kesit

candaş06

Üye
Katılım
2 Ocak 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Arkadaşlar 40 KW lık asanayi tipi bir fırını 25 metre mesafedeki ADP den 4x16 mm lik NYM kablo ile beslemek istiyorum kesit yeterli olurmu. Ayrıca 80 Amp lik Trifaze W otomat kaldırırmı ????
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
gerilim düşümü uygun (0,775)
ancak akım yönünden analiz yaptığımızda sizin fırınınız cosQ=0,8 olması durumunda 76 A. çeker.harmonik oluşuması durumunda kablo kesitiniz yetersiz kalabilir.(4*16mm2 nyy kablo toprak içerisinde ise 98A havada 80A taşır.) eğer fırınınız için lokal kompanzasyon yaparsanız cosQ=0,95 olması durumunda 64A çeker. bu sayede kablo kesitiniz yeterli olacaktır.
sigorta seçimi için sigorta akımı talep gücün çektiği akımdan büyük olmalı ancak kablonun dayanacağı maximum akımdan küçük olmalıdır.
benim size önerim yangına dayanıklı (fire resistance) 4x25mm2 N2XH kesitte kablo ve 100A TMŞ kullanmanızdır. kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Mümkünse,yeriniz müsaitse 4 ayrı kablo halinde, kablolar arası 1cm aralık olacak şekilde çekiniz, en azından 3lü kablo kullanarak toprağı ayrı çekiniz.
 
Son düzenleme:
gerılım dusumu ve akım kapasıtesı yonunden kesıt ve salterınızde herhangı bır problem yok, ama kablo kesıtı ısınma bakımında 66derecede, sartlara baglı olarak sınırda kalıyor, bır ust kademe (3x25/16 NYY) kablo kullanırsanız sıstemın calısmasında hıcbır problem kalmayacaktır.

Dipnot: sistem omık yuk oldugu ıcın cosq=1 alınmıstır.
 
arkadaşlar hepinize teşekkürler. Ademcelik arkadaşım, sözkonusu fırında 2 adt 0,75 kw lık fan motoru var, akım çeken omik yükler yani rezistanslardan oluşuyor.Kompanzasyonu etkilemez diye düşünüyorum. teşekkürler..
 
omik,endüktif,kapasitif yükleri karıştıranlar var daha.
karıştıran arkadaşlara söylüyorum omik yüklerde cos q olayı yoktur ve cos q=1 dir. endüktif ve kapasitif yüklere gelince makinanın durumuna göre değişir cos q değeri.0,50 ile 0,99 arasında. arkadaşın sorusun gelince kesit ve sigorta seçimi uyun ama kablonun ısınmasına karşı işi riske atmamak için 3*25+16 kullanabilirsin.kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,371
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31
Geri
Üst