kapasitif ve reaktif ceza oranı değişimi nezaman olacak

ikaz

Üye
Katılım
10 Ağu 2012
Mesajlar
43
Puanları
1
kapasitif ve reaktif ceza oranı: reaktifte ceza %20 ,kapasitifte ise %15 i geçince idi.duyduğuma göre bu oranlar dahada düşürülecekmiş.bu yönetmeliğin ne zaman değişeceğini bilen arkadaşlar varmı acaba
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
aslında ceza seviyeleri düşük fakat işletmelereden gelen baskılar neticesinde hala er%20-kr%15 seviyesinde devam etmektedir(baskı demememdeki kasıt işletmelerin genel olarak ER(endüktif reaktif) seviyelerinin %14-%17 seviyelerinde gitmesi). 2013 yılı içerisinde hem ceza oranları düşürülecek hem de işletmelerden artık klasik kompanzasyon yerine harmonik süzgeçli (filtreli) kompanzasyona geçmeleri istenecektir. çünkü şebekedeki kirliliğin önüne geçilerek daha temiz Şebeke oluşturulmaya çalışılıyor.
 
onu bizde duyduk ancak bu sadece söylenti herhalde. Çünkü kimse resmi bir kaynak veremiyor. Lütfen elinizde resmi bir yazı var ise paylaşın.
 
aslında ceza seviyeleri düşük fakat işletmelereden gelen baskılar neticesinde hala er%20-kr%15 seviyesinde devam etmektedir(baskı demememdeki kasıt işletmelerin genel olarak ER(endüktif reaktif) seviyelerinin %14-%17 seviyelerinde gitmesi). 2013 yılı içerisinde hem ceza oranları düşürülecek hem de işletmelerden artık klasik kompanzasyon yerine harmonik süzgeçli (filtreli) kompanzasyona geçmeleri istenecektir. çünkü şebekedeki kirliliğin önüne geçilerek daha temiz şebeke oluşturulmaya çalışılıyor.

Kaynağınız nedir?Çok emin konuştuğunuza göre,EPDK damı ,filtre firmasındamı çalışıyorsunuz?
 
Son düzenleme:
fahri bey;
bir mühendislik firmasında hizmet vermekteyim. mühendislik firmaları bu tip konuları sıkı takip etmektedir çünkü hizmet verdiği işletmeler bahsettiğimiz gibi bir durum ile karşılarşır ise ve mühendislik firması da işletme sorumluluğunu yapıyor ise bunun sorumluluğu firma adına ağır olacaktır. ayrıca şu an için hiç kimsenin elinde resmi bir yazı bulunmamakta. ancak resmi yazı bulunmaması demek -takdir ederseniz -bahsettiğim oranların yapılamayacağı demek değildir.
son olarak 2013 içerisinde durumun ne olacağını kesin biçimde sizlerle beraber bizler de göreceğiz. saygılarımla.

not:hakikaten yazımı okuduğumda kesinmiş gibi yazılmış olduğunu fark ettim.sürç-ü lisan ettiyesm affola.
 
ELEKTRİK PİYASASI MÜŞTERİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

5. BÖLÜM

- - - Updated - - -

ELEKTRİK PİYASASI MÜŞTERİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
 
dediğiniz doğru EPDK da ilk yayınlanan tebliğ %14-%10 olarak çıkmıştı daha sonra ise Teiaş-Tedaş-EPDK Uzmanlarının ortaklaşa imzaladıkları bir protokol ile bu durum %20-%15 olarak sonuca bağlandı su an için ne zaman ilk yayınlanan tebliğin uygulanacağı belli değil.
 
Kompanzasyon tebliği 2005'lerde yapılan bir değişiklikle kademeli geçişle önce %25 endüktif, %15 kapasitif birkaç yıllık geçiş döneminden sonrada %15 endüktif, %14 kapasitife geçişi öngörüyordu. Ancak bunun sistemdeki kurumlardan(TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ, Otoprodüktörler vb.) gelen geribildirimlerle elektrik üretim sistemlerinde aşırı uyarılmaya yolaçacağı düşünülerek, doğru bir kararla kurulu güç 15-50 kVA arası %33 endüktif, %20 kapasitif; 50 kVA üzeri kurulu güç için %20 endüktif, %15 kapasitif olması benimsendi. Bu kararın çok doğru bir karar olduğu şimdi daha iyi anlaşıldı. Kompanzasyon sistemlerinde yaşanan teknolojik gelişmelerle şu anda büyük işletmeler reaktif değerlerini fatura dönemleri için %5'lere kadar düşürdüler. Elektrik dağıtım şirketleri de dağıtım şebekelerinin büyük kısmını yeraltına alarak, elektrik sisteminin kompanze olmasına büyük katkı yaptılar ve halende yapmaya devam ediyorlar. Bunu en iyi TEİAŞ trafo merkezlerinde son 10 yılda aylık bazda çekilen reaktif değerlerinden de anlayabiliriz. Şu anda kesinlikle tahmin ederim ki TEİAŞ trafo merkezlerinde reaktif değerler aylık bazda %2'nin bile altındadır. TEİAŞ'ın 154 ve 380 kV'lık iletim hatlarının katkısını da gözönüne alırsak elektrik üretim şirketlerinin neredeyse cos fi'sinin 1+-0.001 olduğunu tahmin edebiliriz. Buda zaten ideale yakın bir durumdur. Benim tahminim bu % reaktif enerji değerlerin değişmesi artık sonsuza kadar imkansız gibi bir şey.
 
arkadaşlar bir meslek okulunun altına trafo merkezı kurulmuş görsenız berbat bır durum benden kompanzasyon panosunu yenılememı istıyorlar.panoya baktıgımda berbat durumda oldugunu gördum şimdi aynı trafodan yandakı başka bır okulunda beslemesını almışlar.trafo 400kva normalde 240kvar kompanze yapacaktım ama dıyer okuluda dusundugumde kafam karıştı acaba 240kvar kompanze ıkı okula yeterlımıdır.akım trafoları 600/5
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst