltır.

- Arıza, yedek parça, işçilik,* bakım ve onarım masraflarını azaltır.

- 7 gün 2 saat kritik ekipmanınızı, işletmenizi sürekli izler. Bakım ekibinizin işini kolaylaştırır.

- Makine ve ekipmanlarının amortisman değerlerini korur, işletmenizin ve ekipmanlarınızın çabuk eskimesini önler.

- Üretim kalitesini korur. Prosesinizi sürekli izleyerek oluşabilecek değişimleri haber verir.
- Verimliliği ve üretkenliği artırır. Enerji kalitenizi ve tüketiminizi de izler.
- Kullanımı ve montajı son derece kolay bir KESTİRİMCİ BAKIM cihazıdır.
- İşletme hakkındaki her tür veriyi depolar ve ihtiyacınızda size sunar.

- Artesis MCM hem titreşim analizi hemde akım imza analizi sistemlerinin eksikliklerini gidermek için geliştirilmiştir.

- Artesis MCM Kestirimci Bkım cihazı elektrik motorunu senör olarak kullanır. İşletme, kritik ekipman üstünde* ** herhangi bir sensöre veya kablolamaya ihtiyaç yoktur. Erişilmesi zor motorlar için en ideal çözümdür.

-Sadece Artesis MCM Kestirmci Bakım cihazı ile hem MEKANİK hemde ELEKTRİKSEL Arızalar tespit edilebilir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
570-I.jpg


thermal_fuses_01a.jpg


50HP-Comp-Fuse-Box.gif


570-C.jpg


Thermal camera (infrared technology) Fluke arkadaşımında belirtiği gibi önleyici tedbirler arasındadır. Büyük Fabrikalar Ana ve tali panolarını periyodik aralıklarla Termal kameralarla kontrol eder. Bus_bar'ların ısınma kontrolüde bu cihazlarla yapılır.
 
Bazı şirketlerde elektrik panolarında buna benzer uygulamalar termal kamera ile yapılır. Güç altındaki iletkenler elektrik veya elektronik parçalarda termal kamera ile ısı gözetimi yapılır. Kabloların gevşeklik kontrolleri yada bir elemanın güç karşısında zorlanma faktörü ısıya bağlı olarak kamera yardımı ile yaptırılmaktadır. Örneğin üzerinden akım geçen bir kablo gevşekse küçük arklar yaratacağından dolayı kablolar ısınacaktır. Ve termal kamerada tüm ısı bilgileri hafızasına kaydedilir ve verdiği ısı bilgileri doğrultusunda Arizi yada Kestirimci Bakım yaptırılır. Zorlanma testlerinde ise yeni kurulan elemanların kamera ile ısı testleri yaptırılır ve birim zamanda ısı katsayısına bakılır. Buna göre standartlar belirlenir. Eleman değeri yükseltilir yada gereken uygulamaya geçilir.
 
Termal kamera ile çalıştığım yerde 315MVA'lık güç trafosunun R fazına ait buşingde aşırı ısı artışı tesbit edilmişti.Trafo servis harici edilip Buşing kontol edildiğinde; havai hat iletkenin Buşingle bağlantısını yapıldığı klamensde gevşeme olduğu anlaşılmış ve Klamens sıkılarak sorun giderilmişti.Kısacası Termal kamera Kestirimci bakım için Etkili bir yöntem.
 
umarım benim çalışcağım yerde de vardır :)
 
İyi günler termografik görüntüleme ile görüntü işleme yapılabilir mi? Gerekli yazılım ve kodlar ile sürekli ölçüm yapılarak kameradan gelen veriler doğrultusunda tehlike arz eden yerlerin enerjisi kesilebilir mi bir projem için çok önemli aşamadayım yardımcı olabilecek birisi varsa sevinirim, teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst